PIERDERILE CARE APAR ODATA CU INFERTILITATEA (2)

PIERDERILE CARE APAR ODATA CU INFERTILITATEA (2)

Psihoterapeut Elena Carmen Tuca
Psihoterapeut Elena Carmen Tuca

Pierderile fac parte din viata noastra a tuturor. Insa atunci cand vine vorba despre conceperea unui copil, in mod normal pierderea nu isi are locul. Lucrurile stau totusi diferit in cazul cuplurilor care se confrunta cu infertilitatea. In articolul trecut, am inceput sa prezint trei din cele opt pierderi asociate infertilitatii. In randurile ce urmeaza, voi continua sa le trec in revista pe celelalte cinci.

Pierderea sanatatii sau a imaginii corporale

Oricare ar fi cauza infertilitatii unei persoane, el sau ea se pot simti defecti. Tratamentele, vizitele reptate la medic, ii fac sa se raporteze la sine ca la o persoana bolnava. In cazul in care procedura medicala nu da rezultatele scontate, sentimentul de a fi nesanatos sau bolnav se intensifica. Si poate exista o schimbare reala in sanatate. Atat femeile, cat si barbatii pot deveni obositi, apatici fata de activitatile care odoinoara erau importante pentru ei. Stresul poate declansa dureri de cap si iritabilitate, iar medicamentele pot provoca efecte secundare precum crampe, balonare și greata, iar pacientii care au suferit interventii chirurgicale necesita o perioada de recuperare dupa procedura medicala si dupa anestezie.
Insa schimbarea cea mai tulburatoare in sine este felul in care ei incep sa isi vada diferit propria imagine corporala. Din ce motiv? E bine stiut faptul ca, procedura medicala incalca intimitatea cuplului si elimina spontaneitate atunci cand vine vorba despre sex. Tratamentul poate include si sex programat, astfel incat sexul este impartit in sex pentru placere si sex pentru conceperea unui copii.
Multe cupluri observa schimbari semnificative in relatiile lor sexuale, mai ales daca sexul devine doar un mijloc de a concepe un copil. In acest caz, partenerul se poate simti “folosit”, mai ales daca celalalt tine cu strictete cont de calendar si de „mecanica” momentele lor intime. Unii barbati pot raspunde cu resentimente, furie si chiar impotenta, in timp pe unele femei nu pot ajunge la orgasm.
Tinand cont de toate acestea, e de la sine inteles faptul ca parterul care se simte ”invadat” de procedura medicala, nu va colabora pe deplin fizic sau emotional.

PsihologiePierderea controlului

Pacientii cu infertilitate care se afla in tratament pot simti ca si-au pierdut controlul asupra propriei lor vieti. Medicamentatia ce trebuie administrata cu mare precizie, procedurile medicale și programarea relațiile sexuale pot fi extrem de coplesitoare.
Si astfel prioritatile se schimba. Planurile de cariera sunt amanate si cele de vacanta sunt trecute intr-un plan secund. Persoanele care se confrunta cu infertilitate se simt de multe ori neputincioase, iar in mintea lor apar o serie de intrebari: “Ca sa imi ating obiectivul, nu ar fi mai bine sa schimb medicul? Voi iesi invingator in lupta cu infertilitatea? Dacă ma opresc, voi regreta mereu? ”.
Iar in acest mod, cei aflati in aceasta situatie, se simt ca si cum ar fi pierduti intr-un labirint, din care incearca sa gaseasca o calea de iesire.

Pierderea de securitate

Infertilitate poate aduce cu sine si un acut sentiment de insecuritate. Securitate la locul de muncă este afectată atunci cand pacientii incearca sa se potriveasca activitatea lor profesionala cu schemele de tratament. Unii evita anumite schimbari in ceea ce priveste locul de muncă, pentru ca aceste schimbari ar putea interfera cu timpul pe care trebuie sa il aloce pentru tratament.
Si din punct de vedere financiar, datorita faptului ca tratamentele in sine sunt foarte costisitoare, pacientii pot simti o insecuritate finaciara.
Totodata, infertilitate rastoarna viziunea pe care o aveau despre viata, despre lume, ceea ce ii face pe cei care se confrunta cu aceasta problema sa fie nesiguri cu privire la prezent și viitor. Ei pot incepe sa gandeasca ca “Viata nu este corecta” si ca un pericol poate pandi la orice pas, mai ales ca infertilitatea a venit pe neasteptate, astfel incat orice se poate intampla.
Poate aparea de asemenea, credinta conform careia ei si-au provocat propria infertilitate. Cum anume? Pentru ca poate au asteptata prea mult sau poate pentru ca nu au stiut sa aiba grija de corpul lor asa cum ar fi trebuit. Astfel de sentimente de vinovatie zdruncina din plin increderea in propria persoana.

Pierderea imaginii de a fi parinte

Cei mai mulți oameni isi imagineaza macar o data in viata cum vor fi ca si parinte. Pentru unii dintre ei, a avea un copil e ca si cum ar face un ritual de trecere spre a fi adult, iar a fi parinte este o parte a sinelui lor idealizat. Incapacitatea de a transforma aceasta fantezie in realitate este o lovitura puternica. Si astfel se ridica inca o intrebare in mintea celor care se confrunta cu infertilitatea: ”Voi mai putea eu oare sa fiu mama sau tatal cuiva si sa fac fel de fel activitati specifice relatiei parinte-copil?”.

Pierderea la nivel simbolic al copilului

De-data ce cuplurile afla ca se confrunta cu infertilitatea, pot simti ca au pierdut un copil. Apoi, pe masura ce tratamentele inainteaza si copilul nu apare, pot simti din nou piederea copilului, chiar daca el n-a fost conceput. De ce? Pentru ca asta inseamna ca nu există nici o viata si ca acel copil mult dorit nu va sosi pe lume. Iar in cazul in care este conceput, insa sarcina nu este dusa pana la termen, din nou apare in prim plan pierderea.
Paradoxul este ca cei doi jelesc acest copil care nu existat insa niciodata. Sentimentul de pierdere este punctat, deoarece nu exista nici o inmormantare, nici un sens de finalitate. Si fara o pierdere clar definita pe care familie și prietenii sa o poata vedea, este dificil pentru ei sa empatizeze cu adevărat. Pana la urma cuplurile care se confrunta cu infertilitatea, nu au nevoie ca oamenilor sa le para rau pentru ei, ci sa inteleaga ca experienta prin care trec este extrem de dureroasa.

Un copil este un simbol al unei noi vieti și totodata al continuarii vietii, iar pentru cuplurile care se confrunta cu infertilitatea, dificultatea de a avea un copil este echivalenta cu franarea manifestarii a insasi VIATA, sub toate aspectele ei.

Elena-Carmen Tuca
Psihoterapeut integrativ

Articol promovat de Coach Radu Leca