PIERDERILE CARE APAR ODATA CU INFERTILITATEA
In infertilitate, pierderea este mai mult decat a nu fi capabil de a concepe un copil. La toate acestea, se adauga pierderea lumii in care pana nu demult traiai, pentru ca odata cu procedurile de fertilizare intri intr-un alt tarm tesut din teste, medicamente si alte proceduri medicale. Tratamentul preia controlul asupra vietilor celor implicati, astfel incat pare ca nu mai exista nimic in afara procedurilor de fertilizare.
Conform cercetarilor facute in domeniu, s-au identificat opt tipuri de pierderi aociate pacientilor cu infertilitate: pierderea stimei de sine , pierderea statutului , pierderea relatiilor importante, pierderea sanatatii sau a imaginii corporale, pierderea controlului, pierderea securitatii/sigurantei, pierderea imaginii de a fi parinte, pierderea la nivel simbolic a copilului. Efectul cumulativ al acestora este profund, putand genera o criza existentiala ale carei efecte scad capacitatea unei persoane de a face fata situatiei, o situatie care sta sub semnul incertitudinii reusitei de a avea un copil.
Dar sa le luam pe rand…
Pierderea stimei de sine
“Este atât de natural. Eu de ce nu pot?” este intrebarea mistuitoare pentru persoanele care se confrunta cu infertilitatea. Ideea de a fi parinte ni se cultiva inca de cand suntem mici. Astfel, ni se spune ca atunci cand vom fi mari, la randul nostru vom avea copii. Iar in acest sens, fetitele se joaca cu papusile, iar baieteii si micutele domnisoare ”de-a mama si de-a tata”, pregatindu-se cumva pentru ceea ce va urma multi ani mai tarziu.
Sa ramai fara copii, poate insemna pentru unii dintre noi amenintarea suprema a identitatii de gen, pentru ca unui oameni considera ca a fi tata este echivalent cu a fi barbat, iar a fi mama este o expresie a ideii de a fi femeie.
In cazul infertilitatii, stima de sine incepe sa aiba de suferit, iar cei aflati in aceasta cauza incep sa se simta ”defecti”, ”nedemni”, ”incompleti”. Candva la fel ca si ceilalti, acum se vad ca facand parte dintr-o alta lume. Cu cat stima de sine este mai afectata, oamenii devin nesiguri pe ei insisi. Incep sa se simta izolati de catre cei care au copii, astfel incat evita tot mai des adunarile sociale, pentru ca ei se simt ciudati, diferiti, nedoriti. Si astfel singuratatea isi face loc.
Este posibil ca persoanele care se confrunta cu infertilitatea sa aiba o oarece retinere sau sa le fie greu de suportat atunci cand vine vorba de a se uita la reclame sau filme in care apara bebelusi. Femeile infertile pot avea un oarece resentiment fata de femeile insarcinate. Astfel, o serie de emotii negative vin catre ei, sapandu-le in stima de sine. O consecinta a deteriorarii stimei de sine este ca oamenii simt furie si resentimente in ceea ce ii priveste pe cei apropiati lor care au deja ceea ce lor le este atat de greu sa obtina: un copil. Astfel, jenati si simtindu-se o persoana rea, le este din ce in ce mai dificil sa mai apartina cadrului social cu care erau atat de obisnuiti.
Pierderea statutului social
Deoarece valorile societatii noastră incurajeaza sa devii parinte, femeile si barbatii care se confrunta cu infertilitatea pot trai cu impresia ca si-au pierdut prestigiul sau statutul in ochii celorlalti, implicit in cei ai societatii. De asemenea, simt ca nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor lor, ceea ce ii face sa creada ca sunt vinovati. Iar in sufletele lor poate incolti intrebarea: ”Valorez mai putin in fata societatii pentru ca ma confrunt cu infertilitatea?”.
Totodata, Biserica este cea care transmite credinciosilor lor ideea de a se ”inmulti si a umple pamantul”. Astfel, persoanele infertile pot simti ca nu fac ascultatre vointei lui Dumnezeu, simtindu-se rusinate, pentru ca nu isi pot face datoria pentru care au fost lasati pe pamant.
Intrebari precum: ”Ai copii?” sau ”Cand o sa faceti si voi un copil?” cad un fulger asupra persoanelor infertile. Pentru ca acele persoane care emit aceste intrebari nu stiu care e drama lor interioara.
Pierderea unei relatii importante
Odata ce partenerii incearca sa faca fata cu diagnosticul si tratamentele, ei incep sa isi faca griji in ceea ce priveste schimbarile care pot avea loc in relatia lor. Uneori schimbarile pot fi atat de mari si de greu de gestionat, incat relatia se deterioreaza sau, mai rau, se destrama.
Ambii se pot simti raniti sufleteste, coplesiti de toata procedura medicala ce pare ca a pus control pe viata lor si a transformat-o in ceva mecanic. Ei pot simti saraciti de energie fizica si psihica. Mai mult decat atat, devine destul de dificil sa vina in intampinarea nevoilor celuilalt, sa vorbeasca deschis unul cu altul despre cum este pentru ei experienta pe care o traverseaza si cat de afectati sunt emotional. Poate aparea impresia ca nu sunt intelesi, ca nu sunt asculalti si ca nu primesc sprijinul pe care si-l doresc.
Si ca tabloul sa fie complet, intimitatea dintre ei dispare. Astfel, infertilitatea devine o piatra de incercare pentru un cuplu: va trece cu bine peste aceasta provocare a vietii sau fiecare o va lua pe drumul lui?
De asemenea, relatiile cu familia si prietenii pot fi incordate in cazul in care cuplul considera ca acestia nu le sunt alaturi asa cum si-ar dori sau sunt de parere ca deciziile lor nu sunt respectate.
Pana cand parinti sa afle ca ai lor copii se confrunta cu infertilitatea, se poate ca acestia dintai sa ii intrebe: ”Cand o sa ne faci bunici?” Insa de data ce afla raspunsul dur: ”Ma confrunt cu infertilitatea”, parintii se pot simti vinovati ca le-au pus astfel de intrebari. Si astfel apare reactia fireasca a orcarui parinte: : “De ce nu pot ajuta propriul meu copil?”.
In cazul prieteniilor, uneori acestia isi pot pierde rabdarea de a auzi in permanenta despre procedurile de fertilizare. Si astfel, unii dintre ei prefera sa ia distanta, neintelegand ce se intampla de fapt in sufletul peroanei ce isi doreste cu disperare sa aiba un copil. Nu realizeaza cata nevoie au de sprijin si ca in mintea persoaneleor infertile apare un sir de intrebari: ”Ce este in neregula cu mine? Relatia mea o sa se destrame? Incep sa devin depresiva si asta ii alunga pe prietenii mei? Imi doresc oare cu adevarat sa devin parinte sau e ceea ce cred ca ar trebui? Oare de ce trebuie sa imi pun toate aceste intrebari?”. Prea multa intropsectie poate tulbura, ii poate face sa intre in defensiva si inhiba comunicarea.
In partea a doua a articolului, voi vorbi despre celelalte tipuri de pierderi pe care le atrage dupa sine infertilitatea: pierderea sanatatii sau a imaginii corporale, pierderea controlului , pierderea securitatii/sigurantei, pierderea imaginii de a fi parinte, pierderea la nivel simbolic a copilului.
Elena-Carmen Tuca
Psihoterapeut integrativ