MESAJUL SUFLETULUI DIN AFECTIUNILE TRUPULUI

Un vechi proverb roman spune ca: “Daca vrei sa ai sanatate trupeasca, ai grija de sufletul tau!”. Si totusi medicina traditionala scoate din calcul faptul ca marea majoritate a bolilor au o cauza emotionala. In sprijinul acestui fapt, Lise Bourbeau, o celebra autoare care a studiat in profunzime relatia dintre minte, trup si suflet, atrage atentia ca printre cele mai frecvente cauze ale bolilor nu se numara cele fizice, ci atitudinile si emotiile negative, culpabilizarea, dorinta de a fi in centrul atentiei celorlalti sau folosirea bolii in scopul de a evita, de a fugi dintr-o situatie neplacuta.
Orice afectiune se manifesta atat prin blocaj la nivel fizic, cat si emotional si mental. Blocajul fizic se exprima prin dereglarea anumitor functii ale organismului. Blocajul emotional consta in evitarea exprimarii starilor emotionale interioare pe care le simti; iar blocajul mental se manifesta prin emiterea unor ganduri negative atat la adresa propriei persoane, cat si la adresa celorlalti.
Pentru a intelege mai bine, voi lua ca exemplu afectiunea: dereglarea ficatului.
Ficatul este cel mai voluminos organ din corp si este implicat in procesul de digestie, in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor, in coagularea sangelui si are rol antitoxic.
Blocajul fizic: Daca una dintre aceste functii este deranjata, atunci apar disfunctii ale ficatului.
Blocajul emţional: Persoana cu probleme de ficat isi face prea multe griji pentru ceea ce se intampla in jurul ei, in loc sa se adapteze la noua situatie. Ii este teama de consecintele acestei schimbari si faptul ca nu se poate adapta o face sa simta multa furie si nemultumire. La modul metafizic, ficatul este locul in care se acumuleaza furia reprimta. Altfel zis, persoana cu probleme de ficat face tot posibilul sa nu se vada nimic din furia pe care o simte, ceea ce arata la exterior fiind tristete. Iar pentru a se descarca, in loc sa faca o criza de nervi, face o criza de fiere.
Blocajul mental: In cazul unei persoane care are dereglari ale ficatului, aceasta, in loc sa se adapteze noilor evenimente, le judeca, vrea sa le schimbe si sa aiba mereu dreptate, blocandu-se in interior si ascultand prea mult de ce ii spune mintea
Astfel, indiferent daca vorbim despre afectiuni fizice sau despre depresie, anxietate, atacuri de panica sau fobii, fiecare afectiune are un mesaj pe care il transimte. Si pentru a afla ce anume vrea sa iti spuna, te invit sa raspunzi la urmatoarele intrebari (Bourbeau, 2008, p.225):
1. Blocajul fizic iti aduce raspunsul la: “Cum pot descrie ceea ce traiesc acum, in corpul meu? Cum ma simt cu aceasta problema?”.
Raspunsul reflecta trairea pe care o simti cu privire la situatia care a declansat starea de rau.
2. Blocajul emotional te ajuta sa afli ce dorinte iti blochezi avand aceasta afectiune: “Ce ma impiedica aceasta boala sa fac?”.
3. Blocajul de la nivelul mental aduce raspunsul la intrebarile (spatiile libere se completeaza cu dorintele blocate): “Daca mi-as permite sa fiu … , ce anume s-ar putea intampla neplacut sau inacceptabil? Daca mi-as permite sa fiu… , cum ma voi judeca eu si in ce masura ma vor judeca ceilalti?”.
Raspunzand la aceste intrebari, vei identifica convingerea negativa care nu te lasa sa iti implineasti o anumita nevoie, ducand astfel la problema fizica.
Este esential sa ajungi sa iti cunosti credintele negative si modul de gandire, pentru ca acestea pot constitui un obstacolul in calea indeplinirii dorintelor tale. Numai cunoscand aceste credinte, le poti, mai apoi, schimba.
Fiecare boala iti spune sa te iubesti mai mult, deoarece, iubindu-te te vei lasa condus de catre suflet. A te iubi inseamna a-ti acorda dreptul de a trai diferite experiente, de a fi o fiinta umana, cu temerile, convingerile, limitele, fortele, slabiciunile, dorintele si aspiratiile tale, mai exact a-ti da voie sa fii asa cum esti in momentul prezent. Acest lucru trebuie facut fara o judecata morala a ce este bine sau rau, corect sau incorect, trebuie doar trait ca o experienta (Lise Bourbeau).
Bibliografie:
Lise Bourbeau – Corpul tau iti spune iubeste-te, Editura Ascendent, Bucuresti, 2008

Psiholog Psihoterapeut Elena-Carmen Tuca
www.peopledevelop.ro
0724813112