Am primit de la colega noastra dna MEDIATOR Valeria Tivda in data de 5 Martie, cu posibilitatea publicarii astazi 25.03.2015, mai multe texte exceptionale, dintre care astazi va prezint trei organizate sub forma de puzzle.
8 PAŞI SPRE O MEDIERE DE SUCCES
Ai o problemă şi nu stii cum să o rezolvi? Ai un conflict şi nu ştii cum să îl soluţionezi? De 8 paşi ai nevoie ca să scapi de orice dispută. Paşi care vor fi făcuţi împreună cu cel/cea care eşti în conflict şi evident asistaţi de un mediator.
M-am gândit să planific în 8 paşi o mediere care să ducă la succes.
Cum trebuie să procedezi
1. Îţi este necesară o terţă persoană care să privească dinafară problema ta şi să te ajute să găseşti soluţiile. O persoană care să nu fie implicată emoţională, sa fie neutră, nepărtinitoare şi să fie discretă. Aici ai ocazia să o întâlneşti. Stai de vorbă cu un mediator înainte de a lua decizii care s-ar putea să te coste scump, atât timp cât şi bani.
2. Vă întâlniţi în biroul mediatorului, acasa la tine, la biroul tău sau oriunde doreşti şi te simţi confortabil cu persoana agreată de tine. Îi explici problema ta, conflictul în sine, disputa sau cearta în care eşti implicat/ă. Această problemă poate fi judiciară sau non-judiciară. Poate fi o problemă de familie/divorţ, la serviciu, o dispută într-un contract comercial, neînţelegeri între vecini sau chiar eşalonarea unor datorii la bloc, precum şi multe altele.
3. După ce îi dai toate detaliile legate de conflict, mediatorul ( cu ajutorul tău) caută, invită şi stă de vorbă şi partea cu care tu te afli în conflict. În ascultă parerea, povestea sau varianta pe care o are de spus.
4. Vă invită apoi pe amândoi la întâlniri comune şi /sau separate, în funcţie de cât de grav este conflictul, pentru ca din aproape în aproape să construiască o cale de comunicare şi dialog.
5. Dacă este vorba de un conflict care necesită intervenţia şi cunoştintele juridice, mediatorul invită în discuţie şi un avocat sau jurist agreat de voi, ca părţi, care să vă consilieze juridic.
6. După ce toate detaliile au fost spuse, mediatorul face un rezumat şi aduce cele două părţi în conflict la masa negocierilor.
7. Părţile, asistate de mediator şi eventual de avocat/ jurist, ajung la o înţelegere de tip câştig- câştig care să stingă conflictul iniţial. Soluţiile vor fi date de părţile în conflict şi nu de mediator.
8. Înţelegerea va îmbrăca forma unui acord scris şi semnat de către părţi, iar acesta va fi sau nu consfinţit de judecător/ notar, etc.( acolo unde este cazul).
Părţile vor pleca satisfăcute de înţelegerea pe care ele au decis sa o încheie, fără a fi constrânse de alte persoane şi fără a li se impune condiţii care să fie obligaţi să le respecte. Toate părţile implicate îşi găsesc o rezolvare care să le satisfacă nevoile şi interesele personale, însă nu în detrimentul celeilalte persoane.
Aceasta reprezintă o mediere de succes.
COMUNICARE CU TINE INSUTI
De ce trebuie comunicare cu tine insuti?N-ai simtit niciodata nevoia sa fii un om neobservat? Nu ti-ai dorit niciodata sa te refugiezi in universul tau neinteles de ceilalti si sa comunici cu tine insuti? Poate-ti pare ridicol, iti voi demonstra eficienta comunicariicu sine in acest material. Vei afla de ce trebuie sa comunici cu tine insuti si, mai ales, cum sa-ti asculti vocea interioara.
Pentru ca sunt unele lucruri pe care nu le poti spune mamei, sotului/sotiei, fratelui/sorei, prietenei/ului. Sunt lucruri pe care trebuie sa le discuti cu tine insuti. Nu ti s-a intamplat sa-i destainui unei persoane apropiate scopurile tale si aceasta sa declare ca nu sunt realizabile? N-ai cedat niciodata doar din cauza ca oamenii din ambianta ta traiesc o lume atat de reala si fara vise?
Realitatea adesea ii abate pe oameni de pe drumul succesului, dar, comunicand cu propria persoana despre viata ta, scopurile tale si actiunile pe care vrei sa le intreprinzi pentru a-ti realiza dorintele, te vor ajuta sa devii ceea ce-ti doresti.
Daca adesea ii poti asculta pe altii, atunci de ce sa nu te asculti si pe tine insuti? De multe ori credem ca suntem ascultati si intelesi, dar, de fapt, e viceversa. Nu te poate intelege nimeni mai bine decat tu insuti. Fiecare din noi e o personalitate, are vise, scopuri, are o viata fericita sau mai putin fericita, iar adesea din cauza acestei vieti nu suntem atenti la ceea ce ni se destainuie cu atata incredere. Deci, de ce sa nu comunici cu tine insuti?
Zilnic trebuie sa gasesti timp pentru acesta discutie care iti poate oferi armonie, iti poate trezi dorinta de a-ti crea viata in felul potrivit anume tie. Poate multi n-ar fi de acord cu ea, poate nu asa te-ar indruma sa o faci, dar ceva din interiorul tau iti spune sa actionezi anume astfel. Comunica-ti planurile de actiune, pentru ca uneori destainuirea acestora oricarei alte persoane poate duce la esec.
De asemenea, iti poti comunica nu doar viitorul ci si prezentul si trecutul. N-ai nici o amintire pe care o ascunzi cu mare atentie de ceilalti? Daca o ascunzi de ei, de tine n-o vei putea si nici nu-ti doresti s-o ascunzi vreodata.
Asculta-ti vocea interioara
Pe cat de firesc si necesar este sa discuti cu oamenii, cei de la care inveti o multime de lucuri pe care inca nu le cunosti, pe atat de firesc este sa comunici cu tine insuti. Utilizeaza timpul eficient, ascultandu-te pe tine insuti! Asculta-ti vocea interioara ai invata metodele de comunicare cu ideile care iau nastere in mintea ta!
COMUNICARE: EXPRIMA-TE CLAR
In foarte multe cazuri, neconstientizarea lucrurilor pe care le vrem are o contributie majora in aparitia depresiei si frustrarii.Comunicarea conteaza extraordinar de mult atunci cand vrem sa obtinem ceva. Exprimand cereri intr-un limbaj clar, afirmativ, concret si centrat pe actiuni, dezvaluim ceea ce ne dorim cu adevarat.
De multe ori nu spunem ceea ce dorim de fapt sa transmitem. Folosim fraze fara niciun inteles prin care ne ascundem adevaratele intentii, ganduri, nevoi si interese. Apoi ne intrebam de ce ceilalti nu ne inteleg.
De ce nu folosim cuvintele simple?
Avem temeri, suntem complexati, ne simtim nesiguri, avem ceva de ascuns, dorim sa ne impunem si multe altele.
Sunt multe motivatii pentru care, de cele mai multe ori, nu ne exprimam nevoile, dorintele, sentimentele.
Pe langa toate acestea, teama de repercursiuni si lipsa de responsabilitate ne fac sa complicam dialogul, comunicarea si implicit relatiile dintre noi. Vrem sa fim altcineva decat ceea ce suntem dar ne dorim sa fim perceputi corect si la adevarata noastra valoare.
Limbajul vag contribuie la confuzie
Nu trebuie sa ne suparam, deoarece primim intotdeauna ceea ce emitem. Efectul bumerang-ului functioneaza perfect si in acest caz. Avem un proverb: “fiecare pasare pe limba ei piere”. Proverbele noastre romanesti sunt pline de invataminte.Nu avem timp sa le studiem si sa le transpunem in viata noastra cotidiana. Ele se potrivesc in foarte multe experiente de viata.
Texte primite de la dna Mediator Valeria Tivda
Sediu Profesional: Sector 2, Bucuresti, Romania
Sedii de lucru
Str. Pictor Barbu Iscovescu nr. 24A, parter, ap. 1, sector 1, Bucuresti
(Zona Calea Dorobanti/Piata Charles de Gaulle/ langa Ambasada Sudanului)
Program de lucru
Luni – Vineri – 10,00 – 18,00 (peste program, dupa caz)
Sambata – programare
Cosmote : 0727 06 06 70
E-mail: apelez@artamedierii.ro
Site: https://www.artamedierii.ro
SEO si Publicistica Radu Leca