Psihologie
Atunci cand te decizi “ce anume sa spui”, primul lucru la care este bine sa reflectezi este daca esti capabil sa faci diferenta intre secret si intim. Exista persoane care inca de la prima intalnire cred ca trebuie sa spuna tot iar astfel, in conceptia lor, sa se spele de pacate. Aceste persoane nu au deloc simtul intimitatii.
Alte persoane sunt atat de pline de dispret fata de ei insisi, incat vor sa tina totul inauntru lor, de teama ca pentru ele nu exista iertare sau acceptarea celorlalti. Aceste persoane sunt cele pentru care absolut orice devine un secret.
In viata oricarui om exista puncte slabe si trasaturi de caracter care ne intristeaza iar acestia traiesc intr-o nesiguranta profunda. Ei trebuie sa stie tot ce faci, spui, gandesti, scrii si cu cine.
Daca nu au acesta reasigurare permanenta prin intermediul informatiilor, ceea ce le confera controlul si siguranta, imediat isi imagineaza tot ce poate fi mai rau, exagereaza si interpreteaza gresit totul si orice, iar astfel creeaza un val de certuri si frustrari.
Mai mult decat atat, mediul nostru cultural ii indeamna pe oameni sa puna la indoiala sinceritatea si fidelitatea celor apropiati, prieteni, logodnici sau soti.
Evident se pune intrebarea, de ce? Iar raspunsurile sunt pe cat de simple, pe atat de distructive:
• Acceptarea generala a societatii in ceea ce priveste sexul in afara casniciei a dus la aparitia unei epidemii de experimentari, sex ocazional si promiscuitate, diminuand astfel semnificatia intimitatii fizice. In consecinta oamenii se confrunta cu un lung sir de fosti iubiti/iubite care inca fac parte din viata lor, pentru ca ii intalnesc la locul de munca, in comunitate, in familii, sau pentru ca «fostii», pur si simplu nu vor sa renunte.
• In zilele noastre se vorbeste despre infidelitate, promiscuitate si perversiune ca despre o boala. Barbatii dar si femeile isi neglijeaza familiile in cautarea unor relatii amoroase pe Internet deoarece sunt dependenti. Anumite persoane considera ca acesta explicatie face ca victima unui comportament imoral si egoist sa fie catalogata drept o persoana insensibila fata de «boala» partenerului sau, care umbla «din floare-n floare».
• Urmarirea perpetua a placerii si satisfactiei imediate a fost incurajata de cultura noastra, care a afirmat ca divortul nu este ceva gresit si ca a convietui cu cineva este echivalent cu a fi casatorit. In consecinta, oamenii sunt pusi in posturi care in trecut le-ar fi garantat siguranta (legamantul casatoriei si presiunea sociala), insa astazi presiunea sociala sustine individualitatea in detrimentul legamintelor, sotilor, copiilor, casniciei si comunitatii.
• Tribunalele nu sprijina sacralitatea casniciei si nici nu recunosc nevoile esentiale si importanta fundamentala a bunastarii copiilor. Partenerii isi fac bagajele si se muta separat fara vreun motiv valabil, isi duc copiii la parinti, se cupleaza cu unul sau mai multi parteneri sexuali si isi pastreaza statutul de parinti buni. Nu este de mirare ca teama si cinismul cu care este privita luarea unui angajament sunt in crestere.
Este adevarat ca acolo unde nu exista incredere, nu exista nici respect, iar unde nu exista respect, nu va exista nici siguranta in ceea ce priveste o relatie.
Atunci cand nesiguranta este atat de mare in interiorul unei persoane, linia de demarcatie necesara, sanatoasa si fireasca intre intim si secret va fi stearsa, deoarece partenerul «bolnav» va interpreta intimitatea rezonabila ca fiind o tentativa periculoasa de pastrare a unor secrete daunatoare.
Pe de alta parte, oamenii nesiguri, care se tem atat de tare sa nu piarda controlul sau sa fie judecati ori respinsi, transforma totul in ceva intim, ca intr-o incercare disperata de a-si pastra echilibrul. Altfel spus, ei transforma totul in secret, acesta fiind pentru ei ca o modalitate de a ascunde, a pacali si a evita suferinta.
Intr-un cuplu in care relatia se bazeaza pe iubire, respect, intelegere si comunicare, partenerii merita sa se «lupte» pentru a ajunge la un echilibru, astfel, sa fie capabili sa-si pastreze un simt al individualitatii si, in acelasi timp, sa-si poata imparti viata cu cineva.
Constanta Vasile
Psiholog in psihologie clinica/Consilier analitic
SEO Radu Leca