De ce Medierea unei dispute si nu un litigiu la Instanta de judecata!

Colega noastra din echipa de mediere, dna Elena Vasile, ne surprinde placut cu un articol ce merita tinut minte si nu doar citit. Eu, am citit articolul de doua ori. Prima data sa gasesc lucruri nepotrivite, nu am gasit, si a doua oara de placere. Simt ca dna Vasile o sa fie unul dintre mediatorii apreciati si foarte accesati din cadrul echipei mele de profesionisti.

De ce Medierea unei dispute si nu un litigiu la Instanta de judecata!
MEDIEREA este o metoda moderna si practica pentru a rezolva disputele, mai exact este o alternativa la procesul in instanta, privind rezolvarea disputelor. Prezinta numeroase avantaje in ceea ce priveste modalitatea de solutionare a disputei, unul dintre principalele avantaje ale procesului de mediere este dat de costurile considerabil mai mici decât taxele pe care le presupune initierea unui proces judiciar.

Prin MEDIERE, solutionarea disputei dureaza mai putin timp decat dureaza un proces in instanta. Prin mediere disputa se poate rezolva chiar si intr-o zi, in timp ce un proces judiciar poate dura ani de zile sau chiar zeci de ani, avand in vedere posibilitatea partii care a pierdut procesul, sau chiar si a partii care a castigat dar este nemultumita de ceea ce instant de judecata a hotarat ca i se cuvine, de a formula apel / recurs impotriva hotararii pronuntata de instanta de judecata.

MEDIEREA este o procedura de solutionare a unei dispute in conditii de confidentialitate, spre deosebire de procesele in instanta, care se desfasoara in sedinte publice.

MEDIEREA este eficienta, in cele mai multe medieri partile putand sa stabileasca un acord chiar în prima sedinta de mediere. Partile care nu reusesc sa rezolve disputa intr-o singura zi, respectiv intr-o singura sedinta, o pot rezolva de cele mai multe ori în cateva sedinte, insa intervalul dintre sedinte este stabilit in functie de programul si dorintele partilor precum si de disponibilitatea mediatorului.
In cazul proceselor in instanta, termenele de judecata sunt exclusiv stabilite de catre judecator, fara sa tina seama de disponibilitatea partilor aflate in proces.

MEDIEREA este o procedura lipsita de riscuri, pe cand in cazul unui litigiu aflat pe rolul unei instante de judecata, solutionarea litigiului se va baza intotdeauna numai pe lege si astfel cu siguranta una dintre parti este dezavantajata, solutia fiind de tip Pierdere – Castig sau Pierdere – Pierdere. Prin mediere, partile au posibilitatea sa gaseasca o solutie sau mai multe, de la caz la caz, cu care sunt de acord. Prin urmare, in mediere solutia apartine numai partilor si aceasta este intotdeauna de tipul “Castig – Castig”.

MEDIEREA ofera părtilor posibilitatea de a detine controlul procesului. În instanta, procedura este condusa de catre judecator pe baza prevederilor legale. Medierea este o procedura flexibila, partile detin controlul procesului de mediere. Niciun mediator nu va forta o parte sa fie prezenta, in prezenta celeilalte parti, în cazul în care partea nu-si doreste acest lucru.

MEDIATORUL nu stabileste vinovatii si nu aplica sanctiuni, pe cand in instanta judecatorul, potrivit legii poate aplica sanctiuni, ceea ce fara indoiala poate conduce la nemultumiri ale partilor.

MEDIEREA poate fi o oportunitate de a repara relatiile deteriorate, fie ca este vorba despre relatii personale, raporturi de munca, malpraxis medical sau parteneriate de afaceri.

MEDIEREA poate duce la un rezultat de tipul “Castig – Castig”. Hotararea unei instante de judecata ducand de obicei la o solutie de tipul “Pierdere – Castig” sau chiar “Pierdere – Pierdere”.

In procesul de mediere partile au posibilitatea de a explora solutii flexibile, într-un mod in care un judecator nu o poate face. Un judecator trebuie sa stabileasca faptele, vinovatia acolo unde este cazul, si sa aplice legea într-un mod de multe ori foarte rigid, care s-ar putea sa nu se potriveasca intereselor partilor.

In mediere interesele partilor primeaza, partile cunoscandu-si cel mai bine nevoile si interesele, gasesc solutiile si decid asupra modului in care acestea vor fi duse la indeplinire cu ajutorul mediatorului care le ofera prin mijloace tehnice specifice comunicarii, posibilitatea de a-si creea singure multiple solutii.

Prin urmare, pentru solutionarea disputelor, va recomand sa alegeti MEDIEREA ca metoda alternativa de solutionare a disputelor, venind in sprijinul tuturor persoanelor fizice sau juridice, aflate in situatia rezolvarii unei dispute, dand posibilitatea acestora sa gaseasca solutia cea mai potrivita nevoilor lor. Este o metoda flexibila, eficienta, solutia fiind intotdeauna de tip “Castig – Castig”.

Autor  dna Elena Vasile

Drepturi de autor  dna Elena Vasile

Contact: 

ELENA VASILE

Mobil: 0723.53.18.15; 0753.55.03.93

Email: mediatorelenavasile@yahoo.com

Articol, citit, editat, optimizat seo si publicat de Radu Leca