Cele 4 dimensiuni ale existentei – limitele vietii
“Nasterea este inceputul existentei noastre fizice, moartea este sfarsitul vietii, iar viata noastra este spatiul dintre ele.”
Intrebarile pe care le adreseaza filozofii existentialisti sunt cele pe care oamenii si le-au pus in permanenta, dar la care nu au primit un raspuns satisfacator, intrebari legate de sensul vietii si al mortii. Filozofia existentiala sustine faptul ca exista 4 dimensiuni ale vietii, o viata in care suntem aruncati fara voia noastra si din care trebuie sa facem ceva cu ceea ce ni s-a dat:
-dimensiunea fizica;
-dimensiunea sociala;
-dimensiunea personala;
-dimensiunea spirituala.
Dimensiunea fizica
Cand oamenii tintesc spre securitate in aceasta sfera, in cele din urma realizeaza faptul ca o astfel de siguranta este temporara, intrucat natura umana este fragila, desi adeseori ne purtam ca si cand am fi nemuritori. Dilema: mortalitatea este un factor constant al vietii noastre, pe care il putem nega, sau din contra, accepta.
Magia Dimensiunii fizice se rezuma la imprimarea falsei senzatii a securitatii totale. Exista etape ale trezirii din hipnoza ce se confunda cu DM. Deasemenea exista subiecti ce au dezvoltat tulburari psihice, post acceptare a realitatii in lipsa DM.
Dimensiunea sociala
Mai devereme sau mai tarziu, fiecare dintre noi se confrunta cu singuratatea, insa trecutul, prezentul si viitorul unei persoane sunt legate de ceilalti oameni…suntem in acelasi timp asemanatori, dar diferiti. Dilmea din aceasta sfera are legatura cu paradoxul dintre nevoia de individualitate si nevoia de a fi parte dintr-un intreg.
In acest tip de dimensiune, notiunea de constiinta colectiva(CC) neacceptata, poate avea sens existential. In lipsa onstiintei colective, totalitatea subiectilor testati nu s-ar simti nici diferiti si nici asemanatori. Nu ar simti nimic. Pe cand existand CC TOTI SUBIECTII TESTATI au avut sentiment pregnant de “a fi deiferit + a fi asemanator”. Iar aici intervine paradoxul. Nici un subiect nu a aceptat validitatea CC.
Dimensiunea personala
Se refera la relatia omului cu sine insusi, nevoia acestuia de a cauta sentimentul consistentei, insa evenimente de viata ne reamintesc de slabiciunile personale si provoaca sentimentul de confuzie. Libertatea presupune responsabilitate, practic omul constientizeaza faptul ca este liber sa aleaga, insa nu este liber de consecintele alegerilor sale. Dilema: desi luam propriile noastre decizii, suntem intr-o perpetua cautare a unui set de reguli, principii care sa ne ghideze in viata.
Avand impus un set de reguli genetice (reguli transmise pe cale genetica sub forma bagajului informational de la parinti catre copii), toti subiectii ce nu au disfunctionalitati emotionale, cauta prezenta accentuata in viata personala a unui set de reguli, mai mult sau mai putin reale. Daca subiectii erau programati genetic sa nu caute reguli, chiar si in prezenta acestora sub forma de directiva sau obligatie, subiectii nu le-ar fi oferit valoare de adevar.
Dimensiunea spirituala
Face referire la sensul si scopul pe care le identificam in propriile vieti. Conceptia despre lume ne orienteaza, ne defineste atitudinea fata de ea si ne permite sa ne cream un sistem de valori, care cuprinde ideea de “bine” si “rau” in conceptia fiecaruia. Dilema: contradictiile dintre scop si absurditate, speranta si disperare.
In concluzie, traim simultan in 4 dimensiuni diferite, cu dilemele si provocarile aferente fiecareia. Viata umana este limitata, ceea ce reprezinta provocarea fundamentala cu care fiecare om trebuie sa se confrunte. Constientizarea naturii limitate in timp a existentei umane ne poate speria si in acelasi timp impulsiona spre o viata traita cu sens
Existand in noi, notiunea de timp si spatiu, legata de notiunea semicrestina a spiritualitatii, functionam in ritmul ceasului biologic programat, fara sa cautam o alta alternativa. Viata capata sens doar dupa ce subiectul intra in contact cu: accidente,haos,durere.
Bibliografie:
Adams, M & van Deurzen E. (2011). Psihoterapie si consiliere existentiala. Bucuresti: Editura Herald
Cohn, W. (1997). Existential Thought and Therapeutic Practice: SAGE Publications
May, R. (1994). The discovery of being. Writings in Existential Psychology. New York: Norton & Company
Andreea Dumitrache – psiholog clinician
Publicistica Coach Radu Leca