Trauma psihica

Primul workshop organizat de Revista UltraPsihologie.ro pentru toti subiectii diagnosticati cu Stres-PostTraumatic.

In data de 15.10.2015 psiholog Radu Leca, alaturi de lector Ana Raluca Chisu sustin seminarul interactiv Stresul Post Traumatic si Anxietatea.

Rezervari: 0741101881

 

 

 

 

 

 

TRAUMA
Cuvantul “trauma” este unul destul de utilizat, uneori in mod eronat, de aceea este important sa clarificam ce inseamna aceasta si cum poate fi gestionata trauma atunci cand o persoana solicita sprijinul unui specialist. Trauma psihica poate fi definita drept o discrepanta intre o serie de factori situationali amenintatori si capacitatile individuale de gestionare a acestora.
Atunci cand in viata noastra intervine o situatie traumatizanta se produce o splitare a psihicului in 3 parti: partea traumatizata, partea supravietuitoare si partea sanatoasa. Pentru a intelege exact despre ce este vorba, voi explica in cateva randuri:
partea traumatizata este cea care pastreaza amintirile despre trauma, este inca prinsa in experienta traumatizanta si se caracterizeaza prin manifestarea unor comportamente, trairi sau reactii de aceeasi varsta pe care persoana o avea la momentul traumei;
partea supravietuitoare este necesara pentru a proteja splitarea, se manifesta prin negarea si reprimarea experientei traumatizante;
partea sanatoasa ajuta persoana care a trecut printr-o astfel de experienta sa isi regleze sentimentele, sa formeze noi legaturi sigure si in acelasi timp faciliteaza abilitatea de auto-analiza si responsabilizare.
Un aspect important de mentionat este faptul ca traumatismul produs in mod deliberat are efectele cele mai mari, in comparatie cu fenomenele naturale, sau accidentele.
Conform F. Ruppert exista 4 tipuri de traume: traumele existentiale, traumele de pierdere, traumele de atasament si traumele sistemice de atasament, insa acestea reprezinta un subiect complex, ce poate fi abordat in cadrul unui articol separat.
Suferinta clientului care se prezinta in cabinetul psihologului trebuie respectata, intrucat reprezinta o parte importanta din procesul de vindecare. Trauma se transmite transgenerational prin procesul de atasament, astfel incat abordarea terapeutica trebuie sa fie una complexa, bazata pe urmatoarele principii:
-acceptarea traumei;
-diferentierea intre procesul de vindecare care apartine clientului si procesul terapeutic, de care este responsabil psihologul, sau psihoterapeutul;
-recunosterea si integrarea partilor splitate.

SINDROM POST-TRAUMATIC
In urma unui eveniment traumatic, reactiile pot fi diverse, iar in unele cazuri se poate dezvolta sindromul post-traumatic. Evenimentele care pot provoca acest tip de reactie sunt variate: razboaie, catastrofe naturale, accidente, deces, abuz sexual , acte de violenta etc.
La momentul actual, diagnosticul de sindrom post-traumatic este utilizat prea frecvent, in principal din cauza faptului ca acesta este adeseori insotit de alte afectiuni somatice sau psihice.
Printre criteriile de diagnostic pentru aceasta afectiune se numara aspecte legate de circumstantele expunerii la evenimentul traumatizant, simptome invadatoare implicand retrairea unor elemente legate de traumatism, simptome de evitare a stimulilor asociati evenimentului traumatic, durata mai mare de 1luna si consecintele pe plan social. Aceste criterii, carora li se adauga si altele, sunt dezvoltate in Manualul de Diagnostic si Statistic a Tulburarilor Mentale.
In cazul in care un client se confrunta cu sindromul post-traumatic, prima persoana cu care acesta interactioneaza este medicul de familie, care il trimite ulterior catre un psiholog clinician, sau psihiatru. Pe langa ascultarea activa, atitudinea specialistului fata de un astfel de pacient trebuie sa fie una bazata pe empatie si sustinere, ceea ce faciliteaza crearea unei relatii securizante. Se recomanda utilizarea unor formulari neutre si de asemenea evitarea patologizarii unei suferinte firesti.
Ca terapii utilizate in tratamentul sindromului post-traumatic putem mentiona psihoterapia centrata pe trauma, sau tehnici din psihoterapia cognitiv-comportamentala (terapia prin expunere). De asemenea, se poate utiliza medicatia pentru a controla simptomele fiziologice dificil de tolerat.
Pentru ca procesul de vindecare sa aiba loc este necesara indeplinirea unor conditii, printre care se numara: angajarea rapida in tratament, suportul social, evitarea retraumatizarii, absenta altor afectiuni in comorbiditate.

Bibliografie:
-DSM IV – TR;
-Ionescu, S., Dezvoltari actuale in psiholgia clinica si psihotraumatologie – note de curs;
-Vasile, D., (2013) Traumele de relatie – workshop;

Autor: Andreea Dumitrache

Publicistica Coach Radu Leca

andreea dumitrache UltraPsihologie.roDespre Autor:

Experienta profesionala:

Psiholog clinician practicant in supervizare – atestat de libera practica, absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti, Master Psihologie Clinica – evaluare si interventie terapeutica si a modulului pedagogic nivel I.

Activez  in cadrul unui ONG ce ofera consiliere (psihologica si juridica) la distanta, atat telefonic, cat si online, in domeniul drepturilor copilului. Colaborez cu institutiile de stat precum DGASPC si ISJ pentru cazurile de abuz exercitat asupra minorilor.

La momentul actual sunt implicata in 2 proiecte si anume un proiect POSDRU dedicat victimelor violentei in familie si persoanelor cu dizabilitati, din care fac parte mai multe ONG-uri din tara si unul dedicat fenomenului bullying, in vederea constientizarii acestuia si adoptarii masurilor potrivite.

In timpul studiilor am acumulat experienta clinica in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie dr. Alexandru Obregia, unde am intalnit si am lucrat pe cazuri concrete.

Despre mine:

Cred ca exista ceva bun in fiecare om, indiferent de alegerile pe care le face in viata. In procesul de consiliere incerc sa ma concentrez pe ceea ce este functional intr-un om, pentru a dezvolta exact acea latura care il mentine pe linia de plutire. Imi place sa ma implic in activitati de voluntariat din care pot invata mereu ceva nou si apreciez prietenii  si colegii care mi-au fost si imi sunt alaturi in procesul meu de dezvoltare personala.

Calma, organizata si atenta la detalii…o combinatie intre cerebral si visator. Am o pasiune pentru carti, in special cele bazate pe filozofia existentiala, sau tehnici de psihoterapie cognitiv-comportamentala.

“Efectele unei actiuni sunt asemenea valurilor din mare, se propaga la infinit, sau pana lovesc tarmul”.

Date de contact:

E-mail: andreea.dumy89@gmail.com

Telefon: 0769.371.069