Realizarea Departamentului de Mediere in interiorul www.copsi.ro ?

Dragi psihologi, in interiorul Campaniei publice “Psihologii NU se certa” exista următoarea Propunere publică pentru conducerea actuală www.copsi.ro

Realizarea Departamentului de Mediere.
Ce este Medierea?
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

Medierea, într-un cadru mai larg, poate însemna prevenirea conflictelor sau dezvoltarea mecanismelor de adresare a acestora, după cum apar.

Articolele 62 și 63 din Legea nr.192/2006 prezintă avantajele date de procesul de mediere: “ Pentru desfășurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanțele judecătorești sau arbitrale va fi suspendată la cererea părților, în condițiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă. Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfășurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere. Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.

În cazul în care conflictul a fost soluționat pe calea medierii, instanța va pronunța, la cererea părților, o hotărâre, potrivit dispozițiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. Odată cu pronunțarea hotărârii, instanța va dispune, la cererea părții interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestirea acesteia.

Care este rolul departamentului de Mediere din interiorul copsi.ro?
1. Medierea neintelegerilor dintre asociatiile psihologice
2. Medierea neintelegerilor aparute între psihologi, cu privire la drepturile de autor
3. Alte tipuri de medieri

Prin realizarea Departamentului de Mediere, Colegiul Psihologilor din Romania, poate deveni prima Institutie Publică din Romania ce împiedică legal si uman escaladarea conflictelor la nivel de membri cotizanți si instituție.

Recomand doi profesionisti ai domeniului, ce pot sprijini formarea acestui departament:
1. Domnul Alexandru Encean
2. Doamna Elena Vasile

Cu consideratie
Membru Copsi, Psiholog Radu Leca