Exercitarea autoritatii parintesti sustinuta de mediere

Cand un mediator experimentat, asa cum este dna Vasile, propune o solutie viabila in procesul Exercitarii Autoritatii Parintesti, eu nu pot decat sa sustin si sa popularizez informatia.Radu Leca

Medierea, solutia la indemana sotilor care nu mai sunt soti, cu privire la exercitarea autoritatii parintesti.

In timpul casatoriei dar si dupa incetarea acesteia prin divortul sotilor, o chestiune de viata, am putea spune, este in ce fel, cei doi parinti isi vor putea exercita autoritatea parinteasca.

Autoritatea parinteasca, poate fi definita ca fiind un ansamblu de drepturi si indatoriri care privesc cresterea si educatia minorului, dar si bunurile acestuia, indatoriri care apartin in mod egal ambilor parinti.

Incepand cu anul 2011, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, in cazul divortului parintilor, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel, aceasta fiind regula. Prin modificarea acestor prevederi legale, legiuitorul a avut in vedere faptul ca pe intreg parcursul casatoriei, sotii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca, iar desfacerea casatoriei parintilor nu trebuie afecteze in niciun fel cresterea si dezvoltarea minorului.

Exceptie de la aceasta regula, este situatia in care o instanta de tutela care pronunta divortul, stabileste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv de catre un singur parinte.

Sintagma “autoritate parinteasca” este de multe ori inlocuita cu expresia „custodia comuna a minorului”, expresie utilizata in alte sisteme de drept, care nu se suprapune identic cu exercitarea autoritatii parintesti după divort, insa a patruns si in exprimarea utilizata in Romania. Unul dintre documentele internationale, in care este utilizata expresia “custodia comuna a minorului” fiind Conventia Europeana privind recunoasterea si aplicarea hotararilor privind custodia copiilor si restabilirea custodiei copiilor din 1980.

Dispozitiile Noului Cod civil privind efectele divortului in raporturile dintre copii si parinti, sunt completate si de drepturile copilului prevazute de Legea nr. 272/2004 – privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, potrivit carora raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine în primul rand parinţilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.

In sprijinul reglementarii privind exercitarea autoritatii parintesti, opereaza si un alt act normativ, si anume Legea nr. 192/2006 – privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.
Aceasta in mod special reglementeaza faptul ca printre alte neintelegeri aparute intre soti, prin mediere acestia pot stabili modalitatea de exercitare a drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, aceastea fiind elementele determinante ce definesc interesului superior al minorului.

In cazul in care parintii, aleg sa solutioneze neintelegerile referitoare la exercitarea drepturilor parintesti, Mediatorul, pe toata durata derularii procedurii, va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.

De ce sa rezolvam neintelegerile privind exercitarea drepturilor parintesti prin mediere?

Pentru ca este o procedura care garanteaza pastrarea confidentialitatii, este mult mai simpla, este o metoda prin care se poate evita audierea minorului precum si a anchetei psihosociale, acestea fiind actiuni ce pot afecta minorul din punct de vedere psiho-emotional.

Mediatorul, este o persoana neutra si impartiala, care prin tehnici specifice de comunicare, poate ajuta parintii, sa gaseasca solutiile cele mai potrivite nevoilor minorului, putand astfel sa stabileasca un plan parental care sa le ofere posibilitatea ca dupa incetarea casatoriei sa isi poata exercita toate drepturile parintesti fara ca minorul sa fie afectat in vreun fel.

Stabilirea planului parental de catre parinti, prin solutii potrivite interesului superior al minorului, si nu prin masuri impuse de catre judecator bazate pe prevederile legale, de multe ori neagreate de niciuna dintre partile aflate in proces, le da parintilor, chiar daca relatia de casatorie s-a incheiat, sentimentul ca cel putin in interesul minorului, s-au putut intelege, si astfel impreuna isi vor putea exercita drepturile parintesti.

Prin mediere, solutionarea problemelor referitoare la exercitarea drepturilor parintesti, chiar de catre parinti cu ajutorul Mediatorului, fiind avut in vedere si contextul socio-economic, li se da posibilitate parintilor ca si dupa separarea lor definitiva, sa poata hotara impreuna cu privire la cresterea si educarea minorului, binecunoscut fiind faptul ca un copil are nevoie de prezenta parintilor mai mult decat are nevoie de cadouri sau de bunuri de orice natura ar fi acestea.

De ce este prioritar interesul superior al minorului?

In situatia in care casatoria sotilor inceteaza, minorul are dreptul sa mentina relatii personale si contacte cu parintii, fratii si surorile, bunicii, precum si cu alte persoane fata de care acesta a dezvoltat relatii de atasament, iar parintii separati la randul lor au dreptul sa aiba relatii personale cu minorul. Impiedicarea minorului de a avea relatii personale ar putea pune in primejdie dezvoltarea, fizica, psihica si chiar intelectuala a minorului.

Relatiile personale ale minorului, pot consta in intâlniri ale acestuia cu părintele ori cu o altă persoană care are dreptul la relaţii personale cu el, vizitarea minorului la domiciliul acestuia, corespondenţă ori altă formă de comunicare cu minorul, transmiterea de informaţii minorului cu privire la părintele ori la alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu acesta, enumerarea nu se limiteaza numai la aceste exemple.

Medierea, ca procedura de solutionare a neintelegerilor dintre fostii soti cu privire la exercitarea drepturilor parintesti, si nu numai, este solutia cea mai eficienta, rapida si care nu in ultimul rand, le da parintilor posibilitatea sa fie parinti, adica sa-si exercite autoritatea parinteasca fata de propriul copil, chiar daca nu mai sunt casatoriti, avand aceleasi drepturi si obligatii la fel ca in timpul casatoriei.

Solutionarea prin mediere a neintelegerilor dintre fostii soti, cu privire la autoritatea parinteasca, le ofera acestora posibilitatea sa-si exercite neingradit calitatea de parinte si mai presus de toate de a pastra si imbunatati relatia, de multe ori remediabila cu celalalt parinte, oferind minorului sentimentul de stabilitate, pe care numai alaturi de ambii parinti il poate simti si trai, precum si dragostea parinteasca fara de care niciun copil nu poate deveni un adult implinit.

Va recomand sa alegeti procedura medierii, pentru ca doar astfel veti constata si intelege, ca Medierea este viitorul in materia solutionarii disputelor.

Mediator
Elena VASILE
mediatorelenavasile@yahoo.com
www.euromedierea.ro
0723.53.18.15
0753.55.03.93