Ce este Depresia ?

Articol realizat de Psihoterapeut Eugenia Coscodan

Ce este Depresia ?

Încă din vechime termenul de depresie a cunoscut o evoluţie în timp.

Originea termenului de depresie are la baza termenul latin ,,deprimere”, care se traduce prin “a apăsa în jos” şi a fost utilizat pentru prima oară de către Hippocrate în perioada (460-370 î. Hr ), când a efectuat prima încadrare medicală a pacienţilor depresivi.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, Griesenger şi Kraepelin au utilizat termenul de depresie pentru a înlocui termenul de melancolie.

În anul 1911, Karl Abraham realizează câteva lucrări despre melancolie, definind depresia ca fiind o stare de inhibare a instinctelor agresive asupre propriei persoane.
Pentru a completa definiţia depresiei, adauga despre această tulburare de afecţiune ca fiind ” o triată depresiva caracterizată prin lipsa dispoziţiei, gândire lentă, și inhibiţia funcţiilor centrifuge, la care a mai adăugat şi anumite simptome precum: obsesii, iritabiliate, tulburări de percepţie şi altele.

Un an mai târziu, Sigmund Fred defineşte depresia în lucrarea să intitulată “Doliu şi melancolie”, menţionând că există o apropiere între trăirea afectivă din melancolie de regretul puternic după “obiectul dispărut”. De asemenea, el a observat că există o asemănare între fenomenele legate de doliu şi simptomele tulburărilor depresive, sugerând că şi cauzele pot fi aceleaşi.

În 1953, noţiunea de depresie este explicată şi de Edward Bibrig cu menţiunea că starea depresivă apare din incapacitatea individului de a renunţa la idealurile de “neatins”.

În aceiaşi manieră, 14 ani mai târziu, Aaron Beck dezvolta teoria cognitivă a depresiei conform căreia ea apare ca urmare a unui deficit de adaptare al structurilor cognitive.

În lucrarea “Psihoneuroimunologie umană”, scrisă de Kavita Vedhara și Michael R. Irwin depresia este considerată a fi “o afecţiune care implică schimbarea dispoziţiei fiind caracterizată prin tristețe, neajutorare, descurajare.”

Dicţionarul de psihologie online explica această tulburare de afecţiune ca fiind “o stare psihică morbidă, caracterizată printr-o scădere a tonusului de activitate psihică şi motorie, însoţită de o dispoziţie sufletească astenică, de tristeţe exagerată, de deprimare, fatigahilitate şi anxietate.”

Care sunt sursele depresiei ?

Sursele depresiei provin dintr-o combinaţie de mai mulţi factori. Aceşti factori pot fi de natura genetică, factori de mediu, biologici sau psihologici.

De cele mai multe ori, primul episod depresiv apare în urma unui eveniment de viaţă negativ. De exemplu poate fi: moartea unei persoane dragi, sindromul premenstrual, naşterea, divorţul, menopauza, eşecurile, certurile, munca în exces, stresul cotidian, ostilitatea mediului, oboseală cronică, menţinerea unor relaţii toxice şi altele. Celelalte episoade care apar ulterior, se repetă fără să aibă o cauză specifică.
De asemenea, apariţia depresiei la unele persoane pot apărea şi în urma unor afecţiuni psihice din familie, consumul de alcool, substanţe psihoactive.
Într-o altă ordine de idei, mai pot fi identificate şi alte cauze care stau la baza depresiei. Poate fi luată în considerare orice tip de boala de natura neurologică, boli endocrinologice, infecţioase, inflamatorii.

Încă o cauză de natură psihologică, care duce la apariţia aceste afecţiuni afective poate fi datorită lipsei de creativitate. Creativitatea este un factor principal în menţinerea şi dezvoltarea unui psihic sănătos.

Care sunt manifestările depresiei?

Manifestările generale ale depresiei se pot identifica atât la nivel psihic cât şi la nivel fizic. La nivel psihic, se pot observa într-o primă fază o scădere a dispoziţiei, a lipsei de interes pentru activităţile care înainte ne bucurau.
De asemenea, apare o scădere vizibilă a energiei, făcând ca pe fondul stării noastre generale să apară o starea permanentă de oboseală. După instalarea depresiei propriu-zise, persoanele care se confrunta cu acesta tulburare afectivă, prezintă o scădere de focusare, concentrare, lipsa de atenţie, diminuarea capacităţii de a gândi.

Toate aceste simptome fac ca stima de sine să devină din ce în ce mai redusă, şi să se instaleze o viziune negativistă şi plină de pesimism.
În plan fizic, la persoanele care suferă de depresie apar insomniile, scade pofta de mâncare, se pot identifica scăderi semnificative în greutate, apariţia unor gânduri de suicid.

Care este tratamentul medicamentos şi cel psihologic al depresiei ?

În cazul persoanelor care suferă de depresie este necesar să realizăm mai întâi o evaluare globală asupra stării fizice şi psihice. În urma acestei evaluări, se elaborează o schemă de tratament, care să trateze atât pe plan fizic cât şi psihic.
De obicei, pentru tratarea depresiei cu succes se apelează la două modalităţi de intervenţie şi anume: la un tratament medicamentos sau la unul de natură psihologică.

De asemenea, se poate menţiona că pentru tratamentul asupra stării fizice putem opta în loc de tratamentul medicamentos, un tratament pe bază de plante. Este bine de ştiut că efectele plantelor acţionează mai greu în plan fizic.
Tratamentul medicamentos este conţinut de antidepresive, cel pe bază de plante este bazat pe plante specifice, iar cel psihologic de şedinţe de psihoterapie. Este important să cunoaştem faptul că durata de acţiune a unui antidepresiv poate fi cuprinsă între 2-4 săptămâni.

De cele mai multe ori, şedinţele de psihoterapie au un efect mult mai rapid, decât tratamentul medicamentos în tratarea depresiilor. De aceea, unele persoane abandonează tratamentul care acţionează pe partea fizică la scurt timp, ceea ce face ca după o perioadă simptomele specifice depresiei să reapară.

Cum putem ajuta o persoană diagnosticată cu depresie?

În primul rând, o persoană diagnosticată cu depresie, poate fi ajutata, fiind alături de ea şi manifestând multă iubire, înţelegere, răbdare şi compasiune. De altfel, este o reţetă ideală, care funcţionează cu succes de fiecare dată.

Persoanele care suferă de depresie, pot fi ajutate de cele mai multe ori prin suportul afectiv al familiei, prietenilor, al persoanelor dragi. Acestea pot fi implicate în orice formă de activitate fizică, plimbări în natura la aer proaspăt, o recomandare să facă psihoterapie.

De asemenea, mai putem să ajutăm persoana în cauză, să conştientizeze ceva care îi place, care îi stimulează dorinţa de a face ceva creativ, care să aducă noutate, ceva mic, care să aibă nişte rezultate vizibile. Sunt indicate acţiuni care să implice direct mâinile.

Prin apariţia rezultatelor palpabile, persoana care se confrunta cu depresia va începe să se valorizeze şi să aibă succes în tratarea depresiei.