Fericirea dupa despartire !

Dupa despartire mai traim?

Ori de cate ori se despart doi oameni carora le-a pasat de celalalt, suferinta este prezenta. Chiar daca doare destul de mult, este mai bine sa ti se spuna de ce, decat sa te intrebi nedumerit ce ai spus sau ce ai facut gresit. De cele mai multe ori cel care a fost parasit se simte atat de jignit, incat simte nevoia sa loveasca pe celalalt. Oamenii procedeaza asa de obicei pentru a-si justifica simtamantul de frustrare. Nu va simtiti rusinati de faptul ca sunteti tristi. Este o reactie normala atunci cand ati fost raniti afectivi. Daca simtiti nevoia sa plangeti, faceti-o, plansul este un mijloc natural de usurare si linistire dupa o perioada de stres, prin care se reduce tensiunea nervoasa.
Acorda-ti timp sa-ti plangi durerea, posibilitatea de a vindeca. Timpul este un excelent vindecator chiar daca unora le ia mai mult decat altora pentru a-si reveni. Acorda-ti timp sa plangi, sa regreti si apoi sa te adaptezi la noua situatie. Ai nevoie sa lasi trecutul in urma si sa nu-l mai rascolesti.
Cu totii avem tendinta de a astepta din partea celorlalti trei lucruri: dragoste, apreciere si respect. Desi avem nevoie de toate acestea trei si desi dorim ca toate sa fie implinite, una dintre ele predomina: dragostea. Atunci cand realitatea nu se potriveste cu asteptarile noastre, experimentam o multime de senzatii: suparare, durere, iritare, noduri in stomac si in cele din urma, manie.
Este posibil sa te desparti de cineva intr-un spirit de recunostinta, de multumire pentru ceea ce ati impartasit, pentru timpul petrecut impreuna, pentru amintirile placute si pentru cresterea personala, care a rezultat din prietenia voastra.

Fa mereu asa cum iti spune inima

“Fa ceea ce iti spune sufletul sa faci, ca e bine- pentru ca oricum vei fi criticat. Vei fi condamnat de ceilalti si daca faci ceva si daca nu faci”- Eleonor Roosevelt.
“Fara salturi ale imaginatiei sau visuri, pierdem incantarea data de posibilitati. A visa, la urma urmelor, e un fel de a planifica”- Gloria Steinem
“Peste douazeci de ani veti fi dezamagit de lucrurile pe care nu le-ati facut decat de cele pe care le-ati facut. Asa ca aruncati paramele. Navigati dincolo de limitele sigure ale portului. Prindeti vant bun si mergeti cu toate panzele sus. Visati. Descoperiti”- Mark Twain.

Oamenii fericiti sunt motivati, iar celor nefericiti le lipseste aceasta forta care sa-i impinga inainte. Daca aveti un nivel scazut al energiei si concentrarii in momentul de fata, va veti simti foarte rau si va va veni greu sa zambiti, deoarece lipsa unei anumite directii nu face decat sa intensifice sentimentul de nefericire. O actiune pozitiva este o modalitate directa de a infrunta apatia, nemultumirea si negativismul. Mergeti mai departe sa exploatati, sa visati, sa descoperiti ceva nou, ceva viu, urmandu-va visurile.
Fa asa cum iti spune inima, urmeaza lucrurile care dau sens vietii tale, fa ceea ce iti place, care intotdeauna te fac fericit si te satisfac. Visele sunt o cale prin care inteligenta ta ascunsa comunica cu tine. Uneori ele reprezinta o incercare a subconstientului tau de a te ajuta.
Fiecare om are macar un vis al sau. Indiferent ca este bogat sau sarac, tanar sau batran, intelectual sau om de rand, fiecare persoana isi are visele sale. Uneori ele se implinesc si suntem cei mai fericiti, alteori raman simple vise. Nu trebuie sa ajugem niciodata sa renuntam la “a visa”, sa gasim de fiecare data puterea de a ne ridica din prapastia dezamagirii, sa nu cad em in cea a resemnarii si sa mergem mai departe, caci doar asa visele noastre pot prinde contur.

Fericirea

“Suntem ceea ce credem. Tot ceea ce suntem se exprima prin gandurile noastre. Cu ajutorul gandurilor noastre creem lumea.”
Pentru a realiza o schimbare, trebuie sa schimbi modul de a gandi. Putem sa schimbam acel sentiment de tristete prin schimbarea atitudinii noastre. Fericirea este un sentiment pe care il descoperim noi insine. Lipsa dorintei de a ne ridica si a porni la actiune poate duce la o stare de nefericire profunda. Nefericirea nu este inceputul sfarsitului, ci doar un semn ca a venit momentul sa mergem mai departe si sa facem o noua alegere. Cand incetam sa ne mai chinuim cu autocritici, deschidem o cale spre sentimente pline de speranta si spre actiune pozitive si ferme. Orice esec, este un pas inainte.. o noua sansa spre ceva mai bun.
Viata placuta se refera la lucrurile la care ne gandim, probabil, atunci cand incercam sa ne dam seama, daca suntem fericiti in fiecare moment, uitam sa ne bucuram de lucrurile marunte, de un rasarit de soare, de valurile marii, de un pahar de vin, de o vizita la magazin, vizioanarea serialului preferat, o plimbare descult prin iarba dis de dimineata etc.
Atunci cand o relatie nu mai merge suntem tentati sa spunem ca s-a instalat nefericirea. Trebuie sa ne orientam asupra altor scopuri creative, sa ne propunem alte obiective si sa nu ne lasam prada tristetii. Amintiti-va ca aceste sentimente sunt trecatoare si odata cu intalnirea unei noi iubiri, acestea vor disparea si incet incet se va instala din nou sentimentul de fericirea ce va lua locul tristetii.

Oferiti-le si celorlalti raza dumneavoastra de soare si veti fi si mai fericit.

Rabdarea

Rabdarea este cea care ne da sensul existentei, al vietii, al actiunii… Inseamna alegerea de a trai pentru a evolua. Prin rabdare daruim partenerului Infinit, constientizand ca timpul este al nostru, este catalizatorul evolutiei noastre. Elibereaza orice asteptare, conditie si control asupra partenerului tau. Ofera-i libertate, in mod divin, pentru a-si exprima propriul adevar pe care-l traieste. Unul din lucrurile care omoara iubirea este, lipsa de rabdare. Suntem obisnuiti sa actionam din impuls fara sa ne pune in locul celuilalt si sa vedem esenta. Cati dintre noi nu ascultam fara de fapt sa auzim ce spune partenerul nostru?
Rabdarea este o calitate cu care spre rusinea noastra nu ne putem mandri toti, sau pe care n-o putem controla atat cat am dori… Rabdarea este de cele mai multe ori cheia succesului in multe dintre situatiile normale sau de criza. Rabdarea este inca o calitate pe care am dori cu totii sa o insuflam copiilor nostri inca de mici.
Ne plangem adesea ca viata nu este dreapta si nu meritam sa fim nefericiti, dar dupa cum spune o zicala: “Dumnezeu ne da, nu ne baga si in traista”. Poate avem ceea ce ne dorim chiar sub nasul nostru dar nu stim sa apreciem, rabdarea este undeva data uitarii si nu realizam ca pierdem ceea ce avem. Cine stie sa suporte si sa astepte poate ajunge la rezultatul dorit. Rabdarea inlatura prejudecatile si mania, poate corecta defectele, ajuta la suportarea defectelor altora.

O clipa de rabdare te poate salva de la un dezastru, un moment de nerabdare poate provoca o nenorocire. (proverb chinezesc)

Am trei lucruri sa va invat: simplitate, rabdare, compasiune. Acesta sunt comorile cele mai pretioase. ( Lao Tzu)

Autor Rodica Stan

Articolul a fost citit, optimizat seo si publicat in cadrul www.ultrapsihologie.ro de Radu Leca.

Articolul a primit aprobare de publicare.

Fericirea dupa despartire,fericire,despartire

Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching

Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.

psiholog,mediator,coach