Propunere CURS NOU realizat de Psiholog Radu Leca “Analiza Comportamentala Strategica Educationala (ACSE) “. Invitat lector Ana Raluca Chisu.
Cursul este format din informatii despre Analiza Comportamentala si informatii evoluate de tip Strategic si Educational (ACSE).
Detalii:
Analiza Comportamentala Strategica Educationala (ACSE) reprezinta procesul de aplicare sistematică a intervențiilor psiho-cognitive si menținerea relației trainer cursant, având la baza principiile teoriei învățării, a impactului controlat si a interacțiunii.
Scopul utilizării ACSE este de a îmbunătăți comportamentele semnificative/VIZIBILE/ce pot eticheta pe loc un subiect, din punct de vedere social.
Pe ce axeaza cursul?
Analiza comportamentală se axează pe principiile care explică modul în care are loc procesul de învățare și de ce se comportă intr-un anumit mod oamenii. Analiza Comportamentala Strategic EDUCAȚIONALĂ se bazează pe tehnicile de lucru directe, studentul folosind in autoeducare doar informație cu sursa.
Consolidarea Strategica a legăturii trainer-student este unul dintre principiile în baza caruia se realizează îmbunătățirea comportamentala a subiectului.
Raspunsul la utilizarea ACSE in cadrul relatiei trainer-student indică urmatorul fapt: când un comportament este urmat imediat de o recompensă personalizată, de tipul acces la mai multa informatie sau acces la informatie secreta, atunci este mai probabil ca acest comportament să se repete în viitor. Trainerul nu faciliteaza accesul la un tip de comportament decat in 3 dintre cele 5 interactiuni, necesare formarii reactiei psiho-cognitive a studentului.
Ce tehnici se folosesc in aplicarea ACS si care sunt principalele beneficii directe?
Domeniul ACS a introdus numeroase tehnici pentru creșterea comportamentelor utile și reducerea comportamentelor provocatoare/distructive care ar putea facilita evident vătămări sau interferențe cu învățarea rapida. ACS reprezinta principalul fundament, dupa care se promoveaza tehnicile psiho-cognitive de interactiune ce schimba semnificativ studentul, transformandu-l din lenes si nepasator in dinamic si dornic de invatare.
Care sunt beneficile directe aparute din utilizarea ACS in lucrul cu studentii?
ACS este recunoscut pe scară largă ca un mijlocitor sigur și eficient de invatare pentru persoanele cu probleme psiho-cognitive. Pe baza anilor de aplicare a ACS in cadrul grupurilor de formare, a conferintelor, seminarilor si workshopurilor, avand doar rezultate pozitive, Psiholog Radu Leca enumera principalele beneficii directe:
1. Cresterea interesului pentru informatie, prin aplicarea Tehnicilor Vizuale de Interactiune
2. Cresterea absorbtiei de informatie, la prima auditie, prin aplicarea Tehnicilor Vizuale si Auditive de Interactiune si Difuzare
3. Cresterea controlului maselor difuzand un anumit tip de informatie
4. Castigarea increderii pe termen scurt sau lung, in functie de rezultatele dorite de student(si comunicate in prealabil trainerului)
5. Livrarea de strategii neuro-lingvistice-experimentale cu rezultate exceptionale
De ce folosesc studentii ACSE?
Livrarea de programe de înaltă calitate ajută cursanții să obțină câștiguri semnificative în comportamentele relevante din punct de vedere social. În unele cazuri, formarea timpurie, intensiva, oferă studenților aptitudinile necesare pentru a reuși cu succes integrarea în randul elitei academice. În ansamblu, cercetările timide pe ACS au sugerat că studentii care au acces la terapie educationala intensivă comportamentală realizeaza câștiguri mai importante decât studenții care sunt lasati liber sa aleaga ritmul de invatare. Cea mai mare parte a cercetărilor asupra adolescenților și adulților tineri și a strategiilor ACS este încă în curs de dezvoltare.
Care sunt componentele serviciilor ACS de înaltă calitate?
ACS poate lua multe forme atunci când este utilizat cu persoane dornice de invatare. O concepție greșită în mod obișnuit este că ACS constă doar în formare de încercări discrete 1×1. Nu este cazul. Există numeroase aplicații ale ACS iar programarea comportamentala ar trebui să reflecte întotdeauna punctele forte și slăbiciunile specifice ale cursanților cu dorinta scazuta de invatare. Pe scurt, ACS nu este o intervenție “unică pentru toți”. Acestea fiind spuse, cercetările timide au arătat că programele ACS de înaltă calitate pentru cursanții cu deficiente de invatare(indiferent de originea lor) ar trebui să conțină următoarele elemente/componente de evaluare și programare:
a. Analiștii comportamentali antrenați și certificați conduc procesele evaluării și dezvoltării obiectivelor studentului
b. Procesul începe cu o evaluare cuprinzătoare a competențelor și a deficitelor actuale ale cursanților, precum și a intereselor și motivațiilor
c. Studentul este consultat pe parcursul întregului proces, iar obiectivele sale (evoluate) pot fi incluse în programarea comportamentala
d. Obiectivele sunt individualizate pentru a promova progresul cursantului spre independență educationala
e. Competențele sunt defalcate prin analiza sarcinilor, avand ca scop prezentarea pașilor sub forma de componente ușor de înțeles și de învățat
f. Măsurarea și evaluarea progresului. Informațiile obținute din controalele de progres informează ajustările și modificările programării comportamentale
g. Obiectivele și procedurile de instruire sunt adecvate dezvoltării psiho-cognitive a studentului și vizează o gamă largă de domenii de calificare, cum ar fi comunicarea, socializarea, auto-îngrijirea, evolutia emotionala prin joc și petrecerea timpului liber, dezvoltarea motorului fin / brut și abilitățile academice tradiționale.
Comportamentul zilnic al studentului este examinat ca parte a realitatii iar schimbarea de comportament este explicată prin principiile comportamentale derivate din cercetarea științifică sau din lucrul 1×1. Studentii vor avea multe oportunități de a-și demonstra înțelegerea procedurilor care derivă din principiile comportamentale și vor obține rezultate cuantificabile in timp.
Principiile și procedurile incluse în conținutul ACS sunt: intelegerea eticii, consolidarea informationala, consolidarea informationala diferențiată, pedeapsa cognitiva, pedeapsa emotionala, formarea nondiscriminării, generalizarea, modelare și programarea comportamentala. Deasemenea in interiorul ACS sunt abordate condiționarea clasică, armarea emotionala condiționată, orarele de întărire psiho-cognitive, definițiile comportamentale, fiabilitatea și observația directă.
Scopul acestui curs, sustinut de workshopuri, este de a oferi studenților (și profesioniștilor avansați) o imagine de ansamblu a informațiilor care vor fi utile atunci când se pregătesc și sprijină personalul pentru a-și spori eficiența, servind mai bine beneficiarii serviciilor comportamental-analitice. Majoritatea informațiilor discutate nu se încadrează in disciplina academica/științifică a analizei comportamentului, datorita faptului ca au fost transformate aplicativ.
Adevar: Studentii vor beneficia cel mai mult de curs dacă au pregătire de performanță și experiență în comportamentul analitic.
Cursul este împărțit în module care abordează subiecte precum analiza problemelor, formarea abilităților comportamentale, feedback-ul, tehnicile și evaluarea. Studentii vor răspunde la întrebări despre articole, capitole și / sau videoclipuri din fiecare modul. În plus, fiecare modul include cel puțin o activitate care oferă studenților posibilitatea de a aplica informațiile învățate în modulul respectiv într-un mod care simulează o situație pe care un analist de comportament s-ar putea întâlni.
Acest curs este conceput de Psiholog Radu Leca, drept introducere în profunzimea problemelor etice de bază, implicate în știința și practica de analiză a comportamentului. Studentii vor învăța despre ACS dar si despre etică ca domeniu de cercetare și practică, principiile de bază specifice și orientările etice evaluate de disciplina analizei comportamentului și modul în care problemele etice sunt considerate și practicate în diferite domenii ale analizei comportamentului. Formatul include prelegeri cu întrebări de studiu, citiri cu exerciții, scenarii de aplicare și un proiect de integrare. Acest curs are termene lunare.
Toti cei care doresc sa faca parte din grupul de testare ACS, pentru urmatoarele 6 luni, sunt invitati sa se inscrie la numarul de telefon 0741.101.881
#educatie #PSIHOEDUCATIE #psihologie #analizacomportamentala #etica #acs
Cu prietenie
www.ultrapsihologie.ro