Intre razboi si pace
As dori sa va impartasesc ceea ce am simtit intr-o mediere in caz de desfacerea a casatoriei, intrucat ceea ce parea initial a fi o intalnire formala s-a transformat intr-o mediere reusita, care mi-a adus o satisfactie la care nici nu ma gandisem vreodata. Este vorba de relatia noastra cu avocatii, de felul in care acestia percep medierea si de concluzia la care au ajuns dupa incheierea intregii proceduri.
La sediul biroului meu, am avut programata o sedinta de mediere, intr-un caz de desfacere a casatoriei, cu ordonanta presedintiala cu privire la incredintarea unui minor. Litigiul era deja pe rolul instantei, insa sotia reclamanta, indrumata de aparatorul ales, a decis sa apeleze si la un mediator.
La data stabilita pentru sedinta de mediere, s-au prezentat amandoi, si sotia si sotul – ambii insotiti de aparatori alesi. In timpul discutiilor, am aflat ca si sotul – parat depusese o cerere reconventionala, intrucat desi amandoi erau de acord cu divortul, fiecare dintre ei aveau o alta viziune cu privire la cine si cum va obtine custodia baietelului lor, de doar patru ani.
Pozitiile lor initiale erau, la inceputul medierii, cam asa:
– Mama dorea ca minorul sa-i fie incredintat in exclusivitate, pe fondul unui conflict deschis si acut cu tatal, dorind sa il priveze pe viitor pe acesta de exercitarea calitatii de parinte, ca o razbunare personala fata de unele greseli mai mult sau mai putin descrise.
– Tatal intelegea notiunea de “exercitare a autoritatii parintesti in comun” ceva de genul: copilul sa stea “o luna la tine si o luna la mine”, adica jumatate din timp, intrucat avea contract de munca intr-o alta tara si lucra acolo o luna, cealalta fiind liber, in Romania.
De la aceste expuneri in sesiunea comuna, acuze, argumentari, plansete etc, au urmat 4 (patru) ore de discutii separate: eu cu fiecare parte, eu cu fiecare avocat, eu cu avocatii, lasandu-i pe soti sa discute impreuna etc….
In concluzie, sarind peste CUM s-a ajuns la rezultat, trebuie sa va spun ca ambii au cedat la orgolii, in sensul ca au fost de acord cu exercitarea autoritatii parintesti in comun, intrucat munca avocatilor si a mea in a scoate in evidenta interesul superior al minorului – a dat roade. Si, nu numai atat, am realizat impreuna un plan parental amplu, referitor la toate aspectele importante din viata copilului si la viitorul acestuia.
In acordul de mediere au convenit asa: desfacerea casatoriei pe cale amiabila, numele purtat de sotie dupa pronuntarea divortului, iar in ceea ce il priveste pe minor: exercitarea in comun a autoritatii parintesti, domiciliul la mama, posibilitatea ca tatal sa petreaca in fiecare luna in care sta in tara o saptamana si fiecare week-end, doua luni in vacanta de vara, o saptamana in cea de iarna, doua zile in timpul Craciunului, o zi de Paste si multe alte evenimente de peste an (ziua de nastere a copilului, 1-8 martie, ziua bunicii paterne, ziua de nume a tatalui etc).
De asemenea, au convenit modalitatile prin care vor contribui fiecare dintre ei la cresterea si educarea minorului (cum se vor suporta toate chetuielile lunare, cat si cele ocazionate de inceperea anului scolar, rechizite, vacante, excursii, meditatii, activitati extrascolare, cheltuieli medicale neprevazute si multe, muuulte altele).
Ceea ce doresc sa retineti este ca munca avocatilor a fost una temeinica, s-au implicat extrem de mult in negocierea fiecarei solicitari, insa au stiut la fiecare pas sa faca si compromisuri, pentru a obtine ceea ce era cu adevarat important pentru clientii lor.
La terminarea medierii, am fost placut impresionata ca avocatii respectivi s-au declarat foarte multumiti de ceea ce s-a petrecut in biroul meu si, mai mult decat atat, au convenit impreuna ca “am obtinut in medierea asta mai mult decat am fi reusit in instanta!”.
La prima vedere, afirmatia aceasta poate parea un paradox, fiind stiut faptul ca in instanta exista doar invingator si invins, insa analizand din toate punctele de vedere, reclamant si parat, avocat-client, este un adevar. Felicitarile mele domnilor avocati!
BIROU MEDIATOR ANCA SIMONA CINEPA
Persoana de contact: Anca Simona Cinepa
Adresa: Galati, Str.Nicolae Balcescu, nr. 56,
ROMANIA, Galati 800001, GALATI
Telefon: 0236.312.311
Mobil: 0758.498.935
Fax: 0236.312.311
E-mail: mediere.galati@yahoo.com
Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching
Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.
psiholog,mediator,coach