Arta de a trăi

„Carpe diem sau arta de a trăi”

Nicolae Iorga spunea: „Pierzi în viață ani și la moarte cerșești o clipă”.
Cu toții ne grăbim și uităm să trăim, uităm să iubim fără să ne gândim la ziua de mâine. Viața este ca o piesă de teatru în care tot ceea ce contează este cât de frumos s-a desfășurat și nu cât de mult a durat. Viața este trecătoare, trebuie să o acceptăm exact așa cum este, cu bune, cu rele și să încercăm să o trăim într-un mod cât mai frumos, să ne bucurăm de ea. Trebuie să învățăm să trăim fiecare zi ca și cum ar fi ultima. Viața este plină de surprize, de realizări, de dragoste, ură, dar și de clipe triste în care trebuie să lupți cu tine însuți/însăți și cu lumea înconjurătoare.
Trebuie să ai curaj să îți înfrunți temerile, să ai curaj să spui când simți ceva, să iubești, să râzi, să te distrezi, să fi tu fără să îți pese de ce vor spune cei din jur, deoarece timpul este limitat, ireversibil. O zi pe care ai pierdut-o nu se mai poate întoarce.

Este important să trăiești fiecare clipă cu folos, să faci în fiecare moment ceva care să conteze pentru tine, dar și pentru cei din jurul tău. Întreaga ta existență este o înșiruire de clipe care, din păcate trec fără să îți dai seama. Ar trebui să conștientizezi faptul că timpul nu așteaptă pe nimeni, clipa prezentă nu se mai întoarce. Tot ceea ce contează este momentul de față; ieri este o istorie, mâine este un mister, dar azi este un DAR.

Trăiește clipa, bucură-te de orice lucru mărunt, de tot ceea ce te înconjoară, de viață, de iubirea pe care o primești și pe care o oferi, zâmbește pentru că o nouă zi îți stă la dispoziție pentru îndeplinirea propriului vis. Prezentul este tot ceea ce ești; ziua de mâine nu te așteaptă, nu se pregătește pentru tine. Bucură-te de tot ceea ce ai în drumul tău, deoarece călătoria este cea care contează cu adevărat și nu destinația în sine.

Când te gândești la clipele plăcute din trecut, ți se va face dor de ele și vei suferi din cauza faptului că timpul nu se mai întoarce, iar dacă te gândești la experiențele neplăcute din trecut, vei regreta, te vei simți vinovat, însă regretul nu mai este de folos, deoarece nu se mai poate schimba nimic. Tot ce mai trebuie să faci, este să tragi concluzii, să înveți din greșelile făcute în trecut.

În ceea ce privește viitorul, grijile față de acesta nu te ajută în nici un fel, deoarece există posibilitatea să se întâmplă așa cum crezi, dar este posibil să se întâmple și contrariul. Ce poți face, este doar să îți stabilești obiective clare și să pornești la drum cu încrederea că totul va fi așa cum îți dorești.

Mereu așteptăm să ni se întâmple ceva extraordinar, dar suntem atât de orbi încât nu realizăm că ni se întâmplă astfel de lucruri în fiecare zi, ora, minut; noi nu realizăm cât de minunat este că inima ne bate de ani de zile fără oprire, că ne trezim dimineața și că putem merge, că ajungem cu bine acasă de la muncă, în timp ce alții „s-au pierdut” pe drum.

Fiecare dintre noi suntem unici, avem propria noastră gândire, propria percepție despre viață și trebuie să facem ce credem că este bine, reușitele și eșecurile fiind tot alea noastre. Când începi să te bucuri de lucrurile lipsite de importanță, când zâmbești fără motiv, atunci ești fericit.

Bucură-te de lucrurile simple, dar minunate ale acestei lumi care îți fac viața mai frumoasă, bucură-te de fiecare rază de soare, de fiecare picătură de ploaie, de ciripitul păsărilor, de fiecare cățel care latră, de zâmbetele persoanelor dragi, de stelele ce te veghează noapte, de parfumul florilor, de adierea vântului, de anotimpuri, de oamenii care te iubesc, pentru că într-o zi, toate aceste mici lucruri vor înceta să mai existe.

Nu lăsa grija zilei de mâine să îți fure bucuria zilei de azi.

Autor: https://ultrapsihologie.ro/echipa/pascu-maria-daniela/

Redactor colaborator: Pascu Maria Daniela