CONSLIEREA SI PSIHOTERAPIA IN CAZUL CUPLURILOR CARE SE CONFRUNTA CU INFERTILITATEA

CONSLIEREA SI PSIHOTERAPIA IN CAZUL CUPLURILOR CARE SE CONFRUNTA CU INFERTILITATEA

PsihologieTeama de un nou esec in ceea ce priveste sarcina, presiunea pusa de catre tratamentele medicale, frustrarile din ce in ce mai mari, incertitudine cu privire la viitor in ceea ce priveste aparitia unui copil, toate acestea sunt o sursa nemasurata de stres pentru un cuplu ce se confrunta cu problema infertlitatii. Si usor, usor, cei doi par ca se distanteaza unul de celalat. Din ce motiv? Pentru ca incepe sa apara o acuta lipsa de comunicare, pentru ca isi face loc jocul distructiv al vine: invinuirea si autoinvinuirea, pentru ca se creaza impresia ca el sau ea nu iti intelege trairile, pentru ca se uita sa se mai traiasca si in afara procedurilor de fertilizare, pentru ca nu isi mai amintesc ca amandoi sunt de aceasi parte a baricadei si sunt o echipa, pentru ca dispare intimitatea dintre ei…
De-a lungulacestei experientei, cuplurile tind sa oscileze intre perioade de distantare si apropiere, iar natura si frecvența acestor distante este un factor predictiv in ceea ce priveste ramanerea impreuna a cuplului nu doar in timpul procedurilor de fertilizare, dar si dupa aceea, indiferent daca rezultatul este cel scontat sau nu.
Cu alte cuvinte, impactul psihologic si emotional al infertilitatii asupra cuplului este unul foarte mare. Iar consilierii si psihoterapuetii joaca un rol important in lupta cu acest impact distrugator. Cum pot fi de ajutor? Avand in vedere ca impactul infertilitatii asupra barbatului si femeii se manifesta in moduri diferite, fiecare dintre ei are anumite nevoi atunci cand vine vorba despre consiliere, respectiv psihoterapie. De asemenea, cuplul in sine are nevoile lui specifice.. Iar in cazul in care exista copii mai mari in familia care se lupta cu infertilitatea, aici isi face loc terapia de familie.

Consilierea ei
Sentimentul de izolare extrema pe care il poate simti o femeie in timpul intregii proceduri de fertilizare, poate fi un moment dureros, in care aceasta se confrunta cu un cocktail de emotii negative: tristete, teama, furie. La toate acestea se adauga si un profund sentiment ca nu sunt intelese si nici ca sunt sprijinite asa cum si-ar dori. Aici, consiliere poate fi de mare folos, tocmai pentru ca ea isi poate lua de la consilierul ei tot sprijinul de care are nevoie si simte ca nu il primeste in viata ei de zi cu zi.
De asemenea, este importanta consilierea, si pentru ca o poate pregati pentru noile proceduri de fertilizare, specialistul fiindu-i alaturi si in cazul unor momente extrem de dificile pentru ea: inainte, in timpul si dupa tratament, indiferent de rezultata, dar si in cazul unui avort spontan

Psihoterapia ei
In urma tratamentului, si indiferent dacă devine mama sau nu, femeia poate experimenta o reactie “intarziata”, in care se pot confrunta cu o serie de probleme care au fost nerezolvate din cauza ca a fost pe “banda de alergat” a tratamentului. In acest caz, este important sa se lucreze pe eliberarea de emotiile negative acumulate, in special pe furie: furie ca nu poate avea un copil la fel de usor ca alte femei, furie ca ei i se intampla asta, furie ca procedurile nu dau rezultatul dorit.
In cazul unor avorturi spontane, este necesar ca ea sa isi planga pierederea, pentru ca astfel aceasta pierdere sa nu ii stea emotional in calea obtinerii rezultatului mult dorit: un copil.
De asemenea, este important ca o femeie sa isi lucreze in terapia individuala relatia cu propria mama, asta in cazul in care relatia dintre ea si mama ei a fost perceputa ca fiind una plina de animozitati, in care nu s-a simtit dorita si iubita de catre propriul parinte.
Totodata, este necesar, ca ea sa lucreze pe acceptarea propriei feminitati. Atata vreme cat nu iti accepti statutul de femeie cu adevarat, poti oare sa fii mama?

Consilierea lui

Multi barbati nu au neapărat o dorinta sau necesitatea de a discuta sentimentele lor cu oricine si cu atat mai mult cu un consilier. Atunci cand i se poate sugera sa mearga la cateva sedinte de consiliere, poate fi destul de reflactar, mai ales cand infertilitatea este a lui. Insa, in clipa in care ajunge la un consilier, recunoste ca daca ar fi stiut ce inseamna de fapt sa faci conisiliere, ar fi venit cu multa vreme inainte.
Un alt aspect cu care se confrunta barbatul venit la consiliere este teama ca tot ceea ce spune in cabinet sa nu fie transmis mai departe partenerei lui. Insa in acest sens, cadru limita este setat de catre dreptul la confidentialitate a fiecaraei persoana care trece pragul vabinetului unui consilier sau psihoterapeut.
Ei spun ca simt nevoia de a vorbi, în particular, cu cineva din afara relatiei lor cu privire la trauma experientei pe care o traiesc Barbatul, in afara de a de a vorbi despre sentimentele lui, doreste sa castige un fel de intelegere cu privire la infertilitate si la impactul pe care il are aceasta. Astfel, isi doreste sa inteleaga diagnosticul și procedurile medicale și ce experienteaza partenera lui emotional si fizic, astfel încat sa stie cum să o ajute.

Psihoterapia lui
Desi nu este maestru la a-si exprima emotiile, in mod cert ca ele s-au acumulat si in cazul lui. Tocmai de aceea este important sa se lucreze pe eliberarea de emotiile negative acumulate, in special pe furie.
Si pentru ca avorturi spontane nu sunt doar pierderile ei, este necesar ca si el sa isi planga pierederea.
De asemenea, este important sa isi lucreze in terapia individuala relatia cu tatal, asta in cazul in care relatia dintre a fost una conflictuala, presarata cu un sentiment acut de respingere din partea parintelui lui.

Consilierea lor

Cuplurile ar putea beneficia de consiliere in fiecare etapă a calatoriei lor prin infertilitate, mai ales pentru facilitarea comunicarii și intelegerii dntre ei. In plus, cuplul se poate folosi de consiliere pentru a-i ajuta sa faca fata unui numar de probleme specifice procedurilor de fertilizare, cum ar fi luare a decizii cu privire la tratament sau trecerea peste avorturi spontane, pentru a putea din nou sa incerce sa-si atinga visul de a avea un copil.

Psihoterapia lor
In cazul psihoterapie de cuplu, aceasta este indicata pentru a stopa jocul distructiv al autoinvinovatirii si al invinuirii, pentru a-i invata sa comunice cu adevarat unul cu celalalt si sa se asculte atunci cand isi impartasesc din trairile lor.
Totodata, psihoterapia ii poate ajuta sa isi aminteasca ca de fapt, ei sunt pe aceiasi parte a baricadei, astfel incat nu sunt in competie si nici macar in vreun conflict. Au nevoie sa invete din nou sa devina intimi unul cu celalalt, sa redescopere beneficiile atingerilor.
Este important pentru ei sa inteleaga ca inainte de orice gand de a avea un copil, au fost doar ei doi, iar pentru a putea fi cu adevarat parinti buni pentru micutul lor, au nevoie sa fie un cuplu sanatos. Iar psihoterapia ii poate ajuta in acest sens.

Consilierea, respectiv psihoterapia nu poate oferi o “solutie” la problema de infertilitate, insa conlucrand cu procedurile medicale poate contribui ca miracolul sa se produca si o noua viata sa se nasca.

Elena-Carmen Tuca
Psihoterapeut integrativ