Tu, stii sa iubesti?
Despre iubire s-au scris si se vor mai scrie numeroase povesti, articole, romane. Se canta iubirea, se intoneaza, i se compun poezii. Iubirea este un sentiment inaltator, laudat si dorit. Putem spune multe si nu vom reusi sa gasim o definitie a iubirii.
Iubirea nu este o stiinta. Pentru a o primi este necesar sa stii sa o oferi. Nu poti pretinde sa fii iubit, dar iti poti dori. Nu poti sa spui ca ai iubit, daca nu ai simtit bataile inimii, pulsatiile sangelui cand isi croieste drum prin venele infierbantate, „fluturii” din plexul solar si toate senzatiile asociate ei.
Dar, exista un tip de iubire special, unic, despre care se discuta foarte putin, aproape deloc. De la acest tip de iubire pornesc neconditionat toate celelalte: iubirea propriului Sine. Da, exact asa. A te iubi pe tine insuti/insati este mare lucru. A te privi in oglinda si a iubi omul care iti este reflectat nu e un obiectiv usor de atins.
Poate parea ciudat sa te iubesti pe tine insuti intr-o societate in care suntem educati sa fugim cumva de propria persoana, sa ne ascundem, sa evitam sa ne confruntam cu trairile din interiorul nostru. A vorbi despre sine este aproape un subiect tabu. Iar daca in drumul tau de cautare te-ai hotarat sa apelezi la ajutorul un specialist, atunci ai mari sanse sa fii privit ca o paria!
Desi traim intr-o societate in continua schimbare si intr-o tara civilizata, foarte putini oameni au curaj sa iasa din zona de confort personal, sa infrunte convingerile celorlalti si mai ales sa incerce sa schimbe ceva. O schimbare pozitiva vine intotdeauna din interior. Dar se loveste de rezistente puternice!
Pentru a avea succes este nevoie de curaj si de iubire. Ca sa ajungi acolo unde vrei, ai mare nevoie sa lucrezi la increderea in tine si sa te iubesti. Este important sa te sustii atunci cand nimeni nu o face, sa te ridici atunci cand nu ti se intinde mana, prinzandu-te de bolovani. Si, cand te-ai ridicat, in sfarsit, sa modelezi din ei un frumos vas de lut.
Iar dupa ce ai facut vasul nu te opri aici, caci e usor sa ajungi in varf, dar e greu sa te mentii acolo! Ia vasul si da-i stralucire, impodobeste-l si fa-l sa fie placut si de ceilalti!
Iubirea da aripi, stimuleaza, imbogateste. Si nu, nu sunt narcisista si nu ma refer la acel tip de iubire. Ce inseamna, de fapt, a te iubi pe tine?
A te iubi inseamna a te aprecia. Ca sa ajungi sa te apreciezi este necesar sa treci printr-un proces de autocunoastere in cadrul caruia sa-ti descoperi punctele tari si pe cele slabe si sa-ti dezvolti abilitatile cu care ai fost inzestrat. Incepe prin a aprecia eforturile pe care le depui zilnic pentru realizarea obiectivelor tale.
Sustine-te si incurajeaza-te primul, inainte de a astepta sa o faca cei din jur!
Fugi cat poti de autosabotaj! Asta inseamna sa nu accepti in mintea ta ganduri negative legate de propria persoana. Indiferent ca sunt legate de aspectul exterior („Nu sunt destul de inalt/a”, „Sunt prea gras/a” etc.) sau interior („Sunt lenes/naiv”), aceste formule nu fac decat sa-ti slabeasca increderea in tine, sa te discrediteze, sa te faca sa actionezi contrar dorintelor tale.
Inlocuieste-le cu formule pozitive, ca de exemplu: „Eu sunt eu si nu ma compar cu nimeni”, „Ma iubesc si ma accept exact asa cum sunt”.
A te respecta inseamna ca, dupa ce ti-ai stabilit valoarea, sa nu accepti devalorizarea.
De ce sa suporti toate mofturile sefului si atributii ce nu sunt incluse in fisa postului tau, cand tu stii prea bine cat valorezi si cat valoreaza munca ta? Respecta-te, nu te umili in fata altora si nu le permite sa o faca. Aici este foarte valabil proverbul acela: „Daca-i dai un deget, iti ia toata mana”.
Tu esti cel care isi stabileste valoarea, iar ceilalti nu fac decat sa o confirme! Respectul este valabil in toate mediile si situatiile vietii. Fii demn si nu iesi din casa nearanjat, nepieptanat, cu pantofii murdari, cu hainele necalcate. Meriti o imagine buna!
A te iubi inseamna a te accepta asa cum esti, cu calitatile si defectele tale, indiferent de ce natura sunt ele. Accepta ca esti om si ca poti gresi.
Nu te acuza atunci cand ai cazut. Cine vrei sa iti ia apararea? Doar nu ai angajat un avocat pentru asta! Este normal si folositor sa tinzi catre mai bine, sa vrei sa schimbi in bine unele aspecte negative, dar fii rabdator cu tine!
Intreaba-te ce e in neregula, de ce ai esuat, ce ai fi putut schimba, cum ai putea actiona pe viitor, in asa fel incat sa nu repeti greselile trecutului. Apoi accepta ca greseala este omeneasca, iarta-ti stangaciile, invata si mergi mai departe.
Viata este un lung sir de experiente care vor deveni adevarate lectii, daca vei sti sa le privesti ca atare.
A te iubi inseamna sa te privesti cu bucurie, sa te aprobi in ceea ce faci, sa fii multumit de rezultatele muncii tale. Cat timp pui suflet in ceea ce faci si esti impacat cu faptul ca ai facut ce a fost mai bine in situatia in care te-ai aflat, totul este bine. Aproba-te si mergi mai departe, chiar daca lucrurile nu stau chiar asa cum ti-ai fi dorit. Important e sa te simti bine in pielea ta!
A te iubi inseamna sa te intelegi, sa privesti in interiorul tau cu deschidere, cu incredere, sa te impaci cu tine, sa te ierti pentru greselile de ieri. Pentru a ajunge la acest nivel ai nevoie sa te cunosti foarte bine. Poti sa te privesti prin oglinda celorlalti, dar ai grija sa nu te identifici cu ea! Pentru ca ceilalti te reflecta asa cum vor ei sa fii, nu asa cum esti tu, in realitate.
Poti accepta sugestii sau poti primi feedback din partea altora, insa doar tu stii (sau ar fi bine sa stii) cine esti cu adevarat si incotro te indrepti.
Trecutul tau este cel care te-a creat, pe tine, cel din prezent. Asta inseamna sa-i multumesti pentru lectiile pe care ti le-a oferit, pentru oamenii de la care ai invatat, pentru suferintele care te-au calit si te-au facut mai puternic, dar sa-l lasi acolo unde este. A fost si nu se va mai intoarce niciodata!
Traieste in prezent, ramai conectat la momentul actual. Stabileste obiective si cauta solutii care te-ar putea ajuta sa le indeplinesti.
A te iubi inseamna sa ai incredere in tine si in deciziile pe care le iei, sa iti asumi responsabilitatea pentru viata pe care o duci.
A te iubi inseamna sa-i eliberezi pe altii de raspunderea esecurilor tale. Nu cauta sa schimbi la ei ceea ce te nemultumeste la tine.
Cunoasterea si iubirea de sine este un proces lung si poate dura o viata. Ai rabdare si ia-o incet! Drumul incepe intotdeauna cu primul pas!
E greu sa te iubesti? Dar, daca tu nu o faci mai intai, atunci cine? Cine sa te iubeasca permanent, neconditionat, sa-ti fie alaturi la bine si la greu, daca tu te abandonezi?
Fii alaturi de tine, iubeste-te, accepta-te si apoi vei putea sa oferi si altora ceea ce le pretinzi: iubirea!
Autor: Consilier de Dezvoltare Personala Raluca Ignat
Credit Photo: pixabay.com
Citit, editat si publicat de Radu Leca
Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching
Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.
psiholog,mediator,coach