Depresia, secretele și cuplul
Ce este depresia?
Aici avem 4 răspunsuri rapide în funcție de categoriile de pacienți cu care am avut ocazia să interacționez:
A. O formă de răzbunare
B. O formă de scăpare/evadare
C. O formă de agresivitate
D. O formă de apărare
Iar bonus avem al cincilea răspuns: primul pas către divorț.
Depinde cine/ce simte și pățește? Da!
Răzbunarea poate apare în cuplul actual, în urma unei infidelităti demonstrate. Sau după un divorț *impus.Depresia poate fi autoprovocata? Exemplul extrem ar fi sinuciderea pt a rani o* *persoana. Dar este posibil sa-ti autoinduci si depresie* ? Ca să se reintoarcă un rezultat, subiectul nediagnosticat, simte nevoia să întreprindă o acțiune toxică, sabotoare, generatoare de rău si de schimbare de comportament, care să-l afecteze dar care într-o măsură mai mare să afecteze în mod direct fostul partener. Razbunarea din dragoste, pentru dragoste.
Depresia și răzbunarea sunt două stări emoționale diferite, dar pot fi legate în unele situații.
Depresia, secretele și cuplul
Depresia reprezintă o tulburare afectivă, vizualizată de specialiști drept o afecțiune medicală/psiho-emoțională. Psihologii o privesc drept tulburare afectivă. Ea se caracterizează prin tristețe profundă și ingrijorator de persistentă, ce îți schimbă viața, pierderea totală sau parțială a interesului pentru activități uzuale și reale probleme cu somnul, nutriția, viața sexuală și evident focusarea.
La nivel organic depresia are ca si cauză clară combinația de factori, inclusiv genetici, disfuncții ale neurotransmițătorilor din creier și evenimente stresante de viață.
Răzbunarea se bazează pe apariția unei dorințe puternice de a face doar pur rău cuiva care ne-a rănit sau ofensat.
Această dorință este motivată de opoziția la minciună, nedreptate, durere, furie, neputință, lașitate, schimbare de comportament sau dorință de a recupera pierderile suferite.
În situațiile particulare și total subiective, în care o persoană se simte rănită emoțional sau popular vorbind, trădată/vândută și dezvoltă o formă clară de depresie, există evident posibilitatea de a manifesta tendințe extrem de puternice de răzbunare. Depresia alimentează dezvoltarea sentimentului de furie activă și profundă, iar situațiile vizualizate corect ca fiind stresante pot crește manifestările anxioase și furia, ceea ce duce la dorința de răzbunare. Zeci de scenarii apar în mintea, celui furios, iar dintre ele, sunt alese trei cele mai bune, dintre care rămâne un scenariu, ce este rotit în minte până când mintea îl acceptă drept credință. Și răzbunarea are loc!
Depresia, secretele și cuplul
Cazul 1. Când secretele faptelor tale, sunt prea multe și mult prea apăsătoare, intri în depresie. În unele cazuri, speciale, secretele nespuse pot contribui la apariția și instaurarea rapidă a depresiei. Bunicii nostri spuneau asa: a deveni păstratorul multor secrete poate fi o povară mult prea grea pentru un singur suflet și poate duce la apariția sentimentelor de izolare și singurătate, alimentând permanent starea de depresie.
Este adevărat faptul din momentul pastrării unui secret se activează constiinta (ca de exemplu,si cel mai adesea, in urma unei fapte proprii).*
*Un efort psihic îndelungat/intens poate duce, in urma epuizarii, către depresie. Dar efortul de a acoperi conștiința este mult mai intens.
** De asemenea, traumele și faptele neplăcute din trecut pot fi secretele pe care oamenii le păstrează și care pot avea efecte negative asupra sănătății lor mentale. Este important să căutați ajutor de specialitate, dacă vă aflați în situatia in care sentimentele de tristețe sunt constante sau dacă vă simțiți coplesit de secretele pe care trebuie să le păstrați, având o obligație activă.
Cazul 2. Când ești banuit constant de secrete, tu neavând niciun secret, ajungi să te atașezi de depresie ca și formă de răzbunare pe cel care te-a bănuit degeaba.
Suspiciunile ce sunt îndreptate către noi fără bază reală, la început de existență a lor in viața noastră, par amuzante, validând masculinitatea sau femininatea noastră. În timp aceste suspiciuni devin foarte greu de suportat și ajungem să intram în depresie(în baza acestor bănuieli)
Depresia, secretele și cuplul
Cazul 3 și cel mai greu de suportat. Găsești dragostea adevărată și în timp, după ce furtuna hormonală se mai domolește, partenerul despre care tu credeai că este bun pentru tine, realizează în câmp activ afectiv, schimbări majore de atitudine și comportament. Asta înseamnă că omul de care te-ai îndrăgostit se poartă așa cum simte, tu devenind victima sa. Din dragoste, speri ca tot ce ține de comportament și mood să redevina la aspectul inițial, doar că acest lucru nu se întâmplă. Iar tu pierzi și timp și răbdare.
Cazul 4. După o copilarie profund traumatizantă și cel puțin o căsnicie distrusă, scopul subiectului este să controleze cât mai multe lucruri in jur. Doar că acest tip de control se realizează cu agresivitate si furie. Agresivitatea reprezintă o formă de apărare, împotriva neputinței de care subiectul dă dovadă. Controlul este gândit așa: nevoia constantă de validare prin asigurare.
Ce se întâmplă cu un om care intră în depresie pentru că are mai multe secrete de cât poate duce? El rămâne în depresie, o perioadă nedefinită de timp, comportamentul său fluctuează in functie de ceea ce aude sau de tipurile de presiuni ce pot apare.
Depresia, secretele și cuplul
De specificat faptul că un secret, ucide spiritul și anihilează viața normală.Depresia poate fi asociată cu secretele neasumate sau nespuse. Ascunzi lucruri? Te imbolnăvesti! Când cineva păstrează un secret care îl face să se simtă vinovat sau rușinat, poate fi dificil să găsească o cale de ieșire din această situație. Acest lucru poate adăuga stres emoțional și poate duce la izolare socială, ceea ce poate agrava simptomele depresiei.
Depresia poate impune o determinare nouă, subiecților diagnosticați cu depresie: definirea preocupării lor de cum sunt percepuți de ceilalti. Exemple: Cine și cum mă percepe? Ce conține gândul lor? Cum sunt eu vazut?
Lângă această determinare, consumatoare de timp și spațiu, depresia îți impune să ai sentimente de inutilitate sau de neimportanță.
Exemplu: nu sunt îndeajuns de bun/nu pot face lucruri singur/nu mă vede nimeni.
Depresia, secretele și cuplul
Aceste sentimente, sabotoare, pot face ca persoanele să se simtă izolate și să ascundă și mai multe secrete, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta în plus mai multe episoade depresive.
Depresia te obligă să simți furie?
Categoric da!
Managmentul furiei este vital în păstrarea relațiilor sănătoase cu familia și cu partenerul de cuplu și evident în menținerea stării mentale pozitive. Există câteva strategii de aplatizare a furiei ce se bazează pe logică și înțelegere.
1. Identificați cauza furiei – Ce ai de făcut? Să înțelegi de unde vine furia. Și asta înainte cu mult de a o gestiona. Ai 3 întrebări la care trebuie să răspunzi cinstit: ce mă face să.fiu furios, cine mă face să fiu furios, ce anume mă enervează până la furie
2. Obligatoriu îți umpli plămânii cu aer mult – În clipa în care te simți furios, oprește-te din ceea ce faci și respiră profund câteva minute.
Acest lucru determină reducerea tensiunii și anxietății și calmează gândurile rele
3. Accesezi toate tehnicile de relaxare, le incerci pe rând și vezi care functionează la tine – Nu toți suntem la fel. O parte dintre exercițiile vizualizate ca fiind de relaxare, exemple: meditația, yoga, taichi, pot ajuta direct la reducerea stresului gestionarea, înțelegerea și gestionarea furiei.
4. De evitat majoritatea situațiilor provocatoare ce generează stare conflictuală – Asta inseamnă așa “să vizualizati fără teamă dacă există anumite persoane apropiate, evenimente, actiuni, care declanșează brusc și cu maximă ușurință furia?! În acest caz încercați să evitați pe cât posibil această furioasă combinație.
5. Comunicați cu persoanele implicate – Încercați să comunicați cu calm cu persoanele implicate în situația care vă face să vă simțiți furios. Ascultați-l pe celălalt și încercați să înțelegeți perspectiva sa.
Pasul esential căutați ajutor ee specialitate, dacă simțiți că nu puteți gestiona furia singuri, cereți ajutor de la un psiholog. El vă poate ajuta să dezvoltați strategii și abilități de gestionare a furiei într-un mod care să nu vă facă rău.
Ultrapsihologie