IMPLICATIILE DE ORDIN PSIHOLOG ALE INFERTILITATII ASUPRA FEMEII, BARBATULUI SI RELATIEI DE CUPLU

IMPLICATIILE DE ORDIN PSIHOLOG ALE INFERTILITATII ASUPRA FEMEII, BARBATULUI SI RELATIEI DE CUPLU

Infertilitatea este un aspect al vietii care nu poate fi controlat. In momentul in care este descoperita, un amalgam de emotii isi face loc: soc, negare, furie, rusine, vinovatie. Astfel, ceva ce parea a fi usor de atins pentru toata lumea: zamislirea unui copil, devine pentru cuplu in cauza ceva greu de atins. Iar acest aspect, ii afecteaza pe ce doi pe mai multe nivele: biologic, emotional, fizic, relational, social, financiar si psihologic.
Totusi, barbatii si femeile sunt afectati de infertilitate in moduri diferite, iar felul in care un cuplu face fata acestei probleme, depinde de felul in care cei care il formeaza au fost invatati sa gandeasca, sa simta si sa actioneze.

Impactul asupra femeii

Femeia este percepute ca fiind dominata de emotii, avand grija de ceilalti si mentinand relatiile pe care le are. Ea se simt responsabile nu doar pentru trairile ei, dar si pentru ce ar putea sa se intample. Desi la inceput, femeia cu probleme de fertilitate, pare ca poate sa managerieze emotiile negative pe care le traieste, in cele din urma, va simti ca pierde controlul. Atunci cand emotiile ei nu mai pot fi stapanite, simte ca situatia o depaseste si ca nu stie cum sa ceara ajutorul de la partenerul ei, care la randul lui, isi da toata silinta sa o protejeze. Ea incearca sa se apropie de el, insa teama ca l-a dezamagit o impiedica sa faca acest lucru,
Experienta femeii este caracterizata de o intensa traire de izolare fata de partener, fata de cercul social. Se poate simti nesprijinita si neinteleasa, ceea ce ii mareste disperarea si izolarea. Sarcina si maternitatea par a fi rapite in mod inexplicabil si infertilitatea ii spune ca ea a esuat ca mama, ca femeie, ca persoana. De asemenea, si corpul ei a tradat-o. Si toate astea au efect negativ asupra stimei de sine.
Femeia infertila are tendinta de a-si proteja partenerul de durerea ei, neimpartasind cu acesta teama ei de esec. Simte nevoia sa compenseze faptul ca nu pot avea un copil ca urmare a problemei ei de sanatate, prin a-si asuma intreaga procedura medicala, neimplicandu-l prea mult pe el. Ea cauta cu disperare o solutie care sa repare problema cat mai urgent, ceea ce se traduce prin proceduri medicale fara pauza, care ii impacteza atat pe el, cat si pe ea si corpul ei, dar si relatia lor. Tratamentul este de lunga durata, presarat cu dezamagire, speranta si cu incertitudinea nasterii unui copil.
Ca un rezultat al asumarii responsabilitatii pentru impactul emotional al infertilitatii, femeia experimenteaza emotii intense precum durere, furie, tristete, care combinate cu sentimental ca e ceva “defect” la ea, o face sa se simta anxioasa sau depresiva.
In cazul in care procedurile de fertilizare nu au efectul scontat, ea va exeprimenta, din nou, o pierdere.

Impactul asupra barbatului

Barbatul este vazut ca fiind responsabil de siguranta materiala a familiei lui si de asigurarea protectiei acesteia. El este invatat sa isi reprime trairile, dar si sa isi asume rolul de conducator, sa preia responsabilitatile si sa ia decizii fara sa tina cont de emotii.
Barbatul cu infertilitate, de cele mai multe ori, se simte coplesit de emotiile partenerei, cat si de incapacitatea lui de a-si accesa emotiile. Astfel, isi canalizeaza intreaga energie catre locul de munca, simtind ca in felul acesta poate avea mai mult succes.
Desi si el isi doreste o familie si copii, totusi, atunci cand vine vorba de procedurile de fertilizare, barbatul are o ambivalenta pragmatica: daca procedurile vor avea success si se va naste un copil, va fi cei mai fericit, iar daca nu, se va resemna. O explicatie a acestui fenomen, este faptul ca un barbat este mai compliant la tratament, Iar asta este pentru ca, in cazul de fata, se simte incapabil sa rezolve problema. Barbatul prin natural lui este cel care are solutii, insa de aceasta, el nu pot face situatie mai buna si astfel, infertilitattea sa dispara,
Experienta infertilitatii pentru barbat este plina de anxietate si loveste direct in masculinitatea lui, Nu este ceva pe care sa doreasca sa imăpartaseasca cu partenera sau cu altcineva, motiv pentru care nu dezvaluie ce simte cu privire la tratament si nici cum gestioneaza incertitudinea de a avea sau nu copii.
Ca o protectie pentru el, spunea despre ea ca este prea sensibila si coplesita de emotii, sperand ca in felul asta o va linisti. Insa, partenera lui aude asta ca fiind o critica, decat ca pe o expresie a fricii lui. Din acest motiv, poate fi vazut ca fiind lipsit de sentimente si nepasator, insa face asta tocmai pentru a o proteja pe ea,
Cu cat ea isi doreste cu disperare sa ramana insarcinata, priveste cu teama viiorul in care s-ar putea sa nu aiba copii. Si astfel, traieste perioada de cea mai mare insecuritate emotionala pentru el.

Impactul asupra cuplului

In mod cert, infertilitatea are un impact profund nu doar asupra celor doi, cat si asupra relatiei de cuplu. Acestia tind sa oscileze intre apropiere si departare si frecvent aceasta distanta pare a fi o cheie in deciderea daca cuplu va ramane impreuna pe parcursul aceastei experiente si dupa ce procedurile de fertilizare se vor incheia, indiferent de rezultat.
In cazurile de infertilitate, efectele nedorite ale incercarilor esuate in mod repetat sunt: stresul, deteriorarea comunicarii in cuplu, inhibarea dorintei de intimitate si schimbarea radicala a vietii sexuale.
Viata sexuala este influentata in sensul practicarii “sexului programat”, devenind astfel o obligatie. La femei, tratamentele hormonale pot determina modificari la nivel fizic, perceptia ei asupra propriului corp putand fi distorsionata, ceea ce duce la inhibitii sau la crearea de complexe,
Iar pentru ca sarcina sa apara, pe tot parcursul perioadei de incercare, cuplul isi limiteaza anumite nevoi, renunta la vechi obiceiuri (cafea, alcool, tigari etc), isi schimba alimentatia si stilul de viata.
La nivel psihologic, partenerul infertil din cuplu se autoinvinovateste si se simte responsabil pentru neimplinirea visului de a avea copii. Uneori, chiar el ia initiativa divortului. Motivul? Isi creaza falsa impresie ca daca va lua aceasta hotarare, nu va suferi la fel de mult ca in cazul in care el ar fi parasit. Si decat sa fie respins, mai bine pleaca el. Iar pe de alta parte, vrea sa ii dea sansa celuilalt sa poata avea copii cu altcineva..
Iar pentru ca un cuplu se treaca peste piatra de incercare pe care o aduce infertilitatea, consilierea, iar uneori psihoterapia are un rol crucial.

Elena-Carmen Tuca
Psihoterapeut integrativ