Conditiile corecte de evolutie psihoemotionala aplicate unui copil cu parinti divortati

Conditiile corecte de evolutie psihoemotionala aplicate unui copil cu parinti divortati

Modul de viata a acestor persoane are drept componenta semnificativa prezenta suportului emotional prin care se creeaza posibilitatea conturarii diferitelor stiluri de acceptare a vietii de familie.

Evaluarea modurilor si stilurilor de viata ale persoanelor cu deficienta emotionala dobandita in urma divortului, se bazeaza pe domeniul autonomiei/dependentei în satisfacerea trebuintelor emotionale.

Impreuna, vom reusi sa îi ajutam pe copii daca identificam corect si la timp, tulburarile emotionale si daca aplicam de urgenta metodele adecvate specificului dificultatiilor emotionale.
Dragi parinti NU trebuie sa amanati rezolvarea problemelor, în speranta ca acestea dispar de la sine pe masura ce copilul creste si intelege altfel viata. Ce riscati? Riscati agravarea tulburarilor emotionale pe fondul divortului iar efortul depus pentru recuperarea minorului va fi mult mai mare. Nu uitati! Pana copilul ajunge adult, datoria parintilor este sa-l sustina, indiferent de raporturile dintre ei.

Ce va recomand in cazuri particulare?
Va fi consultat un psiholog specializat pe lucrul cu minorul. Importanta este examinarea copilului, pentru a se stabili corect obiectivele si metodele cele mai adecvate de corectare si sustinere emotionala.
Se începe cu stabilirea cauzelor care au provocat dificultatea emotionala si se va urmari înlaturarea in totalitate a lor.

În functie de specificul dificultatiilor se adopta in lucrul cu minorul, atat atitudini cat si metode diferite.

Trebuie sa fie cunoscute totalitatea etapelor în dezvoltarea emotionala a copilului pentru a avea criterii de observare, evaluare si control.
Depasirea tulburarilor emotionale depinde de parinti, educatori si psihologi. Printr-o stransa colaborare, directionarea eforturilor spre aceleasi obiective si adoptarea unei atitudini comune, copilul va beneficia de un ajutor eficient si va înregistra vizibele progrese psiho-emotionale.

Fiecare copil este unic, la fel si modul lui de a reactiona la probleme.
Niciodată nu trebuie să se manifeste iritarea sau nerabdarea fata de nereuşitele copilului.
Orientati dezvoltarea lui într-o maniera pozitiva si procedati cu rabdare.
Numai întelegand care sunt nevoile sale vom reusi să aflam calea potrivită pentru a-l ajuta corect.

Punctarea conditiilor corecte de evolutie psihoemotionala aplicate unui copil cu parinti divortati

1. Comunicarea

Parintii divortati au obligatia sa comunice corect cu copii lor. Violenta fizica si verbala este exclusa. Violenta nu inseamna comunicare.

Exemplu caz real: Tatal de provenienta basarabeana, isi invita copilul in noua sa locuinta, obtinuta dupa divort. La invitatie mai raspund si prieteni comuni. In timpul petrecerii, din motive clare (surescitare si nerabdare) Tatal isi loveste de mai multe ori, de fata cu invitatii, copilul. Loviturile sunt insotite de amenintari.
Ulterior incidentului tatal declara doua lucruri contradictorii. Ca nu isi aduce aminte de incident, ca nu a fost vina luni si a fost provocat de minor.

Copiii ce provin din familii destramate se impart in trei mari categorii: vorbareti, muti, tristi.

2. Dreptul la libera exprimare
Copiii acestia speciali, se exprima greu iar daca nu sunt sustinuti, exprimarea se face cu multa nesiguranta, pe alocuri frica. Parinti, obligatia dvs este sa sustineti copilul. Cand vedeti ca minorul vine la dvs sa va vorbeasca, incurajati-l.

3. Garantarea educatiei
Scoala,meditatii,cursuri de dezvoltare emotionala,un sport cel putin. Asa trebuie sa arate agenda unui copil. Verificati impreuna temele. Nu tipati la copil daca acesta greseste tema. Cumparati timpul unui meditator bun. In weekend copilul sa mearga la cursuri de dezvoltare emotionala. Sa se inteleaga si sa se accepte. Obligatia dvs in educatie este urmatoarea: cand minorul vrea sa renunte, dvs il sprijiniti, il intelegeti si il repozitionati pe drumul cel bun.

4. Garantarea dreptului la securitate emotionala
Cum incepem si incheiem ziua? Spunand minorului cat de mult il iubim. Sunteti obligati sa realizati lucruri impreuna: iesiri la cinematograf, iesiri in parc, alegerea de haine din magazin, excursii, piscina, teatru. Totul impreuna. Copilul in acest fel simte ca este iubit.

5. Sustinerea psiho emotionala a minorului prin normalitate
La acest punct discutia este concreta. Trebuie definita normalitatea ce se prezinta minorului. Cea mai simpla definitie este: nu va vorbiti de rau fostul partener de casnicie, indiferent de multiplele lui greseli realizate fata de dvs. Neutralitate!

Dragi parinti, eu Radu Leca, ma ghidez in viata personala cu ajutorul a doua mottouri:
Nu divortezi daca ai facut copii si Niciodata sub nici o forma nu lovesti cu vorba sau cu palma un copil.

In urma cu multi ani, cand tatal meu a decis sa plece de acasa in ziua in care eu implineam 5 ani, am inteles ca dragoste cu forta nu se poate. Imi aduc aminte gustul si mirosul aerului ramas in urma mutarii lui de acasa: praf si hartie. La fel a fost si in sufletul meu aproape 15 ani.
La 20 de ani, creierul a acceptat ca evolutia nu alege ci impune. Iar daca partenerii unui cuplu nu evolueaza impreuna, sunt sanse mari sa nu mai fie impreuna.
Cel ce sufera in urma divortului lor este copilul. Prins in mrejele minciunii, a defaimarii si a urii.

Cu drag, al dvs
Psiholog Radu Leca
0741101881
leca@deleca.ro

[bsk-pdf-manager-pdf id=”10″]

Photo source: https://pixabay.com/en/child-crying-kid-boy-sad-young-594519/