Triumful psihologiei, regenarea protectiei asupra oamenilor a fost concretizat prin Indepartarea Umbrei de langa ei. Citeste urmatorul articol, realizat de catre unul dintre cei mai de succes coachi ai Romaniei, Adriana Nanea. Investeste in tine incepand de acum cele 7 minute necsare citirii articolului si ulterior 30 de minute studierii lui. Vei castiga nu doar 37 de minute cheltuite pe tine ci si o amintire cerebrala ce te va ajuta sa constientizezi riscurile proprilor TEMERI.
Radu Leca
Ce reprezinta umbra?
Umbra este modul prin care noi a ales sa ne aparam de mesajele primite in perioada copilariei, pentru a putea continua sa functionam intr-o maniera acceptabila de catre ceilalti. Aceste mesaje, venite de la persoanele importante din copilaria noastra, au avut un efect profund asupra dezvoltarii identitatii nostre si asupra capacitatii noastre de a fi noi insine.
Mesaj: Fetitele cuminti nu se lacomesc la prajiturele – mi-am reprimat pofta de dulce pentru ca am vrut sa fiu “o fetita cuminte”. Lacomia a fost considerata o conditie inacceptabila, de care trebuie sa te rusinezi, asa ca am ascuns aceasta latura a mea in umbra. In prezent, lacomia refulata a “explodat” iar eu ma confrunt cu excesul de greutate pentru ca nu pot sa imi tin sub control apetitul/In prezent, imi reprim lacomia intr-atat incat sunt considerata anorexica, datorita grijii excesive fata de silueta mea. Ambele manifestari ale umbrei sunt acte de autosabotaj asupra starii mele de bine.
Deci, pentru a face fata mediului, ne-am dezvoltat fara voia noastra, anumite strategii si obiceiuri menite sa ne protejeze, adevarate mecanisme de aparare care, consolidate prin repetitie, ne-au creat o noua identitate.
Ca rezultat al blocajelor provenite din copilarie, am ajuns la concluzia ca ne lipsesc anumite elemente importante, iar acest sentiment ne-a trezit o teama profunda ca ceva e in neregula cu noi, ca nu suntem acceptabili in ochii celorlalti. Colectia noastra de frici si de credinte subconstiente s-a mobilizat, acoperind adevarata noastra natura intr-o carapace menita sa ne ascunda “defectele”, impingandu-le sub covorul umbrei.
Umbra si EGOUL
Umbra se afla intr-o stransa legatura cu egoul, impreuna dand nastere unei masti sociale dezirabile la care recurgem pentru a ne afisa o identitate placuta, agreabila, in acord cu cerintele publicului (daca doresc sa par o persoana buna, generoasa, zambitoare, probabil ca voi ascunde agresivitatea, egoismul si momentele de proasta dispozitie).
Unde actioneaza umbra, se inflameaza egoul. Avem tendinta sa ne tulburam, sa ne enervam, sa devenim nelinistiti, sensibili, incepem sa ne aparam atunci cand observatiile celorlalti au atins o zona neaceeptata din propria personalitate. Reactiile disproportionate indica faptul ca a fost activata o parte a umbrei noastre.
Umbra este ceea ce credem noi ca ne va ajuta sa ne fie bine: “daca as fi un om iubitor, bun, de succes, viata mea ar fi buna”, asa ca alegem sa fim sau sa actionam astfel incat sa obtinem recunoasterea celorlalti cu orice pret. Dorinta devine atat de puternica incat se transforma in motorul existentei noastre, mai precis al egoului nostru.
Chiar daca pleaca de la o nevoie umana indreptatita, ne agatam de dorinta noastra si o idealizam atat de tare, incat vom incerca de-a lungul vietii sa ne-o indeplinim intr-o modalitate gresita, care ne poate duce in cele din urma pe cai autodistructive (doresc sa ma prezint ca o persoana iubitoare si ajung sa imi epuizez energia, punandu-ma la dispozitia altcuiva si neglijandu-mi nevoia de odihna, recuperare, nevoile proprii).
Umbra si stima de SINE
Este lesne de observat faptul ca umbra se asociaza cu o lipsa a stimei de sine: persoana se indoieste de propria valoare, propriile merite, este in dezacord profund cu sine insasi. De aceea, creaza conditiile palpabile pentru a demonstra ceea ce crede ca o reprezinta: nu sunt demna sa fiu iubita = trebuie sa devin indispensabila, sa ma sacrific pentru altii; nu sunt suficient de buna = trebuie sa fiu o persoana de succes pentru a primi apreciere, nu am merite= nu pot accepta un compliment, etc.
Putem aprecia fragilitatea emotionala a persoanelor cu stima de sine scazuta atunci cand spunem despre cineva ca “a luat-o personal”, adica este usor de jignit, se supara si nu suporta cand primeste o evaluare negativa. Mai mult decat atat, asemenea persoane resimt o durere intensa daca se considera insultate sau criticate (se activeaza rusinea si inferioritatea).
Critica, judecata, etichetarea, blamarea sunt practici care pun in evidenta prezenta umbrei. Atribuirea unei trasaturi de caracter negative unei alte persoane reprezinta proiectarea acelei conditii personale considerate ca inadecvata, unei alte persoane ( “Tu esti mincinos!”; “ Numai tu esti de vina!”).
“Cunoaste adevarul si adevarul te va face liber.”
IISUS DIN NAZARET
Daca suntem interesati sa aflam ce se petrece in noi insine si cu cei din jurul nostru, atunci vom dori sa aflam acele adevaruri eliberatoare ce se ascund sub propria noastra umbra.
Pentru inceput, vom observa ca multe dintre explicatiile pe care le dam actiunilor noastre sau ale altora, sunt in realitate o forma de rezistenta, un mod de a evita sa vedem mai in profunzime starea noastra de fapt. Iata un exemplu foarte des intalnit: “Sunt foarte suparata pe fiul meu.” Adevarul din spatele acestei afirmatii poate fi: “Imi iubesc fiul si imi doresc din toata inima ca si el sa ma iubeasca!” Ambele nivele ale adevarului pot fi foarte greu acceptate de egoul nostru. Poate lua mult timp sa admitem ca suntem suparati pe cineva, si inca si mai mult timp sa recunoastem dragostea de dincolo de suparare.
Atunci cand suntem gata sa spunem “Vreau sa fiu eu insumi, vreau sa traiesc in adevar”, procesul de integrare a umbrei deja a inceput, acceptand sa ne confruntam cu adevaruri despre noi insine pe care nu le-am banuit si sa experimentam rani vechi, frici sau suparari.
Nu este usor sa intelegem cat de zadarnice si inutile au fost multe dintre vechile noastre reactii si obiceiuri si ne va lua ceva timp sa ni le asumam, insa punerea lor in discutie este necesara pentru a ne vindeca si a creste spiritual.
La inceput va fi dificil sa vedem adevarul despre cum am fost pana acum, deoarece deschiderea se va produce treptat si va fi dureroasa. Obiceiul nostru a fost sa ne inchidem, sa ne protejam de rani si suferinta. Acum invatam sa ne observam, sa ne acceptam si sa ne iertam, sa ne iubim si sa ne vindecam.
Vazuta ca un bandaj temporar, umbra ne-a fost foarte utila si necesara, pentru ca ea s-a dezvoltat in jurul zonelor din sinele nostru care au fost afectate cel mai tare, devenind puternica acolo unde noi nu ne puteam apara. De aceea, procesul intergarii umbrei este un demers care implica mult curaj – curajul de a ne confrunta cu propriile emotii si slabiciuni si de a ne asuma resonsabilitatea pentru ceea ce suntem.
Exista totusi un aspect pozitiv al umbrei, acela ca datorita ei ne-am putut adapta mediului astfel incat sa supravietuim, primind in acelasi timp indrumare pentru a sti de unde sa ne incepem munca de transformare interioara.
Chiar daca am invatat sa opunem rezistenta, atingem acel moment cand ne dam seama ca meritam efortul de a ne cunoaste asa cum suntem noi cu adevarat, meritam o reconciliere cu noi insine si o asumare deplina a sinelui.
Este nevoie sa avem incredere in acest proces de transformare si sa ne dedicam lui, fiindca rasplata noastra va fi pe masura. Spiritul nostru se va putea exprima liber doar atunci cand natura noastra reala va iesi la suprafata.
Vom descoperi ca am purtat intotdeauna inauntrul nostru iubirea, creativitatea, ghidarea, intelegerea, integritatea, pacea, puterea, seninatatea, curajul, sustinerea – toate calitatile pe care le ceream in zadar umbrei noastre.
SEO Radu Leca