CUM APARE UN CONFLICT INTERN LA COPII
Nu sunt multi cei care cunosc mecanismele interne ce genereaza starea de conflict. Voi numi in continuare conflictul intrapersonal drept conflict latent. Poate ca nu este cea mai adecvata exprimare a unor trairi interioare insa originea unei atitudini care contravine normelor societale se afla in noi, in subconstientul nostru.Cand spunem stare de conflict ne referim, de regula, la conflictul interpersonal. Doua parti, singulare sau plurale, aflate pe pozitii antagonice isi manifesta dorinta expresa de a-si impune punctul de vedere asupra celeilalte parti. Aceasta ar putea fi o definire a binomului conflictual. Dar care sunt cauzele ce determina atitudinile beligerante ale partilor de care am vorbit? Ce a dus la acumularea de energie negativa care, intr-un mic big-bang, provoaca dezechilibre psihice uneori greu de controlat?
Conflictul intern si copii
Pornim de la premisa ca este stiut faptul ca un copil este oglinda tensiunilor familiale. Situatiile deconflict din familie sunt reflectate de copil prin manifestari maladive. Nu putine sunt cazurile cand certurile din casa sunt somatizate de copilul mic prin stari febrile, varsaturi sau enurezis. Acesta este modul de manifestare al dezechilibrului psihic indus copilului de antagonismele mediului familial si, din pacate, de multe ori familiar.
Al doilea mediu ca importanta in viata copilului, dupa cel familial, este cel scolar. Aici, prin interactiuni multiple cu o multime de alte conflicte latente, copilul isi formeaza sisteme defensive in fata intruziunilor dizarmonice care, ca manifestare, le intalnim frecvent in refuzuri scolare (absente, abandonuri), in atitudini extreme (sfidari ale autoritatilor scolare) sau situatii “colegiale” in care argumentul fortei primeaza in defavoare fortei argumentului.
Sunt mult prea multe cazuri mediatizate ai caror protagonisti sunt copii si adolescenti, in mediul scolar, care aleg sa-si “rezolve” diferendele apeland la agresivitate, fie ea verbala sau actionala. Situatii dramatice in care de fapt agresorul este in primul rand victima.
Solutii pentru prevenirea aparitiei unui conflict
Ce poate fi facut in astfel de cazuri? Consilierea parintilor, a familiei este extrem de greu de realizat. Nu se poate interveni in astfel de situatii decat la cererea explicita din partea acestora sau in conditii speciale ce ar trebui sa implice un intreg aparat judiciar. Consilierea psihopedagogica a copilului poate avea unele rezultate in anumite conditii, una dintre acestea fiind competentele psihopedagogului scolar in aceasta ramura.
Cred ca o solutie viabila ar fi organizarea unor cursuri, a unor conferinte urmate si de aplicatii in care, o echipa pluridiscipinara formata din mediator, consilier scolar, medic, preot si, nu in ultimul rand, profesor sa-i initieze pe copii in tainele legate de mediere. Cursuri teoretice coroborate cu cele practice, expuneri urmate de exemple concrete care sa atraga. Doua idei ce pot constitui o temelie sigura la crearea unei culturi in aceasta directie. Doua idei care pot initia o restructurare a valorilor societatii.
Pixabay.com credit photo
Valeria Tivda
MEDIATOR
Punct de lucru :Str. Ienachita Vacarescu nr. 17A, parter, Sector 4, Bucuresti/ (Zona Piata Unirii)
Tel: 072 70 606 70
E-mail: apelez@artamedierii.ro, Pagina web:www.artamedierii.ro
DATE FIRMA:
Valeria Tivda – Birou de Mediator
Str. Agricultori nr. 95, corp B, sector 2, Bucuresti;CIF 27761372
Cont IBAN RO70BREL0002000739060100
Libra Internet Bank – Sucursala Ion Mihalache
Citit si editat de Radu Leca
Aprobat de Radu Leca
Publicat de UltraPsihologie.ro
Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching
Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.
psiholog,mediator,coach
iubire,despre iubire,carti de dragoste