Common Heritage, Common Future | Echipa Young Initiative

In perioada 21 februarie – 1 martie 2015, Asociatia Young Initiative organizeaza schimbul de tineri „Common Heritage, Common Future”, proiect european prin care 30 de tineri din 6 tari (Suedia, Portugalia, Bulgaria, Cehia, Lituania, Romania) vin la Bucuresti pentru a discuta despre ceea ce inseamna identitatea europeana pentru ei si cum cred ca ar putea fi diminuat nivelul euroscepticismului actual.

Cu un nivel in crestere al euroscepticismului la nivel european, tinerii sunt deseori pusi in fata unor alegeri referitoare la viitorul Europei fara sa le fie prezentate toate datele problemei. Pe masura trecerii timpului, acestia se deconecteaza de la premizele care au stat la baza constituirii Uniunii Europene si a valorilor aferente, ceea ce duce fie la un nivel ridicat de indiferenta, fie la orientari extremiste. Astfel, voluntarii Asociatiei Young Initiative au creat premizele necesare pentru a aduce in acelasi loc tineri ce provin din tari cu o istorie mai indelungată in Uniunea Europeana si tineri care apartin tarilor intrate in ultimii ani in UE. Scopul proiectului este sa incurajeze gandirea critica cu privire la problematicile europene, astfel incat participantii sa fie capabili sa inteleaga ce inseamna, de fapt, UE si care este rolul lor intr-o societate in continua schimbare. Participantii vor utiliza metode de educatie non-formala cu ajutorul carora isi vor putea forma o opinie proprie solida si argumentata legata de ce fel de Europa isi doresc in viitor, fara a se incuraja o directie de gandire anume.

6-perspective-nationale-ale-tinerilor-asupra-identitatii-europene-se-intalnesc-la-bucurestiAstfel, pe agenda proiectului se numara sesiuni precum: cunoasterea principalelor evenimente din istoria europeana, simularea Parlamentului European si intalnirea cu un europarlamentar roman, dezbatere cu privire la valorile europene si pregatirea unei expozitii pe tema identitatii europene. Avand in vedere ca proiectul se bazeaza pe metode de educatie non-formala, participantii vor lua parte in mod activ in procesul de invatare, facilitatorii punand in primul rand accentul pe cunostintele si diversitatea de experiente a participantilor.

Creativitatea tinerilor participanti va avea un rol critic in procesul de invatare din cadrul proiectului, acestia urmand sa creeze o expozitie mobila pe tema identitatii europene, ce va fi ulterior expusa in Filiala „Ion Creanga” a Bibliotecii Metropolitane Bucuresti toata luna martie 2015, in cadrul BiblioLounge, spatiu creativ dedicat tinerilor amenajat de Asociatia Young Initiative impreuna cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti.

Proiectul „Common Heritage, Common Future” este finantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+, printr-un grant in valoare maxima de 13.132 euro. Prezentul comunicat reprezinta exclusiv pozitia Asociatiei si nu angajeaza Comisia Europeana in niciun fel.

Despre Asociatia Young Initiative
Asociatia Young Initiative este o organizatie non-profit care le ofera copiilor si tinerilor instrumentele educationale necesare pentru a se dezvolta personal si profesional si pentru a putea contribui la construirea Romaniei de maine. Lucram atat cu tineri din medii foarte diverse, cat si cu copii abuzati, abandonati si neglijati.

Echipa Young Initiative organizeaza de 3-4 ori pe săptămână ateliere educaţionale pentru copiii şi tinerii instituţionalizaţi din Sectorul 4 (alfabetizare, lectura, IT, animaţie socio-culturală, sprijin la teme) (Proiectele “Punţi către cunoaştere” şi Click&Know);

Echipa Young Initiative spune povestea voluntarilor şi ONG-urilor din Romania pe Blogunteer.ro;

Echipa Young Initiative ofera tinerilor bucureşteni un spaţiu de petrecere creativă a timpului liber în sufrageria publică BiblioLounge din Biblioteca Ion Creangă;

Echipa Young Initiative găzduieste voluntari internaţionali (EVS) cu sprijinul UE pentru a promova voluntariatul şi educaţia non-formală (Knowledge Builders);

Echipa Young Initiative sprijina schimbul european de bune practici de resurse umane şi leadership între ONG-uri prin platforma HR Twinning;

Echipa Young Initiative participa la şi organizeaza mobilităţi internaţionale pentru tineri şi lucrători de tineret cu sprijinul UE;

Echipa Young Initiative organizeaza workshop-uri şi training-uri pentru tineri pentru dezvoltarea lor personală şi profesională.

ASOCIATIA YOUNG INITIATIVE
www.younginitiative.org

Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching

Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.

psiholog,mediator,coach