Cum ajuti un anxios?

Cum ajuti real un anxios?
Sunt trei raspunsuri pozitive si trei raspunsuri ce pot fi interpretate emotional, drept negative:
1. + Comunicare bazata pe dragoste
2. + Ajutor permanent
3. + Impunerea unui regim de viata fara responsabilitati înalte
4. – Il lasi sa se descurce singur, observand-ul din apropiere
5. – Il obligi sa ia decizii
6. – Ii faci program si observi de aproape respectarea lui

In baza celor cinci puncte, putem formula urmatoarea idee: indiferent de modul de comunicare si interactiune, anxiosul o sa fie nemultumit. De ce? De propria neputință. Practic anxiosul o sa fie supărat pe el însuși, fără să recunoască. Logica o va utiliza in mascarea neputinței, îndepărtând orice privitor. Nimeni nu trebuie sa-l vadă cât de temător este, cu atât mai mult cât de slab emotional este.

Time managementul si anxietatea
Ce legatura are anxietatea cu programul? Are! Anxiosul nu se apropie de frici, nu le accesează, dacă înțelege si acceptă atât programul de lucru cat si cel personal.
De luni pana vineri exista inserat in programul personal modulul de sport, ce îi va permite anxiosului să doarmă noaptea mai mult de 6h. In mod special Sâmbăta si Duminica anxiosul se ocupă de casă si de relația de cuplu.

Avem urmatorul exemplu concret de subiect anxios:
20-25 de ani, 2-3-4 facultati urmate timp de doi ani fiecare, doua relatii serioase de cuplu, iubitor de vizibilitate, înțelegător cu toți mai puțin cu el, motivat pentru scurtă durată si doar în prezenta unui subiect dominant Alpha. Subiectul este diagnosticat cu Anxietate severa. Anxietatea in cazul sau este insotita de insomnie, ganduri fixe, proiectarea propriei imagini in domenii fanteziste(cel mai mare pictor, cel mai cunoscut speaker, cel mai bun designer).
Cum poate fi ajutat? Pentru ca anxiosul sa inteleaga si sa accepte ajutorul trebuie să simtă rezultatele ajutorului inainte ca acestea sa se materialize real. Suna fantezist si imposibil dar atât timp cat anxiosul proiecteaza emotional rezultatele la care visează, el accepta si ajutorul omului ce il aprecieaza.

Atat timp cat anxietatea reprezinta permanenta reintepretare a ceea ce simt “atunci cand”, proiectia emotionala a unor rezultate dorite si intelese nu este imposibila. Inainte ca anxiosul sa se lase sedus de reinterpretarea senzatiilor si sentimentelor aparute in timpul unui eveniment, proiecteaza concret la nivel personal imaginea de sine in prezenta rezultatelor dorite.
Exemple:
7. stiu ca sportul imi face bine, nu voi ajunge cel mai bun sportiv al Romaniei dar pot face sport de placere
8. stiu ca sunt bun la condus, nu voi ajunge pilot dar pot sa accept un job care sa imi permita sa strang bani pentru masina

Implicarea familiei si prietenilor in viata personala a anxiosului
Implicarea se face in baza raporturilor de incredere si rusine. Exemplu: avand încredere si simțindu-se rusinat de Tată, Caius a învățat sa sofeze. Timp de 8 luni, Tatăl si-a insotit fiul la fiecare iesire cu automobilul. Acum Caius sofeaza zilnic de placere. Caius are job. Caius se poate întreținere.

Scopul ajutorului acordat pentru o perioada limitata unui anxios, de propria familie, este atingerea independenteei sociale si economice.

Psiholog Radu
0741101881