Handicapul Emotional la copii

HiperProtectia parintilor si dezvoltarea Handicapului Emotional

Ce este HiperProtectia? Psihologii o definesc drept un rezultat si/sau o manifestare a tulburarii emotionale. Psiholog Radu Leca eticheteaza hiperprotectia drept motiv principal al tulburarii emotionale, valabil pentru noua generatie de copii 2005-2015.
Dupa cum stim, tulburarile emotionale contin pe langa motivele cunoscute: destramarea familiei, separarea, divortul si instrainarea, recasatorirea unui parinte, discordia intre frati si hiperprotectia parentala.
Termenul de “tulburari emotionale” nu este un termen cu acuratete inalta din punct de vedere psiho-medical. Adevarat este utilizat in contextul obisnuit cu referire la tulburarile psihice care implica emotiile ( iar aici avem exemplul, tulburarilor de anxietate sau tulburarilor depresive).
Daca ar fi sa legam din punct de vedere logic, cele de mai sus, intr-o fraza simpla si corecta putem spune asa: Parintii anxiosi sau/si depresivi folosesc hiperprotectia drept solutie de echilibru a propriilor vieti. Atat timp cat nimic nou si incitant nu se intampla in viata copilului, atunci si viata parintelui este linistita, statica, nula.

Sa dezvoltam continutul ca intelegerea cititorilor sa fie maxima.
Cauzele ce stau la baza tulburarilor emotionale pot fi privite drept rezultatul interactiunii dintre tendintele mostenite si mediul plus situatile de viata. Putem vorbi si de dezechilibru chimic la nivelul creierului? Da, la nivelul creierului persoanei care prezinta tulburari emotionale este prezent un dezechilibru chimic rezultat in urma prejudiciului cerebral.

Mai exista si cazul particular in care, subiectii bolnavi au fost expusi la diverse forme de abuz, stres intens si extrem, decese sau pierderea tuturor membrilor familiei, etc., acestia prezinta un mai mare potential de a dezvolta tulburari emotionale.

HiperProtectia are o cauza? Da! In copilarie si adolescenta, parintele a trecut prin evenimente dure ce i-au marcat viata. Acest tip de parinte, foloseste intens hiperprotectia ca sa se asigure ca nimic, definit de el insusi ca “rau” nu o sa-i afecteze copilul. Acest tip de parinte nu intelege ca defapt construieste un copil nefericit, cu multiple handicapuri emotionale si decizionale, un inadaptat depresiv si anxios, ce niciodata nu o sa fie multumit de sine. Practic hiperprotectia distruge copilul!

Dragi parinti hiperprotectivi, permiteti-mi sa va dau o mana de ajutor in directia schimbarii motivate a atitudinii dvs fata de minori.

Avem urmatoarea lista publica a caracteristicilor unui copil ce sufera de tulburari emotionale:

– activitatile din clasa sunt perturbate
– este in 90% din cazuri impulsiv
– neatent si distras
– nu ii pasa de normele clasei
– cu dificultate se concentreaza si doar la ce ii convine
– manifesta rezistenta la tot ce inseamna schimbare
– paseaza informatii fara legatura cu normele educationale ale clasei din care face parte
– putem spune ca are un comportament agresiv
– intimideaza si uneori manifesta violenta fata de colegii si profesori
– invinovateste alti colegi, pentru toate nereusitele sale
– intampina dificultati majore in lucrul si interactiunea cu grupul
– manipuleaza situatiile
– nu se poate adapta

Daca aveti acasa un copil ce corespunde listei de mai sus, atat copilul cat si dvs aveti nevoie de ajutor.
Hiperprotectia dvs a facut ravagii.Trebuie sa va opriti!
Pot intelege ca prin intermediul hiperprotectie va controlati viata, dar sa va doriti sa controlati si viata copilului ca tot dvs sa va fie bine, asta nu pot intelege.

Parintii hiperprotectivi au nevoie de ajutor.
Copii crescuti de tutori hiperprotectivi, au nevoie de ajutor.

Cu prietenie si drag Departamentul UltraPsihologie.ro

Psiholog Radu Leca
Contact: 0741.101.881

Photo Source: https: //pixabay. com/en/man-lonely-park-night-dark-1394395/

#psiholog #psihologgrozav #celmaibunpsiholog #psihologiaparintilor #psihologiacopiilor #raduleca
#mama #tata #parinti #copii