Scopul vieții tale

Alege intrebarile la care vrei sa primesti raspunsuri. Asterne-le pe hartie inainte sa incepi sa citesti articolul colegei noastre. La final, vei observa ca 90% dintre intrebarile tale au primit raspuns. Aflata in Perioada de Diamant, dna psiholog Mihaiela (Grimbovschi) Avramescu ne daruieste un articol instructiv. Sa-l popularizam.

Daca va suntem de ajutor, like-ul dvs este important pentru noi. https://www.facebook.com/ultrapsihologie.ro

Care este de fapt scopul vieții tale?

Ce reprezinta de fapt dezvoltarea personala? Sunt sigura ca fiecare are propria definitie. Pentru mine, inseamna progres in toate aspectele vietii: in familie, in cercul de prieteni, cu colegii de serviciu, samd. Caut sa ma dezvolt continuu, fiind receptiva la experiente de viata si oamenii din jur. Toti cei cu care intru in contact si toate lucrurile care ma inconjoara ma invata cate ceva, chiar daca nu este evident la momentul respectiv. Am invatat ca este important sa fiu mereu ‘open-minded’ si sa dau dovada de toleranta.
Definita uneori auto-dezvoltare, dezvoltarea personala se refera la studiul si practica de a-ti imbunatati propria viata, mai ales cariera, educatia, relatiile, sanatatea, productivitatea si spiritualitatea, prin efortul tau propriu. Este vorba despre stradania permanenta a fiecarui om de a deveni mai bun, de a se autodepasi, de a se perfectiona din ce in ce mai mult. Este un proces continuu de auto-imbunatatire, care dureaza toata viata (adica ar fi bine sa dureze toata viata).

Dezvoltarea personala este un proces care are la baza urmatoarele elemente: asumarea responsabilitatii pentru propriul proces de învatare si dezvoltare, auto-evaluare periodica (pentru a verifica eficienta procesului de învatare), reflectie (auto-analiza), luare de atitudine/masuri (implementarea unor schimbari care sa ducă spre „mai bine”).

Tehnicile si principiile de dezvoltare personala iti dezvaluie cum sa:
• obtii greutatea ideala, sa te bucuri de o sanatate infloritoare si de o energie debordanta;
• scapi imediat de temeri, fobii si de vesnicele amanari;
• iti descoperi resursele interioare extraordinare, cum sa-ti exploatezi puterile incredibile de care dispui si sa le folosesti pentru a-ti crea un viitor irezistibil;
• iti folosesti puterea magica a gandului pentru a-ti atinge toate obiectivele, indiferent cat de marete ar fi acestea;
• iti elimini definitiv obiceiurile proaste si cum sa-ti formezi pentru totdeauna obiceiuri folositoare;
• iti creezi relatii de calitate – atat cu tine insuti cat si cu ceilalti;
• iti stapanesti emotiile si sa le folosesti in avantajul tau;
• preiei controlul asupra gandirii, vietii si destinului tau;
• te imbogatesti rapid;
• devii o persoana influenta;
• devii un expert in managementul timpului;
• iti dezvolti o incredere in tine insuti de nezdruncinat;
• obtii performante de varf;
• rezolvi eficient orice problema cu care te confrunti;
• iti transformi datoriile in bunastare – chiar si in timpul unei recesiuni.

Dezvoltarea personala inseamna sa devii constient de abilitatile si competentele pe care le ai, pentru a reusi sa realizezi nu doar cerintele jobului, ci si propriile obiective. Aplicarea unui plan personal de performanta te poate ajuta in cariera si in dezvoltarea personala.

Planul de dezvoltare personala este foarte important atunci cand te decizi sa te imbunatatesti. Aceste te va ajuta sa intelegi cine esti dar si ce trebuie sa imbunatatesti si unde trebuie sa ajung. Cu ajutorul acestui plan, poti afla care iti sunt punctele tari, dar si cele slabe si care sunt sansele reale de succes. Totodata, iti ofera posbilitatea de a face ajustari in modul de derulare a invatarii, astfel incat sa iti cresti sansele de reusita. O planificare amanuntita te ajuta sa vezi cum va evolua dezvoltare personala in timp si face ca deciziile sa fie mai usor de luat.

De fapt, scopul final al auto-dezvoltarii il reprezinta obtinerea succesului, de aceea dezvoltarea personala a devenit oarecum sinonima cu “stiinta succesului”.

Asadar, domeniile cele mai importante ale dezvoltarii personale sunt:
managementul timpului,
• stabilirea obiectivelor,
• identificarea valorilor si a convingerilor,
• schimbarea obiceiurilor,
• motivarea,
• imbunatatirea cunoasterii de sine,
• dezvoltarea talentelor,
• imbunatatirea sanatatii.

Inceperea dezvoltarii personala necesita un efort deosebit, astfel ca este necesar sa ai o motivatie puternica pentru a reusi. Pentru ca dezvoltarea personala sa mearga, este nevoie ca ceea ce faci sa-ti aduca satisfactie. Prin urmare, este foarte important sa te cunosti. Raspunsul la intrebarile: Cine sunt? Incotro ma indrept? Pentru ce traiesc? reflecta stilul tau de viata si iti pot da indicii despre cum arata cariera ta, dar si viata in afara jobului, care ai vrea sa fie efectele in dezvoltarea personala, cum ai putea evolua in viata si cariera, si constituie prima parte a planului tau de dezvoltare personala.

Stabilirea unui obiectiv este primul pas concret in dezvoltarea personala. Atat timp cat obiectivele stabilite sunt realizabile si te motiveaza, succesul nu va intarzia sa apara. Trebuie sa fixezi totul in spatiu si timp, sa indici cum se vor desfasura lucrurile, sa fixezi un reper in timp, persoane care te vor insoti. Trebuie sa fii realist in legatura cu ceea ce vrei si sa stii unde esti in prezent si unde vrei sa ajungi. Ce trebuie sa faci pentru a-ti atinge scopul? Ce actiuni trebuie sa intreprinzi? Care este scopul pentru care fac ceea ce fac?

Aceasta este o alta intrebare pe care trebuie sa o ai in minte, pentru a -ti raspunde la intrebarea daca ceea ce faci e bun pentru tine/planeta/altii. Indiferent de decizia pe care o iei cu privire la urmatorii pasi pe care vrei sa-i faci in viata ta, cel mai important este sa nu te autosabotezi, sa nu abandonezi planul. Si cand te atrage mai tare perna sau telecomanda la televizor, atunci e momentul sa te automotivezi mai tare, sa iti autoadministrezi acel imbold si sa te tii de planul initial.

Iar atunci cand esti inconjurat de personaje negative: trebuie sa intelegi ca acestui tip de personaj, psihologic, ii este frica de succesul altora, fapt pentru care tot ce trebuie sa faci este sa iti urmezi scopul si sa te asiguri ca ceea ce faci tu iti aduce atat tie, cat si celor din jur, fericire.
Drumul catre dezvoltarea personala si, implicit, catre succes este la indemana ta. Pe masura ce analizezi si intelegi ceea ce ai, ceea ce doresti si poti obtine, rezultatele vor fi reale si viata ta va urma o cale ascendenta.

Asadar, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este “intrebarea cea MARE ”, acea intrebare care te va ajuta sa afli directia ta de deplasare, drumul tau, si anume, Care este de fapt scopul vietii tale?

Iar pentru a ajunge la raspuns, trebuie sa iti pui intrebari suficient de profunde pentru a gasi dorinta autentica, cea care iti va oferi “adevarul-adevarat”. Ai nevoie de un loc unde sa fii destul de linistit ca sa gasesti raspunsurile. Asa ca, duminica viitoare, ia-ti cateva ore pauza de la tot, elibereaza-ti mintea, iesi la o plimbare in parc sau in locul tau preferat si gandeste-te la tine si numai la tine – cine esti tu si ce iti doresti de la tine.

Psiholog Mihaiela (Grimbovschi) Avramescu

Publicistica Radu Leca

Red Bull Thre3style 2015