Combaterea stresului prin program

Articol nou, despre STRES, realizat pentru studenții UPB.

Combaterea stresului prin program

Motto: „Pentru a lua decizii înțelepte trebuie să ținem cont de lume așa cum este ea acum, dar și de cum va fi ea în viitor.” — Isaac Asimov

Este adevărat faptul că acceptarea stresului în viața noastră generează schimbări ce ne afectează în mod direct.
Putem alegem să spunem NU stresului. Împreună putem ajunge să înțelegem două lucruri importante:
1. Stresul ne transformă negativ
2. Stresul îndepărtează majoritatea prietenilor din jurul nostru

Odată cu începerea consilierii psihologice a studenților UPB, am aflat ca există surse principale ce generează stres in rândul lor. Permiteti-mi să le enumăr: imaginea de sine in fața colegilor, imaginea de sine in fața familiei, ce spun si ce cred partenerii de viață despre ei(când nu își iau examenele).

De ce depinde evoluția imaginii de sine a studentului in fata colegilor?
Sunt câteva aspecte ce merită să fie exprimate. Pe primul loc se pozitionează ideea de model. Studentul prin intermediul rezultatelor avute, in mediul academic, devine model pentru restul colegilor de grupă.
Atitudinea avută de student față de informația cu care intră în contact, îl pozitionează în grupă ca fiind pozitiv sau negativ. Imaginea de sine, crește atât timp cât atitudinea este pozitivă. Sunt elemente psihologice ce pot sabota imaginea de sine? Da. Fala. Odată ce mândria este activată, imaginea de sine se poate prăbuși.

De ce depinde evolutia imaginii de sine a studentului in fata familiei? Aici avem un singur răspuns corect “de rezultatele furnizate”. Respectiv, de rezultatele înalte pe care studentul le poate atinge în timp util. Modalitate de atingere a rezultatelor pozitive în cadrul învățării academice, au legatură directă cu programul pe care studentul îl urmează zilnic. Din momentul în care studentul UPB înțelege că învățarea activă a informațiilor primite de la corpul profesoral în timpul anului, ii asigură rezultate bune si foarte bune, acesta v-a atinge randamentul visat de părinți.

Ce crede partenerul de viață, al studentului când acesta nu își poate lua examenele?
Dragostea reprezintă unul dintre factorii predominanti de motivare activă a studentului.
In functie de calitatea relatiei de parteneriat din cuplu, avem doua variante ce conduc la rezultate academice diferite:
3. Când partenerul este nepăsător vis a vi de rezultatele avute la examene, motivatia nu există, iar totalitatea rezultatelor viitoare este mediocră
4. Când partenerul este implicat in viata academica si îl potențează pozitiv pe student, totalitatea rezultatelor viitoare este înaltă.

Stiind faptul că stresul ne transformă negativ viața de student, avem o ultimă intrebare in articol, al cărei răspuns ne aduce o rază de sperantă: există metode clare ce combatere a stresului? Da!

Pe primul loc plasez notiunea simpla de Distanţare. Prin distanțare studentul evită concret toate situaţile cauzatoare de stres şi diminuează categoric răspunsul său emotional si cognitiv în cazul particular in care dintr-un motiv sau altul este obligat să interactioneze cu situatiil stresante.
Pe locul doi plasez autocontrolul, respectiv stim ca atât timp cât studentul face efortul voluntar de reglare a sentimentelor personale şi a acţiunilor față de orice situație cauzatoare de stres, stresul nu se manifestă.
Perioada prin care trecem acum, poate aduce un stres major, inclusiv la nivelul studentului, prin modificarea aproape in totalitate a stilului de învățare si de predare.
Trebuie sa fim constienti ca noutate este la nivelul întregii societăți si aceasta perioadă trebuie privita cu indulgentă din partea tuturor.

Cu drag psiholog Radu Leca