Ce inseamna sa fii MAMA

Sa fii mama nu inseamna doar ceea ce stii.
O mama are grija de camin, de copii, de sot si de cariera!
Dar mama are nevoie sa vorbeasca despre trairile, frustrarile, nelinistea si resposabilitatea ei!
Ai acum sansa sa vorbesti cu cineva care te asculta, nu te judeca, te intelege si te sprijina in rolul de MAMA!
Ai sansa sa faci schimb de pareri si cu alte mamici care trec prin aceeasi stare si traire ca si tine!
Putem stabili intalnirea de grup sau individual!
TU ALEGI!

Sa o luam cu inceputul:
Copilaria!
“Cand vei fi mare ce iti doresti sa fi?”
E intrebarea care cu toti am auzit-o in copilaria noastra iar atunci ni se parea ca mult timp va trece pana ne vom face mari si vom deveni ceea ce vroiam atunci, tin minte ca am intrebat-o pe mama ce voi face cand voi fi mare ca hainele nu imi vor mai veni, si eram tare confuza cu ce ma voi imbraca….
Timpul parca statea in loc iar ziua era lunga….Zilele treceau incet, anotimpurile veneau cu greu.

child-337540_1280Adolescenta!
eeee parca a inceput sa prinda aripi timpul meu.
Ziua parca era normala, anotimpurile veneau in ritm normal, am trait timpul la justa lui valoare!

Maturitatea!
Timpul fugeeee, parca imi este greu sa tin pasul cu toate, ziua e scurta, anotimpurile vin prea repede, nu am timp.

Va provoc pe voi sa impartasiti pareri propii despre cum percepeti timpul de la copilarie pana in prezent!

Dr. Maria Montessori scrie in cartea Descoperirea Copilului in anul 1977 despre aceste principii, ea a elaborat metoda pedagogica care ii poarta si numele.

La începutul anilor 1900, dr. Maria Montessori a elaborat această metodă educaţională, pe baza observaţiilor sale ştiinţifice asupra comportamentului copiilor. Având cunoştinţe solide în materie de pedagogie, antropologie si psihiatrie, ea a dezvoltat ideea că fiecare copil se naşte cu un potenţial unic ce trebuie valorificat, copilul nefiind doar un “vas gol” care aşteaptă să fie umplut. Astfel a luat fiinţă o metodă de auto-educaţie şi dezvoltare care se bucură de recunoaştere in toată lumea.

Exemplu dat de ea in carte este despre un baietel care era dintre cei mai inteligenti din grupa de la gradinita purta o cruce mare greaca de argint, pe piept,iar un alt copil sedea pe un mic fotoliu in mijlocul camerei.Primul fusese premiat, al doilea pedepsit.El se plimba si se juca prin fata celui pedepsit cand la un moment ii cade crucea de la gat, cel pedepsit s-a adresat colegului:”Vezi ca ti-a acazut!”,copilul sa intors si a privit obiectul cu indiferenta si a raspuns:”Nu ma intrerupe am treaba” atunci pedepsitul isi pune crucea la gat se aseaza cat mai confortabil si priveste la coleg.Lucrurile au ramas asa si pe buna dreptate, crucea acea putea multumi pe cel pedepsit, dar nu pe cel premiat el fiind activ si multumit de munca sa!

Mi se pare evident ca parintele, invatatorul, consilierul si orice persoana care joaca un rol intr-un mod incostient, fiind in contact cu copiii, risca sa repete mereu aceleasi greseli.

Mostenim tendinte inascute: voinata, agresivitate, pasivitate, emotivitate, timiditate, etc…care ne vor urma toata viata. Mai mult, toti avem maniere diferite de a actiona. Maniere care au fost invatate in copilarie si care ne conditioneaza sa ne comportam fie impulsive, fie fugind. Totul depinde de intensitatea fricii care ne anima. Trasaturile noastre (calitatile si slabiciunile) inascute ne coloreaza reactiile si ne compun temperamental in actiune. Toti facem greseli; dar nimic nu ne oblige sa le repetam. Doar fiintele care efectueaza o munca asupra lor insile reusesc progrese. Dar trebuie sa ne cunoastem. Pentru a reusi asta pe langa sedintele din terapie exista cateva metode pe care le puteti face si singuri.

Retrospectia de seara
Este vorba de a face in fiecare seara o analiza de cinci minute a zilei ce s-a scurs! Vedem invers, ca un dvd pe care il derulam, toate evenimentele zilei. Faptul de a vedea totul invers permite diminuarea intensitati emotiei si dezlipirea ei de fiecare imagine-eveniment. Astfel, ne putem opri la fapte, la ceea ce vedem nu la ceea ce simtim. Este incontestabil evenimentele cu prea mare intensitate, acestea sunt percepute distorsionat. Perceptia are aceasta propietate de a colora emotiv faptele si de a le face sa se vada intr-un mod partial.

Principul proiectiei spune ca tot ceea ce remarcam la celalalt face parte din propiul nostru univers emotiv, din valorile noastre dobandite prin conditionare. Toate aceste lucruri traiesc secret in noi, inconstient, ca o tendinta ce se va dezvalui mai devreme sau mai tarziu in una din faptele sau cuvintele noastre, fara stirea noastra.

Oglinda celuilalt
Cine se aseamana se aduna, se spune. Mai este si zicala popular: “Spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti”. Vom avea, asadar, tendinta sa cautam persaone care ne aseamana sis a fugim de cei ce ne sunt antipatici. Astfel, alegerea prietenilor reflecta ceea ce suntem, intr-un moment bine definit al vieti. Nu este de mirare ca ne vom schimba prietenii sau ca acestia se vor indeparta de noi pe masura ce evoluam.

Cand ne gandim la indrumarea adecvata a copiilor, acest lucru implica faptul de a nu fi in mod constant afectat de drame persoanle sau de incertitudini affective indelungate. Evident, salturile de dispozitie impiedica realizarea calmului launtric necesar pentru sintonizarea canalului afectiv a copilului ce trebuie ajutat.

Pentru a ne intelege propiile tendinte si comportamentul, este esential sa ne facem o idée despre propiul temperament ca si despre formele de exprimare a inteligentei. Mai mult, este imperativ sa devenim constienti de lipsurile existentei in temperamental nostrum dominant. Pentru a ajuta copilul trebuie sa ne maturizam noi insine. In asta consta: a ne accepta pe noi insine.

Ce inseamna sa fii MAMA

Daca ma accept, inseamna ca ma iubesc, ca ma plac asa. Daca refuz ceea ce sunt, inseamna ca nu iubesc ceea ce sunt. Si atunci voi face totul pentru a nu ma vedea asa, fugind eu insumi din cauza imaginii negative pe care o am despre mine; sau voi incerca sa ma schimb pana voi fi satisfacut de mine.

O persoana poate iubi si accepta dificultatile unui copil daca nu se accepta si nu se iubeste pe sine? Aceasta intrebare face obiectul analizei tranzactionale, Simplificand foarte mult acesta abordare excelenta a cunoasterii de sine, descoperim ca persoana care are incredere in ea si care se iubeste ca spune: sunt bine! Iar perceptia bun ape care o are despre ea isasi va face in asa fel incat va vedea persoana din fata ei ca si cum ar fi bine. Este relatia interpersonal cea mai sanatoasa.

Inamicul numarul unu al oricarui om cu tendinte negative este gandirea sa, modul sau de a gandi!

Psiholog Teodora Oproiu, Tel 0733.545.834,adresa Cabinet Individual de Psihologie str C.A. Rosetti nr 42, sec 2,Bucuresti

Credit Photo: https://pixabay.com/

#ultrapsihologie

#psihologie

Citit si editat de Radu Leca

Drepturi de autor Teodora Oproiu

Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching

Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.

psiholog,mediator,coach