Cand incepe Anxietatea?
Anxietatea are mai multe inceputuri. Inceputul pe care il tii minte si la care faci referire in amintirile tale ca fiind “de atunci”, inceputul pe care il constientizezi dupa orele de Interventie terapeutica/Consiliere Psihologica sau Psihoterapie, denumit punct de plecare sau sursa si inceputul pe care cei din jur l-au vazu dar niciunul nu a avut curajul sa spuna ceva.
Inceputul anxietatii in functie de calitatiile subiectului diagnosticat, valoreaza ceva sau nimic. Dintr-o frica absolut fireasca, subiectul tinde sa refuze sa priveasca inceputul.
Ce iti provoaca in minte atacurile de panica?
Atacurile de panica daca sunt privite extrem drept cadou divin, te transforma intr-o persoana ce traieste exclusiv in prezent. Atacul de panica se bazeaza pe amintiri multe. Cu cat traiesti in amintiri si accepti sa faci multe rememorari, ca de exemplu: miroase ca atunci cand…., asculta zgomotele – se aude ca atunci cand, hai sa mancam mancarea X ca atunci cand, lucrurile devin neplacute pentru tine.
Cu cat intelegi mai repede ca atacurile de panica se bazeaza pe amintirile tale, cu exercitiu, antrenament si lipsit de frica incepi sa uiti amintirile rele.
Tulburarea de panica, segmenteaza mintea, impartind-o in enclave. Enclavele nu sunt independente si atunci amintirile se propaga provocand trairi pe care refuzam sa le intelegem.
Cum poti intelege ceva ce nu face parte din tine?
Cine spune ca atacul de panica nu face parte din noi? Ceea ce simtim in timpul atacului de panica este unic. Subiectul intra in contact cu ceea ce crede el ca este limita. Cu cat limiteaza mai mult amintirile, subiectul nu atinge niciodata limita emotionala.Subiectii neintelesi, lipsiti de tandrete si dragoste, lipsiti de o familie adevarata, accepta atacurile de panica imbratisand tot ceea ce simt in secundele atacului. De ce? Fiindca se simt singuri iar ceea ce percep ii face sa creada ca sunt speciali. Totul este inconstient. Firesc dupa fiecare atac de panica, subiectul spune cat de rau se simte si cat de groaznic a fost. Nu minte nicio secunda.
Aici intervine psihologul sau psihoterapeutul. Valoarea orelor de Consiliere Psihologica si Psihoterapie este inteleasa de subiect cand apar primele rezultate. Psiholog Radu Leca nu ofera sedinte de psihoterapie.
Respectiv atunci cand subiectul intelege total friciile si sursele lor. Pot fii, pana la intelegere, sute de ore. Sunt mii de cazuri in care pacientii isi pierd rabdarea si fug. Fuga este ea insasi o forma de contraterapie. Prin fuga se anuleaza sutele de ore facute. Subiectul, dupa ce discuta romaneste cu familia, trage linie, calculeaza cat a cheltuit si spune stop.
Sunt multi pacienti, diagnosticati cu tulburare de panica ce ajung in spitalele de boli mintale?
Nu sunt statistici facute, dar iti pot spune asa: din numarul de pacienti cu care eu am intrat in contact, pana sa ajunga la mine, 95% au trecut pe la camera de garda a spitalelor mari de urgenta din Capitala si de fiecare data au fost trimisi acasa cu recomandare catre psihiatrie. Majoritatea dintre ei au ajuns la psihiatrie, de unde au primit tratament. Unii dintre cei cu tratament au ajuns la mine, altii fara tratament au ajuns la mine. Diferentele dintre cei “pe medicamente” si cei fara medicamente, sunt uluitoare.
Ideea principala ce trebuie sa ramana in mintea celor ce refuza medicamentele psihiatrice, este urmatoarea: poti reusii fara medicamente sa te echilibrezi in 3 sau in 5 ani dar ce faci cu cei din jurul tau? Medicamentele sustin drumul subiectului catre atingerea echilibrului.
Credeti in medicamente?
Le detest, dar stiu ca unele tulburari nu pot fii infrante fara ele.
Medicamentele te transforma, depinde de tine cat si in ce directie. Odata intrate in sistem, medicamentele preiau functii ce pana atunci tie iti erau dragi.
De ce apar atacurile de panica?
Din lipsa dragostei! Din slaba gestionare a relatiei cu Sinele. Din motive la care pacientii nu vor sa se gandeasca. Exemple:
– de la o palma primita de Tata/Mama, chiar inainte de a avea ocazia sa ii spui ca il/o iubesti
– de la o cearta cu o persoana ce nu mai traieste
– de la moartea unui animal, crescut de tine
– de la moartea unui apropiat
– de la un act sexual ratat
– de la intelegerea ideii ca esti inselat
– de la tine
– de la atractia simtita pentru mama, tata, sora mai mare, fratele mai mare
– de la neintelegerea religiei
– din lipsa de reguli sau de la prea multe reguli
Anxietate
Are anxiosul legatura cu Dumnezeu?
La inceput de boala da. In timp boala ucide credinta, iar cand credinta dispare boala devine Regina. Cand un om are un cumul de frici ce creste exponential in functie de gandeste si ce simte, el neintelegand asta, la final, cand cumulul de frici este urias, subiectul cade rapus de boala. Comunicarea Mincinoasa cu Sine si Dumnezeu si Atacurile de Panica
– Ce iti spui, Ce Ii spui
– Cum iti spui, Cum Ii spui
– Ce te motiveaza
– Ce te intristeaza
– Ce te dezamageste
– Ce ofera iluzii
– Cine/Ce gandeste si simte in locul tau
Minciunile ce au forma populara a calmului (exemplu: sunt bine, nu ma doare nimic, totul este bine) si sunt utilizate in comunicarea cu Sinele conduc inevitabil la Atacuri de Panica. Argumente: Chiar poti incerca sa TE MINTI. Mergand pe ideea motivatiei si a dorintei obtinerii de rezultate. Da, poti incerca sa te minti. Dar: Sinele simte orice tip de fluctuatie ce nu este in acord cu realitatea, si atunci produce FRICI. In contact cu Frica, Atacul de Panica se produce.
Minciunile ce au forma populara a SUCCESULUI (exemplu: am reusit singur sa…, doar eu puteam rezolva…, fara mine nu se descurca…, numai eu ma puteam gandi la asta….) si sunt utilizate in comunicarea cu Sinele conduc inevitabil la Atacuri de Panica. Argumente: Subiectul se minte neconditionat incercand sa dezvolte si sa sustina a falsa stima de sine. Exista cel putin o credinta gresita, aceea a perceptiei maselor. Subiectul crede ca daca investeste energie in povesti despre succesul avut, cei din jur il vor aprecia. Unde apare greseala? In actiunea reala ce nu are loc.
Comunicarea se face cu Sinele dar nu este vizibila pentru nimeni altcineva. Subiectul purtand Hainele Imparatului
Putem anula Tulburarea de Panica prin AutoManipulare?
Plecand de la ideea ca, manipulare pozitiva prin COMUNICARE, solutioneaza Anxietatea, putem atinge logic si ideea ca Tulburarea de Panica se aplatizeaza mult prin AutoManipulare.
Prezumtia unor subiecti infectati emotional parazitar, cu diferite forme de anxietate, ca psihologii manipuleaza prin intermediul solutionarilor pare de la distanta ADEVARATA. Cum a aparut aceasta CREDINTA?
Manipularea pozitiva, in cazul subiectilor ce cred ca sufera de anxietate si atacuri de panica este utila si trebuie sa fie mereu prezenta in orice tip de terapie. Dar: daca manipularea ar exista, unde se regaseste efortul voluntar emotional al subiectului? Fara implicarea si participarea activa a subiectului nicio terapie nu are rezultat. Degeaba mergi la psiholog si auzi cat de grozav si normal esti, daca tu nu crezi. De aceea trebuie sa inveti sa vorbesti cu tine. Sa auzi ceea ce gandesti. Sa aplici fara frica, ceea ce simti ca trebuie facut.
Impresia populara “Numai oamenii cu probleme emotionale ajung la psiholog”, contine 100% manipulare media. Este firesc ca media sa submineze rolul psihologului. In acest fel serialele si stirile difuzate au impactul controlat dorit. Daca Consilierea Psihologica si Cursurile de Dezvoltare Emotionala ar fi reglementate ca obligatorii prin lege, media si-ar pierde din impactul actul. Obligatia Mediei in timp ar fi cresterea nivelului educational si cultural al programelor difuzate. Asta inseamna costuri mari. Evident ca nu se doreste asta.
Putem afirma, evident fiind la limita oricarui tip de credinte ca Anxietatea nu este o boala reala? Nu. Dar putem face doua afirmatii revelatoare:
a. Anxietatea este una dintre primele forme de automanipulare emotionala. Lupta nu se poarta in exterior ci in interior
b. Anxietatea apare cand subiectul corporatist este coplesit de exterior si de media. Majoritatea fricilor au legatura directa cu insuccesul
“Daca tu media prezinti succesul absolut al unor paraziti ce traiesc in afara sistemului, cum poti sustine programe de integrare culturala si evolutie educationala?
Cum sa nu apara Anxietatea cu Atacuri de Panica, bazata pe frica de examene, cand media promoveaza sisteme sigure de fraudare a oricaror rezultate?”
Evolutia contine pe langa banalele repere de crestere a nivelului educational urmatoarele doua componente strategice: manipularea pozitiva prin motivatie si inducerea solutionarii oricarui tip de temeri. Odata cu evolutia, o parte dintre subiecti dezvolta sensibilitate la propriul Eu. Lipsa comunicarii si permanenta segmentare a dorintelor si nevoilor emotionale, ideparteaza subiectul de realitate. In timp, apar frici ce paralizeaza sistemul decizional al subiectului.
c. Frica de implicare. Manifestari simtite de subiect si intens somatizate: ameteli, dureri de cap, presiune craniana, dureri de cap
d. Frica de obiective. Subiectul nu accepta prezenta obiectivelor in viata sa. Subiectul anuleaza orice tip de responsabilitate
Unde ajungem? La a crede ca suferim de tulburari de panica, de fobii sociale, de fobii specifice, de nevroze obsesiv-compulsive, de anxietatea generalizata de tulburari de stres posttraumatic. Practic, devenim prizonierii etichetelor tulburarilor de sanatate mintala.
Care sunt solutiile vizibile, legale si practice pentru a indeparta credintele de mai sus? Dorinta de evolutie si apropierea de Dumnezeu.
Cum ne apropiem de Dumnezeu? Gandind mereu pozitiv si acceptand realitatea.
Ajuta cand poti, nu cere nimic.
Roaga-te pentru sanatate si lumina propriilor ganduri.
Cum evoluam? Prin urmarea de cursuri de Dezvoltare Personala si Emotionala plus Consiliere Psihologica alaturi de Psihologi.
Frica unei Noi Relatii si Atacurile de Panica
Care sunt primele 5 caracteristici ale Atacurilor de Panica ce au ca sursa Frica responsabilitatii unei Noi Relatii in lipsa Comunicarii:
e. Imposibilitatea articularii cuvintelor
f. Transpiratie abundenta si spasme musculare
g. Paralizie faciala
h. Durere in zona lombara
i. Ganduri haotice si dorinta sexuala
Ce se intampla? Frica respingerii sau frica incompatibilitatii cu posibilul partener, provoaca in subiectul anxios aparitia credintei incapacitatii relatiei.
Cei doi se intalnesc, vorbesc, rad, dar cand apare la orizont erotismul, subiectul anxios clacheaza.
Ce spune Subiectul Anxios? Ma tem ca nu suntem compatibili. Poate sexual nu ne potrivim. Nu vreau sa te dezamagesc. Nu ma simt capabil/capabila sa fac dragoste cu tine.
Anxietate informatii
Ce este de facut?
Posibilul partener trebuie sa aiba multa rabdare si sute de ore de comunicare la activ.
Daca subiectul anxios este barbat, atunci viitoarea partenera sexuala trebuie sa imbine hainele provocatoare cu miscarile lascive. Ulterior manifestarilor, sa inceapa o conversatie, ca si cand nimic nu a s-a intamplat. La barbati intotdeauna functioneaza. Dorinta sexuala este mai puternica decat anxietatea.
Daca subiectul anxios este femei, atunci viitorul partener sexual trebuie sa fie cel mai bun prieten si un adevarat domn. In timp apar si manifestarile erotice. Cand? Minim 10 luni de munca. Zeci de nopti in care doar vorbiti. Timp de calitate impreuna
Frica unei noi relatii omoara spiritul si incatuseaza dorintele fizice. Cu rabdare si Consiliere Psihologica se poate depasi orice FRICA!
Frica de ASUMARE a FRICII. Cu cine COMUNICAM pentru a indeparta FRICA?
Frica este cea care demoralizeaza si sapa atat Inconstientul cat si Constientul. Prezenta fricii in subiectul anxios determina in timp aparitia Zonei de Confort. In interiorul Zonei de Confort FRICA dicteaza stari si induce dureri. Subiectii care au inclinatie catre acceptarea rapida a oricarei boli, vor simti Zona de Confort a Fricii ca facand parte din boala si nici de cum drept SURSA a bolii si durerii.
Cum ajunge Frica sa isi cladeasca un imperiu in noi? Folosind comoditatea si lenea ca adjuncti. Frica motiveaza negativ subiectul obligandu-l sa renunte la efortul psihic necesar iesirii din zona de confort. Daca subiectul nu depune nici un strop de energie, in lupta cu Frica, atunci MEDICAMENTELE il inlocuiesc. Vointa devine TOXICA. Subiectul crede ca este vointa lui dar defapt este inca o stare indusa in Colaborare cu Frica.
Este facil sa accepti Frica. Confortul tau nu are de suferit. In 3 ani nu vei mai lua decizii. In 5 ani nu vei mai gandi. In 7 ani te stingi. Lupta este cea care te tine viu.
Ce nu iti place sa faci?
1. Sa fi inconjurat de oameni. Ok. Trebuie sa mergi in locuri pline cu oameni
2. Sa nu vorbesti cu oameni. Ok. Trebuie sa…..
3. Sa nu iesi din casa. Ok. Trebuie sa ….
Cu cat Zona de Confort a FRICII se mareste, tu ca subiect infestat scazi si in final te prabusesti.
CONTROLUL CONSTIENTULUI si Comunicarea Moderna
Legatura dintre Frica si Bolile Reale
Cu cat vedem mai putina fericire in jur, cu atat creierul nostru crede in suferinta, boli si tristete. Serotonina scade si se instaleaza depresia.
Indepartand frica din noi, realizam un pas important catre Controlul Constientului.
Constientul este cel ce dicteaza starea emotionala a subiectului. Emotia genereaza rezultate pozitive sau negative in viata sociala sau de cuplu.
Cum CONTROLAM CONSTIENTUL?
Trebuie sa avem un inceput. Inceputul este reprezentat de Gandurile concrete si pozitive ce provoaca echilibru interior. Legatura noastra corecta cu Constientul se face prin Echilibru.
Echilibrul dicteaza gradul de acceptie al Eului in Constient.
Despre Anxietate
Avem urmatorul caz particular:
Simti ca in tine exista doua persoane? Una buna si una rea? Defapt simti Forul Decizional. Directia Decizionala depinde de religie, educatie, acceptarea emotiilor si echilibru. Frica de decizii, lipsa de implicare, frica de rezultate, provoaca Anxietate si Atacuri de Panica. Comunicarea Moderna rezolva strctura Decizionala si INDUCE Echilibrul. Frica nu mai are consistenta. Deciziile devin utile.
Ce metodologie utilizam in Controlul Constientului?
– Tehnica Flexibilitatii Mentale. Subiectul isi autodemonstreaza gradul/capacitatea de acceptare a notiunilor noi
– Tehnica Comunicarii Personale. Prin intermediul structurilor motivationale, subiectul genereaza o conexiune activa intre “Eu” si cheful de intelegere.
Ce obtinem aplicand cele doua tehnici?
Echilibru. Conectare corecta interpersonala. Armonie. Lipsa Atacurilor de Panica. Controlul Constientului.
Prin intermediul Comunicarii Moderne tot ceea ce este legat de Frica de Singuratate dispare.
Frica de a ramane singur intr-un loc nou.
Frica este dubla. Frica de singuratate si frica/nesiguranta locului nou.
Cum gestionezi concret acest tip de frica?
– Niciodata nu uiti de respiratie. Respiri usor
– Iti focalizezi atentia catre mediul proxim de existenta. Masini. Oameni. Mirosuri. Culori. Discutii in jurul tau, purtate de oameni necunoscuti
– Privesti cu atentie evenimentele din jurul tau. O trecere de pietoni. O parcare
– Cerul mereu o sa fie la fel. Ridici ochii catre cer si il privesti cateva secunde
– Pentru nicio zecime de secunda nu te gandesti la frica. Nu analizezi. Nu comentezi in tine
– Tot ceea ce patesti are timp limitat de existenta. Te rog sa te focalizezi pe detalii. Este important sa intelegi global starea si pozitia ta
– Senzatia de “creier amortit” tot de la frica este. Gandurile tale sunt prietenele tale cele mai apropiate. Foloseste-le. Poti petrece secunde bune rememorand fizionomii placute
– Citeste numele strazii pe care te afli. Formeaza propozitii scurte cu numele strazii.
– Citeste placutele de inmatriculare a masinilor din jur
Invata sa nu iti mai pese de Frica. VORBESTE CU TINE!
Anxietatea ocazională face parte din viata noastra. Sunt sanse să ne simtim neliniștiți atunci când ne confruntam cu o problemă la locul de muncă, înainte de a lua un test sau înainte de a lua o decizie importantă(schimbarea partenerului sexual, schimbarea locuintei, acceptarea sexualitatii). Tulburările de anxietate implică mai mult decât banala îngrijorare temporară sau ingrozitoarea frică. Pentru o persoană cu tulburare de anxietate, anxietatea nu dispare niciodată și se poate înrăutăți în timp. Sentimentele sunt cele ce pot interfera cu activitățile zilnice, iar aici ar fi ca exemplu performanța la locul de muncă, rezultatele școlare și relațiile de familie sau de cuplu. Doamnelor si domnilor, stimati pacienti, există mai multe tipuri, diferite, de tulburări de anxietate. Exemplele includ tulburare de anxietate generalizată, tulburare de panică și tulburare de anxietate socială.
Semne si simptome ale Tulburarii de anxietate generalizată
Subiectii diagnosticati cu tulburare de anxietate generalizată prezintă urmatoarele semne si simptome generale “anxietate excesivă sau catalogata drept îngrijorătoare si manifestată luni de zile”.
Simptomele tulburarii de anxietate generalizată includ:
Senzatia permanentă de Neliniște
Subiectul se simte ușor obosit
Pacientul are dificultati de concentrare – de multe ori subiectul are mintea goală
Subiectul prezintă Iritabilitate \ Tensiune musculară \ Dificultatea de a controla îngrijorarea
Probleme de somn (dificultate de a intra in somnul alfa, dificultatea de a dormi, somn nesatisfăcător, vise imposibile)
Tulburare de panica
Persoanele cu tulburare de panică au atacuri de panică recurente, total neașteptate. Ele contin perioade de teamă intensă, catalogate de subiecti ca fiind bruște, ce pot include palpitații, ritm cardiac accelerat; prezenţa transpiraţiei; spasme musculare\tremur; senzații de insuficienta respiratorie, sufocare; și sentimentul nefiresc al unui posibil eveniment negativ, iminent
Simptomele de tulburare de panică includ:
Atacuri bruște și repetate de frică intensă
Prezenta sentimentului de a nu a avea controlul în timpul unui atac de panică
Grijile intense, despre momentul în care se va întâmpla următorul atac
Frica intensa alaturata cu evitarea constienta a locurilor în care atacurile de panică au avut loc în trecut
Tulburare de anxietate sociala
Persoanele cu tulburare de anxietate socială (uneori numită si “fobie socială”) prezinta frică intensă ce are drept sursa totalitatea situațiilor sociale sau de performanță, în care se așteaptă să se simtă jenate, judecate, respinse, temându-se de a nu ofensa pe alții.
Simptomele de tulburare de anxietate socială includ:
- Senzație de îngrijorare, de a fi/cunoaste/interactiona cu alți oameni și evident dificultăți în a comunica cu ei – Senzatia de ingrijorare este atat de mare, incat subiectul respinge ideea discutiilor sau a interactiunii cu oameni pe care nu ii cunoaste.
- Prezenta sentimentului unic, extrem de puternic si constient, de umilinta, jenă, respingere fata de toti ceilalti oameni cu care este nevoit să interactioneze – Pacientul chiar crede ca sentimentul este real si nu il asociază cu Tulburarea de anxietate sociala, evident nu crede cand i se spune ca este bolnav. Subiectul simte ca este diferit dar nu bolnav
- Sentimentul pregnant de frică, fata de judecata celorlalti oameni – Ce spun si mai ales de ce spun ceilalti oameni lucruri negative despre el, ce ii face pe oamenii din jur sa aiba ganduri negative si discutii negative despre el, unde greseste el fata de toti cei din jur
- Subiectul se îngrijorează zile sau săptămâni intregi, cu mult înaintea participarii la eveniment, unde vor fi (si) alți oameni – Acest lucru se intamplă datorită faptului ca pacientul crede cu a puterea ca toti cei prezenti la eveniment au ganduri ascunse despre el
- Pacientul stă departe de locurile unde sunt alti oameni – Fara interactiune, fara schimb de priviri, fara posibilitatea de a fi judecat
- Dificultăți în a-si face prieteni și de a păstra prietenii
- Culoarea Roșie a suprasolicitarii emotionale (a rusinii), ce apare la nivelul feței, a transpirație sau a tremurului în prezența altor persoane
- Greață si/sau diaree, când sunt în jurul sau alți oameni
Evaluarea corecta pentru tulburare de anxietate, de multe ori începe cu o prima vizită la medicul de familie. Ulterior acesta trimite subiectul catre psihiatrie. Medicul psihiatru puncteaza obligativitatea tratamentului medicamentos si a psihologului, in viata pacientului. Permiteti-mi sa specific urmatoarele informatii: Unele condiții de sănătate fizică, (iar aici avem cateva exemple concrete) tiroidă hiperactivă sau scăderea brusca a nivelului glicemiei, precum și luarea anumitor medicamente pot imita sau agrava o tulburare de anxietate. O evaluare aprofundată a sănătății mintale este, de asemenea, utilă, deoarece tulburările de anxietate coexistă adesea cu alte afecțiuni asociate, cum ar fi depresia sau tulburarea obsesiv-compulsivă.
Factori de risc
Cercetătorii constată că factorii genetici și de mediu, ce frecvent interactioneaza unul cu celălalt, sunt factori principali de risc pentru tulburările de anxietate. Factorii specifici includ:
- Timiditatea sau inhibarea comportamentului, încă din copilărie
- Fiind femeie – acceptarea sexualitatii si/sau teama de nu fi atacat
- Având puține resurse economice – in functie de pregatirea academica subiectul are o anumita renumeratie
- Fiind divorțat sau văduv
- Expunerea la evenimentele de viață stresante din copilărie și pana la maturitate
- Tulburări de anxietate prezente in familie (specificam rudele biologice apropiate)
- Mostenirea genetica /Antetul parental al tulburărilor psihice
- Nivelurile crescute de cortizol în saliva (în special pentru tulburarea de anxietate socială)
Tratamente și terapii
Tulburările de anxietate sunt, în general, tratate cu psihoterapie, medicamente sau ambele.
Psihoterapie
Psihoterapia sau “terapia de vorbire” poate ajuta persoanele cu tulburări de anxietate. Pentru a fi eficienta, psihoterapia trebuie să fie îndreptată spre anxietatea specifică a persoanei și adaptată nevoilor sale. Un “efect secundar” tipic al psihoterapiei este disconfortul temporar implicat în gândirea de a se confrunta cu situații temute.
Terapia cognitiv-comportamentală (CBT)
CBT este un tip de psihoterapie care poate ajuta persoanele cu tulburări de anxietate. Învață subiectul diferite moduri de gândire, comportament și reacție la situațiile producătoare de anxietate și spaima. CBT poate, de asemenea, ajuta oamenii să învețe și să practice aptitudinile sociale, ceea ce este vital pentru tratarea tulburării de anxietate socială.
Programul Radu Leca pentru ganduri pozitive.
1. Definirea INCREDERII
2. Acceptarea INCREDERII
3. Intelegerea REALITATII
4. Acceptarea SENZATIILOR
5. Intelegerea Valorii Personale
Eu sunt Psiholog Radu Leca si cred cu tarie ca Anxietatea pot fi UITATA. Putem incerca sa regandim anxietatea.
Motto-ul meu este: Construiesc si Reconstruiesc oameni!
Credinte Personale dupa care imi ghidez viata profesionala.
Ce este mai usor:
a. Sa spui ca esti anxios sau sa muncesti? De ce te temi de munca? Jobul iti confera independenta. Este grozav sa te simti implinit. Implinirea vine din realizari. Cu cat realizezi mai mult cu atat te simti mai implinit.
b. Sa nu faci nimic pentru tine si ceilalti (sa zaci) sau sa muncesti? De ce nu ajuti? Ajutorul acordat unei persoane, atunci cand are nevoie, te înnobilează si iti creste stima de sine. Este grozav sa ajuti. Voluntariat emotional!
14. Sa te plangi ca esti trist si amarat sau sa muncesti?
Cu cat vei spune ca esti anxios si ca esti infricosat, cu atat viata ta o sa arate ca un film la care asisti din siguranta fotoliului. Cu cat te vei plange mai tare, cu atat vei atrage doar mila si valoarea ta o sa fie mereu 0.
c. NeACCEPTAREA anxietatii poate conduce la esec profesional, social si de cuplu. Iti schimbi jobul fregvent, exista episoade ciclice de somn in cantitati mari (12-14h), nu te alimentezi corect, incepi sa te neglijezi.
16. Care sunt cele trei adevaruri neacceptate de depresivi?
– Prezenta starii de Lene
– Accesul facil la Minciuna
– Frica permanenta
Adevaruri ce deranjeaza. Emotional, stiu ca sunt greu de acceptat.
17. Este usor sa minti, pana vei crede chiar si tu, ca te simti rau si nu poti face nimic. Cu cat te minti mai mult, cu atat te autosabotezi mai tare.
18. Este usor sa acoperi lenea, provenita din comoditate, spunand ca esti atat de trist incat nu te poti implica in nimic. Cu cat vei tolera mai mult lenea, cu atat te vei indeparta de responsabilitati. Lenea/Comoditatea este cea care te saboteaza.
19. Este usor sa afirmi ca iti este frica, de ceva ce nu intelegi. In acest fel scapi de orice responsabilitate. Nu te supara ca sunt direct. Stii ca am dreptate. Cum sa te temi de tot si sa nu intelegi de ce te temi. La intrebarea: de ce te temi, raspunsul tau o sa fie “Nu stiu, doar simt o frica mare ce nu dispare”.
Avem un Exemplu?
Cazul particular al Mamei ce se plange ca la ora 19:30 ii este somn. De ce se plange Mama de somn? Avem 2 variante de răspuns
-Ii este somn
-Nu stie cum sa se comporte cu copilul si prefera sa fie obosita
Adevarul? In cazul in care Mama este obosita se intelege dorinta de somn. In cazul in care Mama repeta, seara de seara ca este obosita si are nevoie de somn de la 19:30 la 08:00 atunci este clar ca Mama FUGE de ceva anume. Oboseala exista clar! Dar exista si frica de esec ce potenteaza acceptarea imediata a oboselii.
Unde este greseala?
Greseala incepe din timpul copilariei! In aplicarea gresita a educației. Eu stiu asa: cu cat vei creste hiperprotectiv un copil, acesta se transforma in depresiv. Nu alege sa faci toate lucrurile in locul copilului tau, nu asa il ajuti. Din contra! Iubeste-ti copilul. Protejeaza-l.
Cum te transforma anxietatea?
Folosita drept scuza a lipsei de chef de munca, aduce in viata subiectului ce se declara Anxios, atentia dorita.
Daca pornim de la ideea ca: Anxietate este o falsa stare de spirit ce impinge subiectul catre neacceptarea majoritatii fricilor pe care nu le intelege; Putem gandi impreuna asa: cand nu esti capabil sa fi responsabil si implicat in rutina slujbei si a familiei, brusc devi anxios.
De ce sa te temi de lucrurile pe care nu le poti face? Incearca sa faci lucruri singur. Incearca sa fi mereu pozitiv.
Anxiosul se deconecteaza de la realitate? Da! De ce? Fiindca are impresia ca nu poate face orice. Stiind ca exista cel putin cineva ce o sa aiba grija de el. Depresivul intra in Vacanta Cerebrala. Nu mai gandeste targetat. De ce? Din teama de esec. Anxietate nu trebuie tolerata. Tolerarea Anxietatii duce la esec. Anxietate este una din “scuzele” folosite de oamenii sensibili, ce nu vor sa fie responsabili. Deranjeaza acesta exprimare? Cand nu mai putem sa fim responsabili, fiindca nu mai vrem, preferam sa devenim anxiosi.
Primul lucru ce se obtine in prezenta Anxietatii? Atragerea Atentiei. Cand subiectul stie ca prin tristete si frici atrage atentia, subiectul foloseste tristetea ca forma de automanipulare si de manipulare a maselor (familia).
De ce apare Anxietate? Din frica de a face ceva concret cu timpul si valoarea ta ca persoana. Anxiosii asteapta recunoasterea valorii personale. Intrebarea se formeaza gandind: ce valoare personala sa fie recunoscuta cand nimeni nu demonstreaza nimic.
Este “neverosimil de usor” pentru o femeie ce debea a nascut, sa afirme ca este anxioasa, de frica esecului, teama de a nu gresi ca Mama. De ce sa afirmi ca esti anxios cand exista dragostea? Prin dragoste refaci orice sentiment negativ.
Dragostea pentru copil împiedică aparitia esecului. Deasemenea din luna a 5 a de sarcina, va recomand stimate doamne sa participati la cursuri speciale pentru viitoarele mamici. Trebuie sa stiti ca instinctul primeaza in relatia cu nou nascutul, ca laptele dvs este cel mai bun din lume, ca aveti nevoie de sustinere in creșterea copilului dar ca exista si cursuri ce va pot face SI MAI GROZAVE. Va rog sa NU va ganditi la anxietate, dupa nastere si sa va canalizati energia in directia cresterii copilului.
In anul 2016 am realizat prima Campanie denumita “NU TOLERATI DEPRESIA, NU TOLERATI ESECUL”. Campania a avut la baza Programul Radu Leca AntiAnxietate si AntiDepresie de 60 de zile.
La fel ca in 2016 si acum in 2018 cred cu toata fiinta mea ca un om se poate schimba in 60 de zile, daca isi doreste
Demo Ziua 1 din 60
Increderea celorlalti in tine depinde de actiunile tale
Zona de Confort a subiectului diagnosticat de medicul psihiatru cu Depresie si/sau Anxietate, este factorul determinant al existentei acestor tipuri de “tulburari emotionale”. Atat timp cat subiectul accepta Zona de Confort, chiar si in prezenta explicatilor psihologului sau psihiatrului, atunci subiectul o sa favorizeze mersul la psiholog sau psihiatru, ani la rand. Cred in constientizarea directa si permanenta a subiectului ce a fost diagnosticat cu Depresiei si Anxietate, fata de urmatoarea informatie: nu este necesar sa mergeti ani de zile la psiholog si psihiatru. Rezultatul si timpul depind de dvs. Puteti lucra cu psihologul si psihiatrul 60 de zile intens si sa aveti rezultate uluitoare. Cred in indepartarea gandurilor ce duca Depresiei si Anxietate, daca si subiectul isi doreste, in 60 de zile. Cred! Trebuie sa crezi si tu! Zona de Confort dispare si este inlocuita de Reinventarea subiectului din punct de vedere emotional si social.
Ziua Intai debuteaza cu ideile principale generate de viata ta de pana acum. Increderea celor din jur in tine, mai bine zis NEINCREDEREA celor din jur in tine.
Cum sa aiba incredere in tine, cand tu ai fost invatat sa nu ai incredere in nimeni, nici in tine?
Intrebari deranjante despre COPILARIE (nu te teme sa raspunzi):
Ai simtit, din copilarie, ca partenerii de joaca nu te alegeau niciodata decat daca trebuia. Nu erai ales nici la Fotbal, nici la Tara Tara vrem ostasi, nici la Tenis. De ce nu erai ales? Fiindca erai diferit de toti cei din jur. Nu faceai nimic bine. Nu puteai sa sutezi pe poarta. Nu tineai racheta corect. Nu ajungeai nici o mingie.
Cele 6 randuri ce tu le vezi negative, sunt vazute ca adevarate de cititori.
Nu erai ales niciodata la joaca fiindca nu stiai sa te joci. Cine este vinovat ? Tu sau parintii tai? Daca te-ai fi nascut programat genetic sa stii sa te joci si daca parintii tai te-ar fi lasat sa te joci mai mult afara, toti ceilalti copii te-ar fi ales drept partener de joaca. Vina este impartita.
Intrebari deranjante despre PRIMII ANI DE SCOALA:
Ai simtit la scoala, ca majoritatea colegilor tai nu te vad? Ce spui de urmatoarea propozitie: erai vazut doar cand isi bateau joc de tine.
Cand voiau sa rada de tine, te bateau si te injurau, tu cadeai si nimeni nu venea sa te ridice. Erai singur. La fel si acum. Tot singur esti.
Ce ai facut in scoala ca sa poti sa supravietuiesti? Ai invatat mai mult decat ceilalti. Era metoda ta de razbunare. Erai singur cand invatai? Da! Si cand vorbeai despre ce ai invatat, tot singur erai? Da! Si cand iti luai singur decizile, tot singur erai? Da!
Scoala pentru tine a insemnat un vesnic refuz, multa carte si multa singuratate.
Intrebari deranjante despre LICEU:
Ai simtit la liceu, ca majoritatea colegilor tai au succes, fac sex, ies in oras, iar tu esti privit ca un pensionar? Hainele de pe tine, alese de mama si tata sunt diferite total de ceea ce poarta colegii tai. Minimalismul colegilor nu se regaseste in tine. Pachetelul tau cu mancare, parfumeaza 3h toata clasa, pana in fine te decizi sa il arunci la cos in aplauzele colegilor. Ai cele mai bune teze si singurul moment cand simti miros de parfum, este cand o colega profita de mintea ta!
Pozitionarea ta in Facultate:
Ai simtit la facultate ca ai o sansa sa fi fericit? Bravo! Doar ca nu stiai ce inseamna fericirea si ai crezut ca esti bolnav.
Ai gasit in Facultate persoane identice cu tine? Dar nu ai interactionat cu ele din frica si neintelegere.
Cand o colega din an a lipsit 3 saptamani ca avut depresie, te-ai gandit ca iti pare rau sau ca trebuie sa ai si tu aceleasi simptome?
Pozitionarea in Cuplu
Dupa multi ani de singuratate ai ales partenerul de cuplu, despre care tu crezi ca te poate intelege si vedea asa cum iti doresti.
Insuccesul duce la dorinta de a fi depresiv si anxios.
Daca vrei sa “te faci bine” constientizeaza ca tot insuccesul avut de la gradinita pana la primul job, a dus la dorinta ta de a fi diferit si de a atrage mila. Cineva sa se intereseze si de tine. Simti nevoia organica de a atrage pe cineva, pe oricine, doar sa fi vazut, CHIAR SI CU MILA.
Eu sunt Psiholog Radu Leca si cred cu tarie ca Depresia si Anxietatea pot fi UITATE. In 60 de zile reinveti sa gandesti si sa uiti Depresia si Anxietatea.
Ma puteti suna la numarul de telefon 0741101881