Drogurile provocarea adolescentei ?

Drogurile provocarea adolescentei ?

Adolescenta este cel mai frumos capitol din “Cartea vietii”. Acum se leaga cele mai sincere si trainice prietenii, trairile si sentimentele sunt resimtite cu intensitate, dar totodata este si cea mai vulnerabila perioada, adolescentii trezindu-se intr-o lume a maturilor care ii asalteaza cu ispite, oferte, legi sau poveri pe care de multe ori ei nu le pot duce.
Adolescenta este o varsta sensibila si nu este lipsita cu totul de pericole. Adolescentul zilelor noastre este expus la o gama larga de probleme cum ar fi neintelegerile din familie, rezultatele scolare slabe, influenta nefasta a anumitor programe din mass-media si experimentarea drogurilor.
“Totul a inceput cand prietenii din anturajul meu, care consumau etnobotanice, mi-au spus ca voi fi exclusa din grup daca nu o voi face si eu.” Asa isi incepe confesiunea o adolescenta, fosta consumatoare de etnobotanice, care a avut sansa sa faca parte dintr-o familie care si-a dat seama repede ce se intampla cu ea, a sprijinit-o si indrumat-o spre ajutor de specialitate.

medications-257344_640Tinerii considera ca a consuma substante legale (etnobotanice) este mai putin periculos. In realitate insa, efectele consumului acestora asupra sanatatii sunt la fel de grave ca ale celor interzise si se produc intr-un timp foarte scurt.

De ce consuma adolescentii droguri?

Adolescenta este varsta la care exista probabilitatea cea mai mare a aparitiei consumului de droguri, data fiind vulnerabilitatea tinerilor la presiunea grupului. Adolescentii consuma droguri din dorinta de a fi acceptati de cei de aceeasi varsta in anturajul lor, au trecut sau trec prin traume generatoare de stres:divortul parintilor, decesul unei persoane dragi, au o stima de sine scazuta (de obicei acesti tineri provin din familii in care parintii au reusit profesional si/sau financiar, dar care din cauza preocuparilor lor neglijeaza relatia afectiva cu copiii lor, iar acestia se simt “abandonati” si speriati ca nu se pot ridica la nivelul asteptarilor parintilor) si astfel vor cauta sa-si satisfaca nevoia de valorizare personala, din curiozitate pentru a vedea cum se simt, dar si pentru ca la aceasta varsta au tendinta spre comportamente extreme, periculoase sau opuse normelor acceptate de societate.

Parintii sunt primii care ar putea sa observe cele mai mici schimbari in comportamentul adolescentului.
Cum iti dai seama ca fiul/fiica ta se drogheaza?
* rezultatele scolare incep sa scada fara motiv, chiuleste sau nu mai merge deloc la scoala cu toate ca pleaca de acasa;
* are schimbari de dispozitie:devine irascibil, nu accepta sa stea de vorba, incepe sa minta si sa aiba secrete sau este trist, retras, obosit;
* dispar bani din casa si nu poate motiva lipsa acestora;
* consumul de droguri duce la scaderea apetitului, privirea este neclara, pupilele se dilata/contracta.
* are prieteni si anturaj noi care nu sunt prezentati familei;
* dezinteres si lipsa planurilor de viitor.

Ce este de facut?

Ca parinti ne dorim ca fiii/fiicele noastre sa nu treaca prin momente dificile, de aceea anticipam toate situatiile si le prezentam copiilor, in fiecare etapa a dezvoltarii lor, invatandu-i cum sa reactioneze. Cu atat mai mult in perioada adolescentei trebuie sa avem o relatie apropiata cu copiii nostri, bazata pe comunicare, incredere, sa le vorbim deschis despre toate pericolele la care pot fi expusi, dar si despre riscurile presupuse de acestea (droguri, tutun, alcool – consumul si efectele lor aupra sanatatii psihice si fizice).
In cazul in care aveti un adolescent consumator de droguri, problema trebuie tratata cu seriozitate dar si cu sensibilitate. Daca tanarul incearca sa va spuna, este clar ca vrea sa fie ajutat, de aceea trebuie sa evitati reactiile emotionale care l-ar putea determina sa nu mai vorbeasca despre acest subiect delicat, sa-l ascultati, sprijiniti si indrumati spre ajutor de specialitate. Aceeasi metoda trebuie adoptata si in cazul in care adolescentul nu spune, dar il suspectati ca ar consuma droguri.

Reabilitarea adolescentilor cu abuz si dependenta de stupefiante
Exista mai multe tipuri de programe adresate adolescentilor care au probleme legate de abuzul si dependenta de droguri. Programele care necesita internarea pacientului intr-un centru specializat sau anumite spitale, sunt bine structurate si supravegheate. Adolescentul este internat intr-un astfel de centru pentru o perioada de 4 saptamani, programul cuprinzand si un tratament de recuperare si incurajare, util in convalescenta adolescentului.

Programele care nu necesita internarea pacientului:
* programul pentru tratamentul zilnic, necesita petrecerea a cel putin 8 ore pe zi in centrul de recuperare;
* programele de “reabilitare in 12 pasi”, sunt recomandate in cazul pacientilor care nu
necesita intenare si tratament intensiv si necesita urmarea atenta a mai multor etape in decursul mai multor saptamani;
*programele de reabilitare ambientala constau in organizarea unor tabere cu diferite
locatii geografice, unde adolescentii pot avea parte de un tratament asemanator oricarui centru de reabilitare specializat. O astfel de experienta il ajuta pe adolescent sa-si controleze furia si sa-si imbunatateasca relatiile cu prietenii si familia.

Alegerea programului de reabilitare se face pentru fiecare adolescent in parte si trebuie sa tina cont de caracteristicile comportamentale, de tipul abuzului si de problemele personale si familiale. De asemenea tratamentul trebuie sa-i ofere adolescentului sansa de a-si continua educatia si de a avea o viata cat se poate de normala. Continuarea studiilor creste increderea in sine si ofera sansa unei realizari in viitor, activitatile scolare trebuie combinate cu cele extrascolare si de asemenea cu psihoterapia de intretinere.

Pe toata perioada tratamentului atat tanarul consumator cat si familia trebuie sa primeasca asistenta psihologica, deoarece exista riscul recaderii (este destul de frecvent si nu trebuie considerat un esec al tratamentului) fiind indicat sa nu treaca singuri prin aceasta perioada dificila, sa fie inclusi in programe de consiliere si terapie suportiva. Terapia de grup ii va ajuta pe parinti sa inteleaga mai bine implicatiile consumului de droguri, sa invete sa-si ajute copilul si sa il fereasca pe acesta de eventualele recidive, ii va ajuta sa stabileasca o relatie apropiata cu adolescentul.
Adolescenta este cel mai frumos capitol din “Cartea vietii”. Sa ii ajutam pe adolescenti sa isi aminteasca astfel despre aceasta!

Valentina Enache
Psiholog clinician practicant in supervizare

Bibliografie:
1. Protectia sociala a copilului” – revista de pedagogie si asistenta sociala
2. “Copii si adolescenti – probleme, tulburari, evaluare si interventie psihoterapeutica” – coordonator Iolanda Mitrofan, Ed. SPER
3. www.sfatulmedicului.ro

UltraPsihologie.ro Valentina Enache Psiholog

Articol trimis pe adresa Revistei de Psihologie, UltraPsihologie.ro articole@ultrapsihologie.ro, de doamna Psiholog Valentina Enache.

Articolul a fost citit, editat, optimizat seo si publicat in cadrul www.ultrapsihologie.ro de Radu Leca.

Articolul a primit aprobare de publicare.

Drogurile provocarea adolescentei,droguri,adolescenta,adolescentii si drogurile

Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching

Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.

psiholog,mediator,coach