Relatia de cuplu, deschisa
Relațiile deschise reprezintă un trend din ce în ce mai des adoptat. Deseori unul din partenerii de cuplu experimentează și alte relații, chiar dacă sunt mulțumiți de partenerii oficiali.
Curiozitatea este cuvântul cheie. Din curiozitate cei mai mulți încep să înșele partenerul de cuplu, gelozia determinându-l pe celălalt partener să rupă relația care, din toate celelalte puncte de vedere, funcționa, o relație în care se simțea împlinit.
,,Sunt o varietate de relații deschise și pot fi diferite de la cuplu la altul”, spune David Barash coautorul cărții The Myth of Monogamy.
O relație deschisă se poate caracteriza prin atitudinea partenerului care înțelege faptul că ai avut o relație în afara cuplului, fără a deveni gelos și posesiv, considerând că aceste experiențe contribuie la formarea personalității sale, însă fără a afecta relația oficială.
O relație deschisă poate funcționa doar pentru unele persoane, deoarece suntem construiți să fim geloși pe partenerul nostru atunci când se întâlnește cu o altă persoană.
În esență putem defini relația deschisă ca fiind o relație în care ambii parteneri au libertatea de a cunoaște si alte persoane, acest lucru implicând și relații fizice.
Majoritatea persoanelor implicate în acest gen de relație sunt oamenii care se tem să rămână alături de o persoană toată viața, dorind portițe către varietate și aventură fără a se ascunde și a pune astfel relația oficială în pericol.
Persoanele ce au relații deschise, au o personalitate foarte puternică astfel acestea sunt suficient de permisive pentru a permite toate flirturile partenerului fără a avea nimic de obiectat.
În relațiile deschise certurile pot apărea în momentul în care unul dintre parteneri își dorește mai mult, însă celălalt nu este suficient de pregătit să accepte și să se implice total în relația respectivă.
Deși la început poate părea tentantă și ușor de acceptat o astfel de relație, în timp apărând iubirea și latura emoțională se pot declanșa certuri destul de puternice și deranjante pentru celălalt și totodată gelozia și tendința de a interzice partenerului să se vadă cu alte persoane, gelozia devenind în acest caz directivă de închidere a relației.
O astfel de relație pare oportunitatea perfectă de a avea pe cineva lângă tine fără a te simți constrâns, fără obligații, evitând certuri, gelozii, accentul fiind pus mai mult pe distracție.
Cheia pentru ca o relație deschisă să funcționeze este ca ambii parteneri să își dorească o astfel de relație.
Gândindu-ne că o persoană implicată într-o relație serioasă poate fi înșelată de partenerul de cuplu, avantajul unei relații deschise constă în discuțiile, acceptarea și conștientizarea acestui aspect fără a exista reproșuri, gelozii și consecințe între partenerii cuplului.
Unele femei acceptă acest gen de relație doar pentru a păstra armonia cuplului. Altele, însă, înțeleg curiozitatea partenerului de cuplu, și faptul că o relație sexuală cu o altă parteneră nu este neapărat dăunătoare cuplului, ci dimpotrivă susțin că așa se pot bucura de viață la maxim, fără grija că vor fi înșelate și fără stres. De asemenea această categorie de femei sunt perfect conștiente că într-o relație de acest gen niciunul dintre parteneri nu este îngrădit de posesivitate, gelozii, de faptul că gradul de implicare și loialitate nu este de 100%.
Expresiile de genul: ,,Ești doar al meu”, nu își au locul în relațiile deschise. Partenerul va face ceea ce îi va place, fără ca partenera să obiecteze ceva.
Gelozia este firească, însă în cazul unei relații deschise, gândul că partenerul flirtează cu alte femei nu trebuie să deranjeze. Nu trebuie să fim imuni la gelozie, însă atunci când apar astfel de situații, va fi nevoi de stăpânire și discuții deschise cu partenerul. Aflăm astfel care dintre nevoile noastre nu ne sunt satisfăcute și putem negocia.
Rezultatele studiilor pe această temă sunt destul de variate si controversate.
Se pare că analizând statisticile s-a constatat că indivizii monogami sunt mai predispuși riscurilor sexuale decât cei care sunt deschiși oportunităților.
95 % dintre cupluri își doresc relații monogame, însă 27% dintre bărbați și doar 18% dintre femei ajung să aibă cel puțin o dată în viață două relații în același timp.
În Marea Britanie 10% dintre copii au tată biologic și unul care i-a crescut.
Relatia de cuplu, deschisa
Autor: Psiholog Corina Ene
Credit Photo: https://pixabay.com/
#ultrapsihologie
#psihologie
Citit si editat de Radu Leca
Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching
Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.
psiholog,mediator,coach