Divortul, Depresia si Atacurile de panica

Divortul, Depresia si atacurile de panica

Adevarul unanim acceptat, vis a vis de aparitia depresiei si a atacurilor de panica post divort este urmatorul: sunt sanse mari atat timp cat subiectul este nefericit dupa ce divorteaza sa imbratiseze depresia si atacurile de panica, ca forma publica de atragere a atentiei asupra sa.
Depresia atrage atentia asupra ta? Da!
Atacurile de panica, atrag atentia asupra ta? Da!
Psiholog Radu Leca ne raspunde concret la urmatoarele intrebari, astazi 28.09.2017
De ce cineva ar vrea sa atraga negativ atentia asupra sa, spunand si demonstrand ca are atacuri de panica sau ca este depresiv?
PRL. Cine spune ca e negativ pentru subiect? Subiectul stie bucatica sa, si o stie foarte bine: orice tip de atentie este buna. Nu mai conteaza cum sau de ce,atrage atentia, conteaza exclusiv sa existe in atentia cuiva. Cu cat mai multi oameni interesati de el, cu atat mai bine. Imaginea de sine, inteleasa gresit, permite aparitia unei noi greseli in mintea subiectului. Subiectul nu se vede cum este ci cum a fost. Nu conteaza ce face, ce spune, cui ii spune, ce ii spune, atat timp cat finalul contine atragerea atentiei.
– imi e rau, ma simt rau
– ma simt singur, nu ma multumeste nimnic, ma simt singur in mine
– simt ca imi bate tare inima
– simt furnicaturi in cap si presiunea creste
Permiteti-mi sa inteleg. Dupa ce divortam, apare o remodelare chimica a creierului iar dorinta de atragere a atentiei este atat de mare, incat nu conteaza cum si ce ii favorizeaza aparitia, atat timp cat apare?
PRL: V-ati exprimat metaforic. Este simplu, subiectul nu se regaseste in singuratate si intuneric, in multiplele esecuri, in noua imagine sociala, in decadenta si invita pe usa din fata, depresia in viata sa. Atacurile de panica sunt rezultatul anxietatii.
Depresia este reala, atacurile de panica sunt reale?
PRL: Subiectul simte ca sunt reale si pentru el doar asta conteaza.
Sunt reale sau nu?
PRL: Discutabil. Ce este real in depresie? Doar finalul negativ. Suicidul. pana la suicid, subiectul nu intelege ce are de facut. Fara familie, aflati in singuratate, depresivii ajung sa se gandeasca si sa puna in aplicare suicidul. Teatral, firesc. Se arunca de la etaj, isi taie in diagonala venele, se arunca in fata trenului sau metroului, se arunca de pe munte, se ineaca. Deobicei invinovatesc pe cineva. Omul invinovatit, poarta acest stigmat, aproape toata viata.
Atacurile de panica sunt reale?
PRL: Inca din 1985 stim ca ne folosim partial creierul. Atat timp cat creierul coordoneaza functionarea organelor interne si notiunea de inconstient este inca in ceata, este posibil ca atacurile de panica sa fie dictate inconstient de subiect. Aceasta dictarea inconstienta se face in functie de cele mai mari temeri personale. Frica de moarte, frica de lesin, frica de infarct, frica de nebunie. Inconsteintul dicteaza atacurile de panica.
Cum intra subiectul in depresie dupa divort?
PRL: Isi doreste foarte tare sa se intample asta. Mai este o varianta, din neputinta de a accepta divortul si fiind sensibil, depresia apare.
Inconstient?
PRL: Posibil. Cert este ca atrage atentia, primeste multe lucruri fara efort, isi gaseste chiar si un partener de cuplu care sa il ingrijeasca. Doneaza in acest fel responsabilitatiile. Depresia nu te scoate din societate, din contra, oamenii incep sa te vada si sa te ajute, incercand sa isi spele pacatele.
Este gresit sa ajuti un depresiv?
PRL: Nu este gresit sa ajuti pe nimeni, atat timp cat omul merita. Doar ca nu poti sa stergi din pacate, ajutand oamenii care cersesc atentie in mod negativ. Depresia poate fi controlata.La fel si atacurile de panica.
Permiteti-mi sa va povestesc ceva concret. In ziua in care a divortat, un subiect si-a luat liber de la munca. Eficient si uman. Dar peste 30 de zile, tot in liber era, chiar daca mergea la job. Se numeste vacanta cerebrala. Fiindca simti prea multa libertate si nu stii practic ce sa faci cu ea, fiindca nu mai ai de cine sa ai grija, vrei sa simti si tu cum este ca altii sa aiba grija de tine. Cedarea de responsabilitati.
Ce este atacul de panica?
PRL: Psihologic? Una dn formele anxietatii clinice. Ca din senin o persoana anxioasa simte ceva brusc si neasteptat ce la inceput nu poate fi inteles. Ulterior tulburarea de panica este inteleasa si in conformitate cu intelegerea ei, apar tipuri noi de frici. Frici de anticipare si asteptare a ceea ce simtim in timpul atacului de panica. Subiectul asteapta si uneori anticipeaza ce i se poate intampla. Subiectul este convins ca fizic sau mental cedeaza. In cazul in care subiectul este clinic sanatos (neavand: hipertiroidism, hipoglicemie, tulburări cardiovasculare precum prolaps de valvă mitrala, astm, edem pulmonar), vorbim despre tulburarea de panica.
Putem defini si altfel atacul de panica?
PRL: De ce ma provocati? Atacul de panica, in cazul unui subiect sanatos clinic, este principala forma de atragere a atentiei asupra tuturor problemelor pe care refuza sa le rezolve. Nu este mai usor sa donezi responsabilitatea si sa faci fix ce iti place, cand iti place, cu cine iti place? Inconstientul preia franele destinului.
Din comoditate, atacul de panica, devine real?
PRL: Din AUTOSABOTAJ. Autosabotajul nu este comod, este practic. Subiectul stie ce primeste, cand primeste, de la cine primeste. Psihoterapia rezolva atacurile de panica, iar psihoterapia si medicamentatia primita de la psihiatrie, rezolva depresia.
Sunt sanse mari ca depresia sa se instaleze, post divort. Da! Atat timp cat ne aflam in urmatoarele doua cazuri particulare:
a. divortul nu este consimtit
b. ulterior divortului apare constientizarea greselii
Sunt sanse mari ca post divort sa apara atacuri de panica. Da! Atat timp cat ne aflam in urmatoarele cazuri particulare:
c. constientizarea greselii si imposbilitatea indreptarii ei
d. multiple relatii negativ finalizate. Iar aici avem exemplul concret al unui subiect ce a privit divortul ca pe o poarta de scapare, avand post divort 10 relatii de cuplu, finalizate rapid si negativ. Cand a inteles ca el a fost vinovat pentru divort si ca nu exista sanse reale pentru formarea unui nou cuplu, a permis atacurilor de panica sa-i redefineasca viata si imaginea de sine
Greselile tineretii se indreapta, dupa luni de razboi, prin divort.
Cum se ajunge si se solutioneaza psihologic divortul?
1. Se constientizeaza incompatibilitatea
2. Se accepta incompatibilitatea
3. Se solutioneaza incompatibilitatea
4. Se accepta solutionarea incompatibilitatii
Ce anume atrage divortul?
PRL: Punerea in practica a notiunii de divort, este comuna, comoda si realista. Acceptata ca fiind fireasca(naturala) si devenind in ultimii 40 de ani, practica necesara maturizarii individuale si de cuplu, divortul segmenteaza emotional indivizii. Segmentarea Emotionala a indivizilor se realizeaza post divort. Tot ceea ce incepeti sa simtiti inainte de divort devine acut post divort.
Exemplu:
– sentimentul de vinovatie si nemultumirea,
– frica de esec si de singuratate
– frica de moarte
– frica de a nu mai vedea copiii
– frica de a nu mai fi numit Tata sau Mama
Ce inseamna segmentare emotionala?
PRL: Diviziunea emotionala. Din intregul bagaj emotional, subiectul alege cu preponderenta, dupa divort, emotiile ce ii provoaca doar satisfactie. Emotiile ce il responsabilizeaza, emotiile ce puncteaza si ilustreaza greselile, sunt refuzate. Prin refuz subiectul ajunge intr-o zona generatoare de dificultati emotionale. Tot ceea ce a fost refuzat, pana la un anumit punct se transforma in timp in surse ce stau la baza atacurilor de panica.
Concret: post divort, individul alege sa nu mai simta emotii ce il fac sa constientizeze sau sa perceapa pregnant greseala sau imaturitatea emotionala. Practic subiectul alege segmentarea emotionala, constient de rezultat si inconstient de implicatii personale.
Adevar: dupa divort ne transformam. In ce sau in cine, depinde exclusiv de noi.
Cu drag echipa Ultrapsihologie.ro
Psiholog Radu Leca, poate fi contactat la numarul de telefon 0741.101.881 :.
#atacdepanica #atacuridepanica #depresie #divort #atac #panica #separare
https://www.facebook.com/ultrapsihologie.ro/posts/1367436716673995:0