SOLUŢII ŞI TERAPII PENTRU ATINGEREA STÃRII DE BINE
PSIHOLOG DANIELA GHEGOIU
STAREA DE BINE a unei persoane este datã de urmãtoarele elemente, între care se aflã o strânsã corelaṭie:
ACCEPTAREA DE SINE reprezintã o atitudine pozitivă faţă de propria persoană, acceptarea calităţilor şi defectelor personale şi percepţia pozitivă a experienţelor.
RELAŢII POZITIVE CU CEILALŢI înseamnã sã menṭii relaṭii sociale, sã ai încredere în oameni, o atitudine empaticã, nevoia de a da şi de a primi afecţiune.
AUTONOMIE sã fii independent(ă), sã evaluezi după standarde personale, sã nu fii preocupat de expectanţele şi evaluările celorlalţi.
CONTROL este acel sentiment de competenţă şi control personal asupra sarcinilor,
crearea de oportunităţi pentru valorizarea nevoilor personale şi alegeri .conforme cu valorile proprii.
SENS ŞI SCOP ÎN VIAŢĂ sã ştii sã-ṭi stabileşti scopuri de durată medie şi lungă,
sã înveṭi din experienţa pozitivă a trecutului, bucuria prezentului şi relevanţa viitorului.
DEZVOLTARE PERSONALĂ
-Deschidere spre experienţe noi
-Sentimentul de valorizare a potenţialului propriu
-Capacitate de auto-reflecţie
-Percepţia schimbărilor de sine pozitive
Sănătatea noastră este o funcţie a psihicului şi a gândirii pozitive.
Omul este ceea ce gândeşte. O gândire care selectează emoṭii pozitive, o gândire bazată pe mulţumire fermă, va asigura o sănătate bună.
Mulţumirea lăuntrică este garantul păstrării acestei stări de bine.
Satisfacţia asupra vieţii se bazează pe un set individual de aprecieri subiective
cognitive.
Mulțumirea sufletească se poate cultiva şi exersa, în mai multe moduri.
Astfel, pentru câteva săptămâni încearcă următoarele exerciţii, după care, cu siguranţă vei observa o îmbunătăţire semnificativă a sentimentului de recunoştinţă.
De asemenea, vei vedea cum mintea ta va selecta pentru amintire mai multe lucruri pozitive din viaţa ta, precum şi o mai mare apreciere pentru cei din jurul tău.
-Întocmeşte un jurnal de recunoştinţă
-Mulţumeşte mai des
-Evită lamentările
-Apreciază-i pe cei din jurul tău
-Iartă şi uită
Oamenii recunoscători au niveluri mai ridicate de emoţii pozitive,satisfacţie de viaţă, vitalitate, optimism şi niveluri mai scăzute de depresie şi stres.
CUM SÃ-ŢI CREEZI O STARE PLINÃ DE ENERGIE POZITIVÃ
Starea este cea care îți determină în mod direct nivelul performanței, o stare de deprimare sau apatie îți afectează în mod direct atât viața personală, cât și cea profesională. Starea (emoția) este indicatorul, care poate fi asociat nu numai performanței, dar și unei stări de bine, care poate fi numită pretențios, chiar fericire.
1.Gândurile
Gândește-te la un moment fericit din viața ta, gândește-te la persoanele pe care le iubești, imaginează-ți cel mai plăcut lucru pentru tine și vizualizează în imagini sau acțiuni, cuvinte precum: auto- împlinire, bucurie, iubire, răsplată, încredere, succes, realizare, energie pozitivă, fericire.
2.Stopează dialogul intern negativ
De exemplu, ne putem distruge încrederea în noi, dacă vom avea un dialog intern precum: „nu pot, nu sunt în stare, o să eșuez, este prea greu, nu depinde de mine”. Acest dialog intern ne distruge starea și practic nu vom mai face nimic, vom fi triști, deprimați sau supărați.
3.Crează-ți un dialog intern constructiv
Dialogul poate fi înlocuit imediat, cu unul care să te pună într-o stare pozitivă.
Astfel, poți să-l înlocuiești cu întrebări sau afirmații precum: „cum ar fi dacă s-ar putea?
ce soluții ar mai fi? alții cum au reușit? cred că aș putea să văd partea pozitivă și să-mi învăț lecția? sunt momente în care am avut încredere!
4.Alege ce lași să intre în mintea ta
Sunt momente în care nu poți stopa imediat un gând, atunci când el vine cu forță din exterior. Vreau să te gândești, la zona ta de control și mai puțin la exteriorul acesteia.
5.Modifică-ți postura
Organismul tău știe exact și cum trebuie să se comporte atunci când ești fericit.
Are o anumită atitudine, poziție, postură, privire.
Starea de bine se traduce din nou în energie și acțiuni cu rezultate dorite.
6.Obiectivele
Avem nevoie de un scop și de obiective bine definite.
Fixează-ți obiective!
Dă un sens acțiunilor tale prin prisma obiectivelor.
7.Focusează-te în permanență
Focusare înseamnă punerea în comun a obiectivelor, a gândurilor și a fiziologiei în aceeași direcție. Le faci să lucreze împreună. Focusându-te, nu vei mai risipi energie inutil, ci vei putea ajunge, unde îți dorești și vei avea rezervorul de energie plin.
8.Alege oamenii din jurul tau
Toți oamenii pe care-i ai în jur îți influențează starea. Dacă ai oameni negativişti, încet te vei adapta și vei fi unul dintre ei. În schimb, dacă ai oameni, de la care poți învăța, care te pot inspira, situația se schimbă radical. Scoate-i din viața ta, pe cât posibil, pe cei care te secătuiesc de energie și adu în viața ta modele de urmat.
Lasă-i să te inspire și să-ți sprijine starea de spirit.Caută să-ți petreci timpul cu oameni, care au energie și o stare de bine.
9.Acṭiunea
Mulți oameni se așteaptă să aibă rezultate, dacă au o stare bună. Nu este de ajuns, trebuie să acționezi masiv. Acțiune masivă, înseamnă opusul acțiunii discrete sau acelei acțiuni, în care spui că încerci, doar ca să nu zici că nu ai încercat.
Tehnici de terapie cognitiv-comportamentalã
Restructurarea cognitivã este o abordare terapeuticã, bazatã pe teoria învãṭãrii, care subliniazã rolul cogniṭiilor, respectiv al gândirii. Sunt metode şi tehnici, care te ajutã sã obṭii un echilibru în viaṭã, sau altfel spus acea stare de bine.
Oamenii învaṭã sã se comporte într-un anumit mod şi sã trãiascã pe baza unor sentimente bazate pe ceea ce cred cã se întamplã în mediu sau pe aşteptãrile lor despre consecinṭele, a ceea ce urmeazã sã se întâmple, şi nu pe rezultatele sau faptele deja existente.
Astfel, teoriile cognitive sugereazã cã, determinanṭii principali ai comportamentului şi sentimentelor sunt gândurile.
Ῑn consecinṭã, terapia cognitivã şi restructurarea cognitivã subliniazã importanṭa modificãrii gândurilor, pentru a schimba comportamentele şi sentimentele disfuncṭionale. Pe de altã parte, teoria cognitivã recunoaşte cã, existã şi un impact major al comportamentelor şi sentimentelor asupra gândurilor.
Terapia cognitiv- comportamentalã nu îi învaṭã pe oameni “sã gândeascã pozitiv”.
Ci mai degrabã, oamenii sunt învãṭaṭi, sã identifice gândurile iraṭionale asociate cu sentimentele negative sau comportamentele disfuncṭionale şi sã le modifice, astfel încât sã devinã realiste.
Armonia interioarã – Cum sã obṭii starea de bine?
Armonia interioarã înseamnã cã, ceea ce gândeşti este în concordanṭã cu ceea ce faci, cã ceea ce vrei, nu contravine altor lucruri pe care simṭi, cã trebuie sã le faci.
Armonia interioarã înseamnã cã, nu ai conflicte interioare. Ῑnseamnã cã “vocea ta interioarã” nu este contradictorie.
Armonia interioarã este o stare în care te poṭi gãsi de fiecare datã, când o cauti cu suficientã consecvenṭã.
Psihoterapeut
Daniela Ghegoiu
Publicistica Radu Leca