Cum sa obti o marire de salariu fara sa fii concediat
Vrei bani mai multi? Asta e in capul angajatorului cand tu vi cu o asemenea cerinta.Am stat mult sa ma documentez pe acest subiect si singurele lucruri pe care le-am gasit au fost niste articole penibile de cum sa iti peri seful pe munca ta.Haideti sa ne revenim si sa ne trezim la realitatea secolului 21 si nu 18 cand existau stapani de sclavi.
Marirea de salariu nu reprezinta un gest inimos al patronului catre tine, nici macar o favoare, marirea de salariu reprezinta un calcul simplu al orelor tale pierdute / muncite si mai ales cati bani s-au castigat pe nervi mintea si energia ta.
Sa revenim la principiile de baza. Pe orice piata a muncii civilizata exista drepturi si obligatii. In primul rand nimeni nu iti face nici o favoare, tu angajatul oferi experienta ta unui angajator care are Nevoie de ea. Cand ma refer la experienta inteleg de la facultate la calificarea in “munca de strungar”.Toate acestea se numesc experienta.
M-ai aud cate un angajator care ii spune unui proaspat absolvent iesit de pe bancile facultatii “tu nu ai experienta!”. Asa este cinci ani in care inveti zi de zi si iti tocesti mintea ca sa fi bun intr-un domeniu inseamna un fel de excursie cu scoala sau o tabara.
Conform legiilor statului roman facultatea se cuantizeza ca si ani in campul muncii deci fals am cinci ani de experienta.
Ca sa puteti obtine o marire de salariu, ca sa revenim la topicul articolului, trebuie sa stiti foarte clar cine sunteti si ce oferiti.
Cand un patron sau o institutie va angajeaza o face fiindca, ma repet, are nevoie de calificarea si profesionalismul dumneavoastra, aici exclud legaturile de familie sau cunostiintele, acolo sunt fie datorii vechi de bani fie e vorba de linistea sufletesca a patronului care isi angajeza cumnatul ca sa fie fericita nevasta, deci excluzand aceste motive e vorba de cerere si oferta.
Eu imi ofer calificarea profesionala tu o cumperi!!!
De asemenea cand un patron va angajeaza o face conform legiilor unei tari si aici ma refer la opt ore de lucru, concediu asigurarea unui mediu corespunzator desfasurarii activitati si binenteles pe un salariu si mai ales pe o fisa a postului in care trebuie sa indepliniti niste sarcini. Orice depaseste opt ore de lucru, sarcini suplimentare, trebuie sa fie platite.
De curand am colaborat cu o mare firma de IT din Franta pe un proiect, dupa ora cinci numai era nici un angajat in firma, putea sa fie deadlin-ul peste o zi nu conta iar angajatorul stia asta. Asta inseamna sa respecti munca cuiva daca un patron vrea sa ii muncesti mai mult atunci plateste mai mult.
V-ati intrebat vreodata de ce multe companii multinationale vin in Romania? Sa va luminez piata fortei de munca in Romania este calificata si mai ales lucreaza pe salarii mici. Romanii au ramas inca cu mentalitate buniciilor, ma plateste la timp si am un salariu asigurat. Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o. In primul rand ca sa fim putin filozofi: nimic nu este sigur in viata si aici nu ma refer ca poate sa te calce masina maine, ci la faptul ca aceea companie mare si sigura s-ar putea sa dea maine faliment, in al doilea rand te-ai gandit ca pe munca ta si pe cele minim 10-12 ore pe care le stai la job s-ar putea sa castigi mai multi bani?
In final marirea de salariu nu inseamna un milion doua sau cinci in plus, marirea de salariu inseamna ideea ca esti apreciat ca ai valoare si insemni ceva. Despre asta este vorba, iar aceasta marire nu o obtii cum citeam intr-un articol cand iti prinzi seful intr-o dispozitie buna. Marirea de salariu o obtii stiind cine esti ce oferi si fara frica ca altcineva iti poate lua locul si esti dispensabil.
Credeti-ma, daca esti corect si iti faci treaba bine indiferent ca esti de 5 luni un an sau doi meriti o marire de salariu. Costuriile unui nou angajat ar obliga compania la mai mult decat o marire de salariu. Si daca totusi firma prefera un nou angajat, in alta parte alta firma face accelasi lucru: prefera un nou angajat care puteti fi dumneavoastra.
Nu va pregatiti si va specializati ani in sir intr-un domeniu ca sa va angajati, o faceti ca sa fiti un bun pe piata fortei de munca nu pentru un job ci pentru a va profesa meseria.
Invatati sa va apreciati efortul si munca depusa si sa va puneti un pret, stiu suna ciudat dar de fapt la asta se rezuma totul daca nu o faceti dumneavoastra o va face patronul pentru voi.
Apreciati-va munca corect, fiti ferm in ceea ce doriti si atunci veti obtine ceea ce vreti indiferent daca este intr-un cadru oficial sau neoficial. Traim timpuri grele in care avem nevoie de bani clar dar si patronii, institutiile, companiile multinationale etc au nevoie de oamenii care sa le faca treaba. Nu uitati: ca traiti intr-un stat care are niste legi ce va protejeaza,ca exista niste sindicate care va pot apara drepturiile dar mai ales ca nu va duceti sa cersiti un job sau o marire de salariu ci le meritati fiindca si ceilaltii au nevoie de dumneavoastra.
Si nu uitati: Sunteti Stapanul Propriei Vieti !!!
Autor Andra Fornea – CEO Concept Story