Lucrurile nespuse si Somatizarea

Sinceritatea doamnei Dafinoiu o sa-i creeze, in timp, imaginea la care altii se vor gandi ca este fabricata. Din fericire pentru noi, sinceritatea colegei mele, este reala. Cu prietenie Psiholog Radu Leca

Cum se Transmite “Nespusul” in somatizare

Se spune popular, ca Inconstientul are memorie buna si corpul nostru inregistreaza toate socurile, toate loviturile provocate de caderi fizice, accidente corporale, suferinte psihologice, emotiile pe care nu le intelegem.

Traumele au viata lunga, in mod special daca nu au fost vorbite, digerate, metabolizate la vremea lor. Traumele dainuie, asemenea unor chestiuni neterminate, intrerupte, atat timp cat nu vorbim despre ele cu un specialist in sanatate mintala.

„Fara stirea lor, parintii, bunicii si stramosii ne-au lasat mostenire propriile secrete, traume nealinate, doliuri neincheate. Decesele timpurii, abuzurile sexuale si alte tragedii din trecut au lasat urme adanci in existenta lor, care persista in timp si ne sunt transmise noua si copiilor nostri” Anne A. Schutzenberger

Prin prezenta unui abuz sexual suferit de o femeie, tainuit si neimpartasit pot  aparea probleme fizice/emotionale in fiecare descendent in parte. Chiar daca descendentii nu au fost abuzati in mod direct, si sufera de anumite boli, acestia nu raspund la nici un tratament si la nici o interventie medicala.

In momentul in care victima (si aici avem exemplul mamei) decide prin prisma terapiei, sa vorbeasca, sa se lase ajutata, dar mai ales sa numeasca suferinta indurata in timpul abuzurilor, acceptand evenimentul. copiii, in majoritatea cazurilor, se vindeca rapid.

Adevar: Ne exprimam prin cuvinte, dar si prin „limbajul corpului”, prin mimica, postura, imbracaminte, sexualitate, emotii, prin utilizarea spatiului si a timpului si prin tacere.

Leziunile cutanate, simptomele si bolile pot constitui un mod de exprimare.

In cazul in care nu se vorbeste despre traumele suferite, despre dureri vechi, corpul nostru le poate totusi exprima, somatizandu-le prin boala si prin suferinta. Corpul copilului devine astfel parte integranta dintr-un limbaj uitat al stramosilor raniti.

In urma unor traume violente fizice, cum ar fi ranile de razboi sau accidentele grave, poate surveni ceea ce psihologia denumeste concret “sindrom de stres posttraumatic”.
Cand un copil devine adult, el are posibilitatea de a se elibera de legaturile familiale si, prin urmare, de a se confensa unor persoane din afara familiei: terapeuti sau specialisti, care ii vor permite sa-si linisteasca/usureze memoria emotionala a traumelor.

Abuzurile sexuale constituie unul dintre diversele cazuri de abuz de autoritate savarsite de un individ puternic asupra unuia slab, de un adult asupra unui copil, de un barbat asupra unei femei, de unei femei asupra unui barbat etc.

Daca au existat abuzuri asupra copiilor, cum vor reusi acestia sa depaseasca impactul traumelor? Vor conta pe ei pentru a se vindeca?
Exista nenumarati copii batuti, neglijati, abandonati sau adoptati si abuzati, ai caror parinti traiesc dezbinati, respectiv sunt divortati sau sunt vaduvi. Acesti copii ajung in situatia in care ei sunt nevoiti sa consoleze parintele ramas sau chiar sa-l inlocuieasca pe cel care lipseste.

Acesti parinti se parentifica si isi folosesc copii pe post de parinti terapeuti, carje pentru batranete si sustin ca ii „iubesc”. Mult prea adesea, din pacate „a iubi” inseamna „a se iubi”prin altul. Poti fi iubit prin sine, in sine dar nu prin altul!

Simplul fapt de a admite suferinta sau existenta unui abuz, nu elimina atomat suferinta inconstienta. Majoritatea copiilor ajung sa sufere de constipatie, diaree, dureri abdominale, incontinenta renala etc.
Analistii, in general, sustin ca vorbirea este esentiala. Singura solutie ramasa copilului este aceea de a se exprima ceea ce resimte. Copilul inavta cum sa isi utilizeze corpul,iar aici descoperim intreaga semnificatie a somatizarii.

Orice rana trebuie mai intai debridata pentru a se putea inchide si vindeca. Toata oroarea si teroarea din trecut, trebuie pusa in cuvinte. Doar asa rana se va putea inchide, doar cu acest pret „eul” se va recostrui.

Sa te eliberezi de povara si de lanturile unui trecut dificil, dureros si inacceptabil, indigerabil, care te sufoca, sa iti iei adio de la ceea ce iti apartine si de la ceea ce nu iti apartine de drept, prin alegeri constiente si printr-o decizie inteleapta, toate acestea nu se fac usor, nici fara strigate, nici fara lacrimi si nici fara sustinere din partea unei persoane cu pregatire in domeniu si capabila sa asculte cu adevarat totul, sprijinind fiinta profunda pe cale sa #Renasca.

DAFINOIU GINA
anul- 3 – Psihologie