Craciunul – bucurie sau tristete?
“Craciunul nu este o perioada, nici un sezon, ci o stare de spirit.” – Calvin Coolidge.
Craciunul are mai multe semnificatii in functie de fiecare persoana. Pe langa ideea de brad impodobit, luminite colorate, miros de portocale si cozonac, reunirea familiei, exista si o alta latura pe care nu ar trebui sa o ignoram, este vorba sentimentul de insingurare, de neputinta, frustrare.
In apropierea sarbatorilor de iarna intram intr-o alta stare, incepem sa ne punem tot felul de intrebari legate de experientele traite la finalul anului, incercam sa gasim explicatii schimbarilor care ne-au afectat, nu intelegem de ce toti cei din jur au un partener, iar noi suntem singuri, refuzam sa facem pregatirile specifice Craciunului, nu simtim entuziasm cand ceilalti ne vorbesc de activitatile specifice acestei perioade si devenim iritati cand suntem intrebati de planurile pentru sfarsitul anului. Tot acum mai apare o situatie destul de intalnita, atunci cand ne simtim singuri chiar si inconjurati de prieteni si familie, cand simtim ca locul nostru nu este acolo. Cand am dori sa fugim, sa ne izolam si sa ne gasim linistea in alta parte. Toata agitatia si presiunea care se creeaza in aceasta perioada ne pot afecta atat in plan afectiv cat si fizic.
Este foarte bine cunoscut faptul ca in zilele de la sfarsitul anului tindem sa petrecem cat mai mult timp cu familia, cu prietenii, cu apropiatii nostri. Incercam sa le oferim cat mai multe momente frumoase, suntem incarcati de energie pozitiva, facem cumparaturi, mergem in vizite, ii sunam pe cei dragi si uram ,,Sarbatori fericite!’’. Problema intervine atunci cand noi nu simtim aceasta fericire, cand ne uitam in jur si vedem cumpluri fericite, familii reunite, grupuri de prieteni, iar noi nu avem pe nimeni. Poate am iesit curand dintr-o relatie si ne gandim cum a fost in anul anterior, reamintindu-ne imagini vechi si clipe care ne-au facut la un moment dat fericiti. Este posibil ca in preajma sarbatorilor de iarna sa nu putem ajunge la familiile noastre si asta ne face sa experimentam sentimentul de neputinta. Suntem mult mai sensibili, iar cuvintele venite din partea celorlalti ajung sa detina o alta semnificatie pentru noi, am putea percepe fiecare gest ca o incercare a celorlalti de a ne rani, de a ne folosi sau de a ne injosi. O alta problema aparuta in preajma Craciunului este si cea legata de partea finaciara. Persoanele care nu dispun de resursele necesare pentru a oferi celor dragi cele necesare satisfacerii nevoilor lor ajung sa devina mult mai agitati, nu mai au rabdare si pot aparea diverse blocaje emotionale, ba chiar ajungandu-se la depresie si din pacate, chiar la suicid.
Foarte important este ca atunci cand ne confruntam cu una din cauzele precizate mai sus sa constientizam ca timpul este al nostru, ca noi traim aici si acum si ca suntem responsabili de actiunile pe care alegem sa le facem. Este necesar ca noi sa fim mai atenti si la cei din jurul nostru.
Am putea incerca sa urmam anumiti pasi pentru a evita starile mai putin placute aparute in perioada sarbatorilor de iarna:
Ar trebui sa incercam sa ne bucuram de ceea ce avem acum, sa traim in prezent si sa lasam amintirile din trecut. Este foarte important sa constientizam ca in decursul anului au loc schimbari si este foarte posibil ca ceea ce se intampla acum sa nu fie la fel ca in anul anterior.
Trebuie sa incercam sa ne cream obiective realiste care sa fie in concordonta cu ceea ce traim, sa ne implicam in activitatile pe care stim ca putem sa le ducem la bun sfarsit, astfel evitam sa fim dezamagiti, epuizati si chiar frustrati.
Sa incearcam sa intelegem ca nimeni nu este perfect, sa nu ne culpabilizam fara motiv, trebuie sa vedem in interiorul nostru: poate ca nu sunt cel mai bun prieten, dar cu siguranta nu esti nici cel mai rau, poate nu sunt cel mai bun parinte, dar sigur ca nu esti nici cel mai dur.
Trebuie sa ne amintim ca sarbatorile de iarna inseamna iubire, afectiune, grija si nu bani. Poate ca nu ai resursele necesare de a oferi cel mai scump cadou, dar poate prezenta ta valoreaza mai mult decat un cadou.
Psiholog Veronica – Maria Neacsu