MENTALITATEA UNUI MEDIATOR
Ce mentalitate trebuie sa aiba un mediator pentru o practica in mediere reusita? Fiecare dintre noi avem un mod propriu de gandire pe care ni-l formam odata cu trecerea timpului inca din copilarie. Pe scurt il putem numi mentalitate.
Cum mediatorul este persoana care practica profesia de mediator, evident ca si el are propria lui mentalitate. Acest atribut poate fi aplicabil conform definitiilor pe care le are cuvantul “mentalitate” in dictionar.
Sursa: DEX ’98 :
MENTALITATE – fel particular de a gandi al unui individ sau al unei colectivitati.
MENTALITATE – mod particular de a gandi.
MENTALITATE – fel propriu in care gandeste un individ, o colectivitate etc.
MENTALITATE – fel propriu de a gandi al unui individ, al unei colectivitati, al unei epoci; stare de spirit, conduita.
Mentalitatea colectiva este definita ca: ,,ansamblu al modurilor de a percepe, judeca, actiona, caracteristic unui grup, unei epoci”; ,,ansamblu de obiceiuri intelectuale, de credinte, de convingeri, de comportamente caracteristice unui grup”; ,,fel particular de a gandi al unei colectivitati”; ,,ansamblu de opinii, prejudecati si credinte care influenteaza gandirea indivizilor, a grupurilor umane, a popoarelor”.
Ce cuprinde mentalitatea oamenilor si, in special, cea a unui mediator?
La inceputul evolutiei sale, o societate se compune din indivizi putin diferentiati, care nu aveau alta mentalitate decat aceea a tribului lor. Pe parcursul dezvoltarii societatii, indivizii s-au separa treptat. Mentalitatea se naste in individ pentru ca opinia, credinta si prejudecata tin de comportamentul psihic al individului, dar odata formate, ele conditioneaza perceptia realitatilor si determina comportamentul social al indivizilor.
Diferentele de opinii sunt create de diferentele de credinte si prejudecati. Adica, sistemul credintelor dintr-o societate determina un sistem de prejudecati care sta la baza sistemului de opinii dominante in acea societate.
Mentalitatea unui mediator
Nu mi-am propus sa dezbat notiuni despre „mentalitate” insa prin natura profesiei sale, unui mediator ii sunt necesare foarte multe cunostinte de psihologie, filozofie, sociologie, etc.
Un mediator este un om. Cu o mentalitate deja formata in momentul profesarii meseriei, el este obligat sa respecte anumite principii ale medierii. Aceste informatii il ajuta sa inteleaga mentalitatea colectiva cat si mentalitatea partilor aflate in conflict, dar si pentru a avea abilitatea sa le indrume pe calea de mijloc catre o intelegerea amiabila. Cred cu tarie ca oamenii pot fi ajutati sa-si depaseasca problemele.
Opinia mea este ca doar prin perfectionare continua, prin studierea mai multor domenii si prin cercetare aprofundata, fara a fi influentat de prejudecati, un mediator profesionist reuseste sa satisfaca cerintele clientilor si sa fie multumit de sine.
Cum percepe un mediator o problema de mentalitate
Ca oameni, interactionam continuu cu semenii nostri. Avem propria gandire. In momentul in care diferentele de opinii sunt axate pe anumite sisteme de prejudecati create, trebuie sa sesizam problema.
Acest lucru mi s-a intamplat de curand, fapt care m-a determinat sa scriu acest articol. Este doar inceputul, pentru ca se vor succede si alte articole care reflecta experienta de viata, moduri de gandire si constientizare, posibile solutionari si cercetari.
Pixabay.com credit photo
Citit si editat de Radu Leca
Valeria Tivda
MEDIATOR
Punct de lucru :Str. Ienachita Vacarescu nr. 17A, parter, Sector 4, Bucuresti/ (Zona Piata Unirii)
Tel: 072 70 606 70
E-mail: apelez@artamedierii.ro, Pagina web:www.artamedierii.ro
DATE FIRMA:
Valeria Tivda – Birou de Mediator
Str. Agricultori nr. 95, corp B, sector 2, Bucuresti;CIF 27761372
Cont IBAN RO70BREL0002000739060100
Libra Internet Bank – Sucursala Ion Mihalache
Aprobat de Radu Leca
Publicat de UltraPsihologie.ro
Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching
Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.
psiholog,mediator,coach
iubire,despre iubire,carti de dragoste