Cine confundă pregătirea cu acţiunea?

Cine confundă pregătirea cu acţiunea?

Ne pregătim pentru succes, mergem la seminarii de dezvoltare personală, citim literatură motivaţională, şi aşteptăm să vină rezultatele. Care se lasă aşteptate, refuzând să apară din senin, în ciuda pregătirii.
Pare greu pentru cei mai mulţi români să facă diferenţa între PREGĂTIRE teoretică, şi ACŢIUNE practică. Între a studia, a citi, a te informa, şi a trece pur şi simplu la acţiune. A găsi curajul, resursele, şi energia pentru a porni la drum.
Iar pornirea la drum are întotdeauna un motor uman exterior. Numit mentor, model, antrenor, relaţie, ajutor, sau mai nou, life coach. Pentru că singura modalitate realmente foarte eficientă de învăţare este MODELAREA. Cu alte cuvinte, copierea altor persoane. De obicei persoane de succes. Campioni, învingători, staruri, eroi.
Un text scris oferă informaţii, însă ele fie rămân înţelese doar parţial, fie se uită în proporţie de 90% în câteva zile. Un film educaţional va avea aceeaşi soartă, şi cauza este interesul redus pentru el.
Altfel stau lucrurile când există un MODEL. O persoană în carne şi oase, care se bucură de un oarecare statut social. Care afişează bunăstare, sau lux, sau are un succes social de invidiat. Imediat apar cei care îşi doresc să copieze, să se informeze, să preia modelul.
Uneori, se preiau de la persoana-model educaţia, manierele, sistemul de valori, convingerile, valorile. Alteori, din superficialitate, se copiază doar îmbrăcămintea, autoturismul, şi afişarea în public. Fiecare modelează, după caz, ceea ce consideră necesar, ce i se potriveşte, şi ce poate copia.
Iar aceste modele sociale dau tonul. Dacă modelele sunt filantropi, oameni care fac bine, profesori sau academicieni, societatea va prospera. La polul opus sunt modelele negative, de gangsteri, spărgători de bănci sau infractori cu gulere albe, politicieni şi hackeri. Care pot constitui, la un moment dat, repere în viaţa tineretului. Orientând întreaga societate în direcţia respectivă. Şi formând modele pe care tineretul le va urma aproape instinctiv.
Astfel că apariţia unor life-coach-i sau speakeri motivaţionali în România e menită să schimbe forma unor modele. Tânărul pornit de jos, fără avere, care acum îşi valorifică eficient competenţele de marketer în mediul online va înlocui treptat imaginea manelistului fără talent, fără cultură, dar cu bani câştigaţi uşor. Omul de afaceri corect, inventiv şi creativ va lua cândva locul celui incompetent şi corupt. Iar persoana deschisă, sinceră, autentică, ce îţi inspiră încredere, va înlocui treptat mincinoşii care azi sufocă politica românească (Deşi o simplă testare psihologică le-ar releva cu uşurinţă tarele de personalitate şi tulburările de comportament.)
O astfel de transformare pare mai dificilă, însă ea se poate face uşor din interior. În momentul în care tot mai multe persoane vor deveni conştiente de importanţa autenticităţii, vor alege un alt model de viaţă. Deja, o bună parte din tineri se pregătesc pentru un alt sistem, şi îşi aleg modele de succes din categoria celor cu personalitate autentică.
Însă pentru a trece la acţiune concretă va fi nevoie de timp. Încă ducem cu noi poveri din copilărie, tipare de gândire disfuncţionale preluate de la generaţiile anterioare, tipare care erau perfect adaptate sistemelor totalitare. Iar tinerele generaţii încă poartă urmele acelor mentalităţi. Care fac deja parte din subconştientul colectiv al românilor, şi care se vor şterge treptat, lent, pe durata câtorva generaţii.
Lupta cu aceste poveri virtuale, greu de conştientizat, e de durată. Obiceiurile, tiparele, sentimentele de frică, ură, invidie, încă există. Iar decontaminarea e un proces subtil, de durată.
Este bine cunoscut experimentul cu maimuţele de la o grădină zoologică, unde aveau în cuşcă un bananier cu banane pentru decor, însă acestea erau protejate de un sistem care le electrocuta puternic dacă încercau să le atingă. După câteva astfel de experienţe dureroase, maimuţele refuzau să se mai apropie de banane, ba mai mult, avertizau şi maimuţele nou introduse în cuşca lor, prin urlete, să nu o facă! Partea interesantă a fost când, una câte una, maimuţele care au experimentat şocul electric au fost mutate, şi noile venite erau doar maimuţe care nu suferiseră direct trauma. Însă şi ele se temeau, şi avertizau la rândul lor orice nou venită, prin urlete, că bananele sunt intangibile. Însă sistemul cu şocuri electrice fusese deja îndepărtat de ani de zile, şi nici o maimuţă din lotul care suferise deja şocuri nu mai era în cuşcă! Toate erau venite după ce sistemul fusese deconectat, dar ele păstrau frica ancestrală despre care auziseră de la colocatare!
Ca oameni, pretindem că suntem raţionali, dar mecanismul nostru de preluare a fricii de la alte persoane funcţionează la fel. Implicând doar creierul nostru emoţional, animal. Şi lăsând sentimentele negative să ne domine, chiar dacă pericolele reale au trecut de mult.
Pe lângă temeri, şi alte emoţii negative, oamenii mai acumulează tipare comportamentale dezadaptative, obiceiuri, convingeri şi prejudecăţi. Iar acestea, prelucrate în subconştient, acţionează sub forma unor legi interioare, transformate în credinţe ferme, greu de combătut. Care refuză să cedeze uneori şi în urma demonstrării falsităţii lor! Aşa că orice persoană riscă să rămână captivă unor idei recepţionate din altă parte, obiceiuri depăşite ca reper de timp, şi tipare comportamentale care conduc la suferinţă, şi la repetarea frecventă a unor greşeli evidente.
Acţiunea de bază ar putea fi, în primă fază, identificarea acestor reminiscenţe din copilărie, din familie, din sistemul de învăţământ, şi din experienţele trăite cândva. Pentru că e evident, poţi corecta o problemă numai după ce ai acceptat existenţa ei. De aceea acceptarea este primul şi cel mai important pas, care ar putea reprezenta, conform unui proverb, chiar jumătatea drumul! Următorul pas este schimbarea anturajului, mentorilor, şi totodată a influenţelor exterioare, care ne-au modelat până acum. Şi identificarea unor modele autentice. Aşa îşi începe cariera un life-coach de succes, şi cu asta poţi începe şi tu. Indiferent de domeniul spre care te-ai orientat.

Autor Coach Daniel Moiş
Telefon 0745-866.222
E-mail: danimois@yahoo.com
www.invingestresul.com

Publicistica Coach Radu Leca