Interviu Coach Adriana Nanea

Stimati cititori, permiteti-mi sa va prezint un om ce merita citit si ascultat. Formator, mediator, coach Adriana Nanea. Un excelent profesionist, ce si-a dedicat viata oamenilor si studiului. Interviu realizat online si supervizat de ambele parti participante. Acest interviu a primit acordul prezentarii sale publice si nu incalca dreptul la intimitate.

Radu Leca

Nume NANEA ADRIANA

UltraPsihologie.ro Adriana Nanea

Locul nasterii BUCURESTI

Studii:
– Absolventă a Facultăţii de Drept – Universitatea Ecologică
– Curs Formare de Mediatori – HUMAN TOOLKIT
– Master „Medierea conflictelor în drept”– Universitatea Titu Maiorescu
– Curs Formator – S.C. Mondo Consultanta S.R.L.
– Curs formare in coaching – Centrul de Dezvoltare Personala si Coaching Maiastra
– Mentoring si formator in coaching – Centrul de Dezvoltare Personala si Coaching Maiastra

De ce ajuti oamenii?
A fi de ajutor oamenilor este ceea ce ma defineste si imi ofera sens. Pentru mine, a ajuta este un gest firesc, este un semn ca traiesc in normalitate. Chiar daca intalnesc deseori semeni de-ai nostri care imi dau sentimentul ca sunt receptionata printr-o armura, nu inseamna ca acesta este modul in care ar trebui sa interactionam unii cu ceilalti. Din experienta, pot spune ca tocmai persoanele care recurg la acest model de comportament sunt cele care au in primul rand nevoie de ajutor.

De ce iti plac oamenii?
Oamenii sunt creati dintr-un ansamblu de conditii contradictorii. Am inteles ca facem cu totii parte dintr-o lume a polaritatilor in care exista si bucurie dar si tristete, minciuna dar si adevar, iubire dar si ura. A intelege si a-ti asuma aceasta realitate are un efect eliberator, pentru ca te poti deschide si ii poti asuma si pe ceilalti asa cum sunt.

Ce schimbi la cei din jurul tau?
Schimbarea este o decizie personala. In fond, as zice ca este vorba de o repozitionare a persoanei fata de cadrul actual de viata, iar acest lucru implica doua conditii esentiale, inevitabile: sa isi doresca cu adevarat schimbarea si sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce este. Evident ca in acest context, putem pune in discutie stabilirea unui obiectiv real, congruent cu nevoile indreptatite ale persoanei.

Cum ii schimbi pe cei ce intra in contact cu tine?
De multe ori am observat ca am provocat o schimbare celor din jurul meu prin puterea exemplului personal. Faptul ca oamenii sunt cei care vin si imi solicita ajutorul pentru a gasi solutii si noi oportunitati in dezvoltarea lor personala, imi confirma faptul ca am capacitatea de a insufla celorlalti dorinta de innoire a temeiurilor pe care isi construiesc viata.

Defineste rabdarea
Rabdarea este o arta. Se invata, se exerseaza si se practica continuu si consecvent, rabdarea se rafineaza in timp si cu intelepciune.
Rabdarea este unul dintre cele mai de pret daruri cu care suntem inzestrati ca si fiinte umane. Rabdarea inseamna sa ai credinta in binele fundamental care defineste sensul oricarei evolutii spirituale.

Ti-ai pierdut rabdarea?
Sunt momente cand energia mea este mai scazuta si atunci simt ca sustin mai greu anumite situatii, insa ma cunosc deja suficient incat sa stiu cum sa ma reconectez, astfel incat sa nu afectez pe cineva din jurul meu.
Mi se intampla sa imi pierd rabdarea cu lucruri marunte, insa nadejdea nu mi-o pierd niciodata!

Defineste ajutorul
Ca si coach, pot sa spun ca a oferi ajutor inseamna altceva decat a salva. Atunci cand ajut pe cineva, o fac fiind constienta ca acea persoana are toate resursele de a-si recapata echilibrul, iar eu am rolul de acompaniator in acest proces de redresare.
Ajutorul nu presupune sacrificiu sau renuntare la sine, este o munca in echipa liber asumata si de pe pozitii de egalitate.

Ai primit ajutor?
Evident ca am primit ajutor, dar si mai important este ca am invatat sa cer ajutor. Sunt oameni care nu vor sub nici o forma sa para vulnerabili, indeparteaza si descurajeaza pe oricine s-ar apropia cu bune intentii, firesti dealtfel.
Atitudinea aceasta ii duce cu timpul la incapacitatea de a simti compasiune fata de cei din jur si cel mai trist, fata de ei insusi.

Defineste rolul mediatorului
Rolul mediatorului nu este unul simplu, asa cum ar parea din afara. Este nevoie ca mediatorul sa fie prezent (nu doar fizic), deschis si capabil sa asculte, sa inteleaga si sa garanteze un cadru echilibrat pentru desfasurarea sedintei de mediere.
Rolul lui este de a sti cum sa deschida partilor calea catre dialog, sa aiba tact, sa aiba stapanire de sine, sa indulceasca resentimentele, sa reformuleze acuzatiile, sa manifeste controlul intr-o maniera discreta dar ferma, sa aiba grija ca participantii sa formuleze clar si constient cererile lor, iar la final sa ramana in relatii cat mai civilizate.

Defineste coachingul
Coachingul reprezinta acompaniamentul unei persoane care simte nevoia sa ajunga la o mai buna cunoastere de sine, pentru a pune la punct strategii mai adaptate si mai performante in vederea atingerii obiectivelor propuse. Persoana invata abilitatile necesare sa isi promoveze imaginea, sa constientizeze si sa renunte la obiceiuri neadaptate nevoilor sale, sa isi imbunatateasca calitatea vietii si starea de bine atat pe plan intim cat si profesional.
Coachingul porneste de la resursele umane ale fiecaruia, ajuta la descoperirea si utilizarea optima a potentialului, dezvoltand responsabilitatea si autonomia personala.

Defineste rolul coach-ului Adriana Nanea in societate
Am observat ca in societate se perpetueaza doua modele ineficiente, ca sa nu le spun de-a dreptul falimentare sub aspectul obtinerii implinirii si validarii personale, modele dupa care oamenii isi raporteaza valorile si conduita sociala. Unul dintre ele este modelul raportarii prin echivalenta – sa posed la fel sau mai mult decat x, si modelul conjunctural – nu am avut posibilitatea, nu mi s-au creat conditii favorabile sa ma dezvolt. Intentionez sa ofer oamenilor argumentele necesare pentru a recunoaste si inlatura din mentalitatea lor aceste repere fara orizont si in acelasi timp sa constientizeze ca sunt capabili sa isi puna in lumina potentialul propriu si valorile autentice.

Ce ofera mediatorul Adriana Nanea?
Atunci cand am ales sa practic aceasta profesie am inteles ca medierea este defapt un mod de viata. Medierea nu este o atitudine pe care o afisezi doar la birou, iar in afara iti permiti sa ai un comportament agresiv, justitiar, lipsit de compasiune, provocator, razbunator sau indecent. Mediatorul este acel om care a ajuns deja la un acord cu sine insusi, la o asumare interioara a rolului sau si a semnificatiei acestuia. In acest moment, pot sa afirm ca sunt un mediator care a reusit sa ajunga la o congruenta intre valori, convingeri, atitudini si actiuni.

Ce ofera coach-ul Adriana Nanea?
Ca si coach, am in vedere echilibrul necesar dintre cele trei elemente definitorii ale conditiei umane: mintea, inima si actiunea, cu alte cuvinte gandurile, emotiile si comportamentele. Nu putem neglija unul dintre aceste elemente fara a le afecta pe celelalte doua, indiferent ca vorbim despre planul personal, de cuplu, social sau profesional. Prin intermediul acestor trei elemente noi receptam, prelucram si integram lumea si pe noi insine, raspunzand intr-o maniera proprie, astfel incat este nevoie sa restabilim echilibrul pentru o functionare adecvata. Insa demersul meu profesional se intemeiaza intotdeauna pe dimensiunea valorica al planului spiritual, singura care poate garanta sensul transformarii umane.

Ce te apropie de oameni?
Vocatia. Vocatia umanului este de a rodi si a oferi celorlalti din roadele sale. Vocatia mea este de a pune la dispozitia semenilor mei roadele cunoasterii si intelegerii mele, astfel incat sa bucure si sa implineasca pe toti aceia care vor dori sa le culeaga.

Interviu realizat de catre Radu Leca, CEO&Founder UltraPsihologie.ro si Formator,Mediator,Coach Adriana Nanea.

MEDIATOR & COACH
PRESEDINTE SI MEMBRU FONDATOR AL ASOCIAŢIEI PENTRU DIALOG, MEDIERE, EDUCAŢIE ŞI CULTURĂ SOCIALA
office@adriana-nanea.ro
https://www.adriana-nanea.ro/

Coach Adriana Nanea,Mediator Adriana Nanea,Adriana Nanea,interviu Adriana Nanea

Interviu Coach Adriana Nanea.Interviu Mediator Adriana Nanea.