DE CE ARBITRAJUL ?

DE CE ARBITRAJUL ?

Arbitrajul s-a dezvoltat in ultimii ani cu rapiditate in domeniul comercial, mai ales in dreptul comercial international, dar este aplicat cel mai adesea si in alte domenii ca alternativa la justitia statala.
Unii autori au sustinut ca arbitrajul ar avea radacinile in Grecia.
Astfel, inca de atunci Aristotel facea deosebirea dintre justitia statala si arbitraj acesta spunand ca ,, Arbitrajul vizeaza echitatea, iar justitia statala legea; arbitrajul a fost inventat pentru ca echitatea sa fie aplicata’’.
In zilele noastre, arbitrajul este institutia pe care o regasim in statele Uniunii Europene, americane, si aproape in toate statele africane si asiatice. Datorita beneficiilor pe care le aduce arbitrajul este procedura pentru care opteaza mediile de afaceri nationale dar mai ales internationale.

Prin libertatea partilor de a-si alege arbitrul, acestea au intotdeauna in vedere caracterul privat, nepublic, asigurat de aceasta forma de justitie. Astfel ca si in procedura de mediere in procedura arbitrajului atat partile cat si conflictul supus solutionarii beneficiaza de confidentialitate .

Arbitrajul este un mod rapid de solutionare a unui conflict intre parti, spre deosebire de procedura greoaie a instantei de judecata.Ca si cazul medierii termenul de solutionare al conflictului poate fi de o zi sau un termen mult mai scurt decat in instanta de judecata.

Partile isi pot stabili singure o procedura supla, eficienta, care sa le satisfaca nevoile, putand in acelasi timp reduce si costurile implicate de un proces in instanta.
In arbitraj, partile sunt cele care decid legea sau sistemul de drept ce va guverna atat contractul ce exprima vointa acestora, cat si modul de solutionare a eventualelor litigii.

Astfel, ca si definitie: institutia arbitrajului este o procedura de solutionare a unui litigiu prin intermediul unei justitii private, in cadrul careia fiecare dintre parti are dreptul de a-si numi proprii arbitri.
Arbitrii sunt numiti pentru a pronunta o sentinta, sentinta care, dupa ce este pronuntata, are un caracter executoriu asupra partilor.

Procedura arbitrala se desfasoara potrivit regulilor prevazute intr-un regulament ales de parti, acest regulament de arbitraj este inserat in clauza de arbitraj.
Prin clauza arbitrala partile au posibilitatea de a alege unul sau mai multi arbitri, in scopul pronuntarii unei sentinte finale.

Arbitrajul poate fi in functie de caracterul sau, intern sau international.
Astfel, arbitrajul este intern atunci cand are ca obiect solutionarea conflictelor sub incidenta exclusiva a legislatiei nationale a unui stat. Caracterul international al arbitrajului poate fi definit astfel in raport de incidenta raportului juridic la mai multe sisteme de drept, acest raport
avand in vedere mai multe state.

De asemenea, caracterul international este dat atat de nationalitatea diferita a partilor, cat si de faptul ca arbitrajul de acest tip poate fi solutionat numai de o institutie arbitrala internationala.

Posibilitatea de exercitare a propriei vointe existenta in cadrul arbitrajului comercial se manifesta si in ce priveste forma de arbitraj care este aleasa de parti.

De ce arbitrajul?

Deoarece aceasta procedura de solutionare a unui conflict are multe avantaje pentru partile aflate in conflict dandu-le astfel posibiltatea :
-sa stabileasca regulile de examinare a litigiului, partile putand stabili prin conventie arbitrala sau prin act scris ulterior fie direct, fie prin referire la o reglementare ce are ca obiect arbitrajul, numirea si revocarea sau inlocuirea arbitrilor, termenul si locul arbitrajului, normele de procedura pe care arbitrii trebuie sa le urmeze in judecarea litigiului, repartizarea intre parti a cheltuielilor arbitrale, continutul si forma hotararii arbitrale, orice alte norme privind bunadesfasurare a arbitrajului, rezultand de aici ca principiul autonomiei de vointa a partilor este aplicat. Astfel, arbitrajul are sansa eliberarii de unele dintre ,,canoanele procedurale’’ inutile obstructionate sau exagerate. Sub rezerva respectarii ordinii publice sau a bunelor moravuri, precum si a dispozitiilor imperative ale legii, partile pot stabili prin conventia arbitrala sau prin act scris incheiat ulterior ,,normele de procedura pe care tribunalul trebuie sa le urmeze in judecarea litigiului’’

– increderii partilor in arbitri astfel, partile pot alege prin acordul de vointa arbitrii ce urmeaza sa solutioneze litigiul, aceasta posibilitate fiind exclusa in cazul justitiei statale.
– rapiditatii – procedura arbitrala este mult mai rapida decat judecarea pricinii in instanta statala termenul maxim fiind de 6 luni,
– confidentialitatea este importanta pentru parti mai ales pentru agentii economici cu renumiti. Nici hotararea Tribunalului Arbitral nu se pronunta in sedinta publica, ci ea este adusa la cunostinta partilor;
– executarii benevole a hotararii partiale,
– hotararile arbitrale sunt recunoscute international in comparatie cu deciziile judiciare nationale.

Referitor la arbtrajul international, la Conventia pentru recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine din 1958, de la New York au aderat peste 120 de tari facilitandu le astfel executarea sentintelor in toate tarile semnatare. Exista si alte conventii cu aceleasi efecte.

In caz de esec arbitrajul se poate prelungi cu negocierea.
Desi arbitrajul insusi poate fi considerat ca o forma amiabila de rezolvare a litigiului, partile pot de asemenea sa convina ,,procedura unei eventuale concilieri prealabile’’
Arbitrajul are sansa eliberarii de unele dintre ,,canoanele procedurale’’ inutile obstructionate sau exagerate. Astfel, sub rezerva respectarii ordinii publice sau a bunelor moravuri, precum si a dispozitiilor imperative ale legii, partile pot stabili prin conventia arbitrala sau prin act scris incheiat ulterior ,,normele de procedura pe care tribunalul trebuie sa le urmeze in judecarea litigiului’’. In tara noastra s-a infiintat in anul 2014 primul tribunal arbitral institutionalizat despre care voi vorbi intr un alt material.
Iata de ce recomand aceasta procedura a arbitrajului alaturi de procedura medierii, proceduri care se pot completa.

Mediator | Ionescu Anca Dorina

Citit, editat,optimizat seo de Radu Leca