“Neacceptarea depresiei duce la LUPTA. Lupta cu proprile sentimente si nevoia de izolare.”

a. Timpul si Depresia

b. Depresia, Realitatea Altrnativa si o Relatie cu tine

c. Bunicii Toxici

d. Soluționarea DEPRESIEI in cazul barbatilor 35+

Timpul si Depresia / Ceea ce pentru dvs este motivatie, pentru DEPRESIV este doar zgomot de fond

Timpul trece altfel pentru depresivi. Cine spune asta? Psihologul!
Un subiect depresiv, nu simte timpul. De cand se simte “Timpul”? Din clipa in care stii ce trebuie sa faci, intr-un interval orar. Cand nu exista timp, nu exista responsabilitati! Cu cat responsabilitatile sunt minime sau nule, depresia ramane in subiect.

Cum putem MOTIVA un subiect depresiv, sa se reintoarca in lumea reala unde are prieteni si familie?
1. Prin povesti, spuse cu multa emotie
2. Adaugand rabdare in tot ceea ce facem pentru depresiv
3. Gasindu-i un rost, un loc, intr-un colectiv

Tristetea inlocuieste prin putere, motivatia. Energia pe care subiectul depresiv o doneaza tristetii este uriasa si daca nu exista suport emotional, subiectul depresiv este in timp, sedus de Tristete. Depresia castiga, omul ramane fara ganduri, inconjurat de cel mai adanc dor interior.

Singuratatea se resimte intens. De sute de ori mai intens decat, este normal. La intrebarea de ce, raspunsul este firesc:
4. Din tristete
5. Din lipsa de motivatie
6. Din lipsa de rabdare

Cum privesti si cum ajuti in mod direct un DEPRESIV?
Subiectul depresiv trebuie privit ca un proiect extins de succes. De ce proiect si de ce extins? Daca nu privim omul de langa noi ca pe un proiect extins, obligatoriu de succes, rabdarea ne paraseste, iar rabdarea este singura modalitate prin care ajungem la constiinta vie a depresivului, de ori de cate ori trebuie.
Nu va asteptati sa luminati universul unui depresiv cu o poveste motivationala. Nu este atat de usor. Lumina intra greu in universul depresivului, fiindca el simte diferit, atat ceea ce aude, cat si ceea ce vede. Ceea ce pentru dvs este motivatie, pentru el e doar zgomot de fond.

Cum ajuti in mod direct si eficient un DEPRESIV ce nu a ajuns inca la tratament medicamentos?
7. Ii stimulezi imaginatia si cheful de a se plimba prin cuvinte si imagini. Muzica de relaxare ii stimuleaza imaginatia si ii ofera suportul cerebral de a calatori in siguranta, oriunde
8. Ii povestesti ziua avuta, cu patima si implicare
9. Intotdeauna seara inainte de somn, il inviti la plimbare in parc

Lucrurile simple apropie depresivul de realitate. Care sunt lucrurile simple ce apropie depresivul de lumea reala: mancarea, prospetimea apei, mirosurile de parfum, textura hainelor, zgomotele din jur, timbrul vocal. De ce trebuie sa accentuam, indepartarea subiectului de realitate? Ca intotdeauna sa pornim de la aceleasi premize ale reusitei. Conteaza ce ii spui si cum ii spui unui depresiv. Conteaza cat de motivat esti tu, ca sa aloci energie lucrului cu depresivul.

Traind intr-o lume atemporala, depresivul nu impartaseste regulile si idealurile psihologului. Depresivul vine la psiholog, pentru raspunsuri pe care sa le poata intelege.
Nu exista nimic mai important pentru depresiv, decat depresia in sine. Sentimentul unic de nesiguranta si zbor, simtit in prezenta depresiei, transforma subiectul intr-un visator fara responsabilitati, mereu angrenat in nimic concret. Depresivul pierde timpul, fiindca nu il simte.

Dragi parinti ce aveti adolescenti sau tineri adulti acasa, ce sufera de depresie, va puteti ajuta concret copiii chiar si fara a face apel la medicamentele clasice.
Numele meu este Radu Leca, sunt psiholog, iar medicamentele pe care eu le prescriu sunt alternative:
10. Rabdarea
11. Dragostea

Impreuna putem realiza atat de multe. Primul nostru proiect trebuie sa stea sub semnul RECONSTRUCTIEI copilului dvs.

b. Depresia, Realitatea Altrnativa si o Relatie cu tine

DEPRESIA, te face sa locuiesti in CORPUL ALTCUIVA
Alege să intelegi problemele emotionale ale soției tale. Soția ta este Depresiva. Te rog sa o ajuți in ceea ce NU vrea să facă.

Psiholog Radu Leca ii roagă pe toți cei ce au partenere Depresive, să nu le lase baltă la greu. Ocrotirea PARTENERULUI de viață!
Cine pe cine ocrotește? Cine pe cine protejează? Cine pe cine susține?
Intr-o casnicie armonioasă si echilibrată, partenerul puternic, indiferent de sex, susține partenerul sensibil(anxios, depresiv, cardiac, diabetic). Sensibilitatea ridicată a partenerului de cuplu, apare in urma declanșării unei disfunctii organice si/sau psihice. Partenerul de viață, in prezența dragostei, aduce in interiorul cuplului dragostea, rabdarea si forțăla schimbării.

Cele trei calități combinate, transforma cea mai anostă casnicie intr-un succes de cuplu.
De ce trebuie protejat partenerul de cuplu, in cazul specific al sensibilizarii extreme?
Oricand, indiferent de imprejurare, partenerul sensibil poate fi victima unui accident emoțional. Ce înseamnă Accident Emotional? O alta relație, chiar si cu un partener de același sex. Un imprumut făcut din prietenie pentru un vechi si drag amic. Lucruri extreme ce nu il reprezintă. De ce apar aceste lucruri negative? Din NESIGURANTA. Partenerul sensibil simte nesiguranta maximă, atât față de sine căt si față de toti cei din jur.

Un subiect sensibil, este intrebat de Psiholog ce simte când sustine prezenta in sine a nesiguranței si singuratatii. Raspunsul este concret: mă simt ca si cand locuiesc in corpul altcuiva, numai al meu nu si am acces la amintiri ce mă includ fizionomic dar nu si emotional. Trăiesc in locul altcuiva.

Astazi am introdus pe piata psihologiei urmatoarele noțiuni:
12. A trai in locul altcuiva
13. Accident emoțional
14. Sensibilizare extrema

Cum sună expresia “O relatie cu tine?”.
Imi este frică să am o relație cu Mine. Mă gandesc ce descopăr. Dacă ceea ce inteleg despre mine o sa-mi placă. Cum poate cineva, oricine ar fi el, să imi ceară sa il iubesc, când eu pe mine nu pot să mă sufăr?
“Vreau să am o relație cu mine, inainte de a avea o relație cu tine!”
Frica de a avea o relație cu oricine, având ca motiv nepotrivirea. “Pai ce eu sunt indeajuns de desteapta că el să se uite la mine?”.

Inainte de a avea o relație cu un alt om, va rog sa aveți o relație adevarata cu voi înșivă. Dimineața in oglindă adresați prima intrebare: Astăzi ce vrei să facem? Sau Ce ți-ar placea să facem astăzi? Nu sună patologic, sună uman. Te intrebi, in mod direct, ce ti-ar placea sa faci azi. De ce in mod direct? Fiindca altfel te vei gandi o perioadă la ceea ce ti-ar placea sa faci si nu vei face!
Pe ce se bazează o relatie cu tine însuți? Pe respect, grijă si sex. Respectul se învață si se impune. Grija este firească. Sexul este normal. Faptul ca adormi, multumit de orgasmul obținut prin masturbare, nu este un lucru rău. Vei stii cat si cum sa te atingi, vei stii unde si cat sa presezi ca sa ai orgasm. Adică te vei cunoaste si intelege mai bine.

Cum poți avea o relație emoțională si sexuală cu o altă persoană dacă tu nu ai o relație cu tine? Dacă tu nu te cunoști, nu stii ce vrei, nu stii ce simti, cum poti cere de la partener rabdare? De aici apare si frica de a fi cu oricine. Apar frici fabricate.
Ce resurse consumă Relația cu Tine?
a. Financiare
b. De timp si loc
c. Emotionale

Ce obligații apar in Relația cu tine?
d. Lipsa minciunii
e. Sinceritatea in vise
f. Claritatea in ganduri

ESCROCII EMOȚIONALI!
Ce ne fac bandiții emotionali? Ne spun ce vrem să auzim si ne consumă energia si resursele.
Cum îi recunoastem si cum ne putem apăra? Zambetul larg pe fața unui om ce debea te-a cunoscut, trebuie să iti dea de bănuit. Nimeni nu zâmbește degeaba. Când un om nou in viața ta, este mult prea vorbăreț si serviabil, trebuie să te gândești DE CE?

La finalul unei relații de 6 luni, 1 an sau 5 ani, partenerul de cuplu părăsit intelege că a avut in tot acest timp lângă el un bandit emoțional.
Resursele consumate se escrocii emoționali, sunt intotdeauna financiare sau sexuale. Folosindu-se de povești ce au rolul sa impresioneze, escrocii ajung cu ușurință la bani sau la sex.

Stiu trei povești
Prima este a unui student din Republica Moldova, ce odata ajuns in Romania se căsătorește cu prima fata ce l-a plăcut. Scopul lui era sa obțină buletin de București si o casă.
A doua poveste este o unui tânăr de 25 de ani, ce avea la fiecare doua luni o relatie noua. Povestea spusă de el era aceiași “Plec in Spania am nevoie de o soție pe măsură”.
A treia poveste este o unei doamne ce avea un azil de bătrânii. După ce primea dosarul de internare al posibilului candidat, specula intr-un timp limitat toate hibele posibile. La finalul a 5 ani de activitate, doamna avea 23 de imobile.
Escrocii emoționali te fac să pierzi Sufletul si Casa

c. BUNICII TOXICI!!! Parintii TOXICI?

Cum recunosti si te aperi de Bunicii Toxici?

Motto: Descurca-te singur, de la 10 ani! Altfel intri in depresie la 20 de ani!
Psiholog Radu Leca in dialog public cu Ioana, Mama lui Andrei.

Sarut mana Ioana. Tristă?
Buna Radu! Oprimată si fără ieșire!
Povesteste-mi te rog.

“Am fost crescută de mama. Tatal meu a plecat cu o colega de birou in delegatie si a ramas acolo. După 15 ani de urlete si bătăi am aflat intr-o seară ce este sexul. Prietenul mamei mele statea cu noi si in loc să intre in camera mamei, a intrat la mine. Dormeam. Am simtit ca este cineva lângă mine dar nu am dat importanta. Imi era somn. Cand m-am trezit Mama era cu noi in pat. Au urmat zeci de nopți când mama pleca si eu ramaneam cu prietenul ei acasa. Credeam ca așa este normal. Să împărți chiar și sexul. Dupa o ceartă groaznică, mama ia reprosat iubitului ca nu mai este atent cu ea, ca ea a făcut orice sa stea langa el, că diferenta de 20 de ani nu este relevantă. Omul a plecat si noi am ramas singure. Doar ca acum aveam statul schimbat: eu eram competitia mamei. La vorbele mamei “toata lumea face sex cu toata lumea, cand mai aduci un baiat acasa să mi-l imprumuti si mie”, am constientizat că nu fac parte din povestea aia. 2 ani mai tarziu am plecat de acasa, m-am maritat cu primul care a spus “vrei sa…” si am fugit la 500km de mama. Nu a fost indeajuns.
Astăzi sotul meu locuieste cu mama mea si cresc impreuna copilul meu. Eu sunt “idioata”, ei sunt cei mai buni. Am divortat. Custodia este comuna. 3 zile jumatate copilul sta la mine, 3 zile si jumatate sta la tatal biologic”.

R: Cati ani are Mama ta?
I: 65
R: Sotul tău?
I: 38. Am nevoie de o soluție.
R: de la psiholog sau de la om?
I: De la om
R: Ții post. Te căiești. Roaga-l pe Dumnezeu sa iti trimită un barbat normal in viata ta. Obligatoriu mai faci un copil fiindca deja Andrei este indoctrinat, iar in anii ce vin o sa fie si mai indoctrinat. Nu renunti la lupta. Ai grijă dupa ce faci al doilea copil, cum se poartă si ce ii face fratele mai mare. Pazeste-l.
I: Poate ar fi bine sa il lasa pe Andrei la tată?
R: Dumnezeu ti-a dat cazna asta ca sa o duci la capat si sa salvezi suflete. Esti Mama nu esti o fugară.
I: Eu sunt o idioată care nu face nimic bine
R: Cine spune asta?
I: Mama?
R: Aceiasi mama care te-a dat iubitilor ei si care ti-a furat viata, barbatul si copilul? Ce valoare are ea pentru tine?
I: Este Mama. Bună sau rea tot Mama este.
R: Crezi ca Mama ta este Normală?
I: (plange, isi freaca mainile)
R: Crezi ca Mama Ta te iubește?
I:(isi ingroapa capul in palme) Mi-a distrus viata…
R: Cum era Bunica ta?

Ce ramane in urma discutiei despre Bunica. Textul urmator!
Ce iti sunt ție bunicii? Părinți! Ce ești tu pentru părinții? Copilul ce trebuie ajutat si sustinut. Ce sunt copiii tăi pentru părinții tăi? Copiii ce trebuie ajutați și susținuți.
Ce valoare ai tu pentru copiii? De parinte. Ce valoare ai tu, pentru copiii crescuți de Bunicii Toxici? Zero!
Ce sunt Bunicii Toxici?
Persoane trecute de 65 de ani:
g. ce stiu totul despre tot si toate!
h. ce nu asculta si nu accepta parerea proprilor copii
i. ce utilizeaza frica in controlul educatiei.
Exemplu: Nu ies cu nepotul in parc fiindca sunt golani. Sau. Nu merg sa ma plimb fiindca pot sa patesc ceva rau. Sau. Nu pot trimite copilul singur la scoala fiindca pateste sigur ceva.

D. ce isi umilesc propriul copil in fata nepotilor
Exemplu: Vino la bunica in brațe, nu te duce la Mama in brațe. Mama este obosita si are nevoie de spațiu. Sau. Cum te vei descurca fără mine, când tu nu esti in stare sa faci curat in casă? Sau. Fumez fiindcă tu mă enervezi cu pasivitatea ta, nu ești in stare de nimic. Sau. Vino la bunica, aici ai echilibru, acasă nu.

Bunicii toxici se manifesta așa:
15. Iti este foame? Iti dă bunica sa mănânci cu lingurița. Te sterge bunica la gură. Iti dă bunica sa bei apa. Tu te uiti la desene. Rezultatul? Avem doi copiii la masa. Ambi primesc o cutie inchisa ce contine mancare. Copilul crescut de Parinte sau de un Bunic ce NU este toxic, incepe sa mănânce. Copilul crescut de Bunici Toxici nu reușește să deschidă cutia cu mancare

16. Ai teme? Stai jos. Deschide caietul. Ascultă ce eu îți dictez. Scrie! Ai grijă la litere. Spatele drept. Eu dictez tu scrii, terminam repede si după stai la desene cât vrei. Rezultatul? Andrei cât face 1-1? Nu stiu doamna, sa o sun pe bunica. Ce inseamna 1?

17. Bunica Toxică către Mama: duci copilul la scoala? Da! De ce? Lasă-l sa stea acasa cu noi. Oricum stim mai mult decat idioata aia de educatoare.

In acest exemplu BT submineaza institutia Mamei si institutia educatiei. Nimeni nu este mai bun decat…ei

Ce se întâmplă când unui Bunic Toxic ii spui ca este Toxic?
Brusc intră in depresie și nu te mai “ajută”. Monologul este concret: Hai să văd cum te descurci fără mine. Mai iau astazi copilul de la școală si de mâine esti singură in bataia vântului. Rezultatul? Bunica ia copilul de la școală. In curtea școlii ii spune: nu vorbi cu mine, nu mă tine de mână, sunt supărată pe voi. Copilului i se umplu ochii de lacrimi. Întreabă suspinând “De ce esti supărată pe mine?”. Fiindcă ai ales-o pe idioata aia de Măta si nu pe noi. La noi ai tot ce iti doresti si la ea nu ai nimic. Piei din ochii mei. Mergi in spatele meu si tine ritmul. Nu vei fi in stare sa faci nimic niciodata, la fel ca Măta. Continuarea? Copilul seara stă si face o felicitare pentru bunica.
M. Ce faci Andrei?
A. Ii fac bunicii o diplomă pentru Cea mai buna Bunică. M. Super! Si mie?
A. Tie nu ca esti idioată!

Soluționarea DEPRESIEI in cazul barbatilor 35+

Motto: Învață modestia, altfel te vei simți foarte singur. Psiholog Radu Leca
Cauza depresiei? O stie cineva? Nu! Dar toata lumea o bănuiește.

Toti isi dau cu parerea. Cu siguranță este vorba despre sex. Sigur a fost parasit. Sigur avea o amanta. Nimicuri! Adevarul? Barbatul de 35 de ani ce intra in depresie ori nu a fost muncit si nu a invatat responsabilitatile, ori este bolnav fizic de ceva si nu spune. Cu cât ascunzi boala, cu atat depresia se acutizează.

Cum soluționam corect depresia in cazul bărbaților 35+? Prin implementarea unui program nou de viata.
Programul nou de viata include scurtarea orelor petrecute la job si un regim de viata sanatos. Vazut din exterior, programul pare imposibil. Dar: daca ora de venire la birou, 8:30 se transforma in 09:00 si ora de plecare 17:00 se transforma in 16:30, constatam ca am castigat o ora pentru noi.

Continutul programului ce trebuie aplicat si respectat de barbatii de 35+ pentru urmatoarele 90 de zile:
06:30 – Trezirea
06:31 – Se face patul
06:35 – Dus
06:45 – Barbierit
07:00 – Imbracarea si inchiderea casei
07:10 – Drumul spre munca. Daca drumul dureaza 1h, 10% din distanță se parcurge pe jos si 90% citind intr-un mijloc de transport in comun
08:00 – Intrarea la job
08:15 – Micul dejun ce dureaza fix 10 minute
11:00 – Gustare formata din fructe sau o leguma preferata. Gustarea nu dureaza mai mult de 5 minute
13:00 – Masa de pranz. Durata nu depaseste 30 de minute
17:00 – Drumul spre casa (identic cu drumul spre munca)
18:00 – 21:30 Interactiune cu familia
21:30 – Dus si somn
*Contactul sexual zilnic in prima luna de program, o zi da si una nu din a doua luna de program
*Respectarea cu strictete a orelor de somn
*Sambata obligatoriu la sala
*Duminica obligatoriu curat in casa