MDMA

Depresivul MDMA este diferit de Depresivul obisnuit. Se comporta diferit. Gandeste diferit. Reactioneaza diferit.

a. Depresia apare in urma consumului de droguri.

b. De frica depresiei subiectul incepe sa consume

c. Datorita depresiei subiectul incepe sa consume

Astazi vorbim despre Ecstasy: drogul fericirii, drogul anxiosilor si depresivilor, drogul care te dezhidrateaza si care iti usuca creierul.

Cum se prezinta Ecstasy-ul?
Se prezintă sub formă de tablete sau capsule care se înghit sau se piseaza ca sa se prizeze. Denumirea chimică în stare cea mai pură este 3,4 methylendioxymethamphetamină (MDMA).

Modul de prezentare vizuala al drogului este variabil, de la capsule galbene/maro, albe sau roz sau în culori combinate: roşu cu negru, roşu cu galben, rosu cu roz, dintre care unele pot avea afișate pe ele diferite simboluri.

Poate fi gasit drogul si sub alta forma?
Da! Sub formă de praf şi sub formă de cristale. Ecstasy-ul este cunoscut drept „amfetamina E-tard” care a câștigat în popularitate în ultimii 20 de ani, in randul tinerilor, datorita abilității sale unice de a provoca sentimente extreme, empatie și de interconectare între oameni. Filtrele emotionale dispar, subiectul este dezinhibat, face sex cu oricine, oricand si nu mai are stima de sine.

Datorita faptului ca MDMA-ul a fost intens promovat ajung atât de popular, tinerii il asimileaza cu petrecerile.

Cele mai multe plasari de drog fals, se intampla in cadrul petrecerilor. Tineri nu stiu ce cumpara si prizeaza. Conținutul pastilelor de ecstasy difera, in functie de furnizor, la fel ca în cazul altor droguri. Ce se gaseste in tableta falsa de ecstasy? Cofeină, efedrină, amfetamina, MDA, MDE.
Stiu ca o doză standard de MDMA este cuprinsă între 80 și 150 mg. Depasirea pragului de 150mg poate fi fatala pentru consumator.

Ce este methylendioxymethamphetamina?

MDMA, numit in jargonul de club* X, E, or XTC, Adam, Beans, Candy, Dancing Shoes, Disco Biscuits, Doves, E-bomb, Egg Rolls, Happy Pill, Hug Drug, Love Drug, Malcolm (or Malcolm X), Molly, Scooby Snacks, Smartees, Sweets, Skittles, Thizz, Vitamin E or Vitamin X, Vowel, este un drog sintetic si psihoactiv ce modifica starea de constiinta (la fel ca amfetamina si halucinogenele).
Ce reprezinta urmatoarele denumiri: Drop, Double Drop, Thizzing, Flip or Flipping, Roll, Rolling, Cuddle Puddle, E-Puddle, E-tard, Raver, Raving! Etichete date de distribuitori celor care consuma Prea Mult MDMA.
Efectul distrugator al acestui drog este reprezentat de aparitia leziunilor pe creier.

Care este actiunea drogului asupra neurotransmitatorilor?

1. actiune asupra nivelului de serotonina. Nivelul de serotonina se modifica. Producerea de serotonina la nivelul celulelor nervoase influenteaza direct emotiile, toata activitatea noastra, impresiile senzoriale, totalitatea activitatilor motorii precum si senzatiile acustice si optice.
2. actiuni asupra nivelului dopaminei cu efect in sfera emotiilor, motricitatii, functiilor cognitive. Drogul modifica urmatorii parametrii: ce gandim, cum gandim, de ce gandim
3. actiuni asupra noradrenalinei stimuland circulatia sanguina si respiratia. Consumatorul simte ca se sufoca, deasemenea este predispus la atac cerebral.

Efectele utilizarii ciclice/permanente a extasy-ului.
Efectele utilizarii E-bomb sunt asemanatoare cu cele rezultate in urma folosirii consumatorului a amfetaminelor sau a cocainei, respectiv:

aritmie cardiaca,
DEPRESIE
confuzie,
tulburari ale somnului,
dorinta puternica de a utiliza droguri,
iritabilitate/irascibilitate,
defensiva extrema pana la violenta,
sentimente de frica si paranoia
hipersensibiliatate la sunete si culori,
stare de beatitudine,
tulburări de memorie şi tulburări de gândire,
contractii si dureri musculare,
scrasnitul involuntar al dintilor
greata,
diaree,
vedere dubla,
miscari rapide ale ochilor/dilatarea pupilelor,
cresterea puternica a temperaturii corpului,
blocaj renal,
afectarea grava a ficatului,
leziuni în zone ale creierului

Diferite studii au constatat că utilizarea MDMA este asociată cu comportamente sexuale riscante. De exemplu, atât bărbații, cât și femeile care utilizează MDMA au mai multe șanse decât consumatorii de alcool să se angajeze în comportamente sexuale riscante (de exemplu, fără prezervativ). Utilizarea MDMA timp de 6 luni este asociată cu inițierea sexului cu mai multi parteneri.
În plus, persoanele care folosesc foarte mult drogul, raportează riscul de a avea mai multe riscuri sexuale decât cei care il utilizează mai rar. Persoanele care utilizează intens drogul sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a fi testate pentru HIV, deși ele consideră că aceste manifestari sexuale prezintă un risc scăzut de a contracta boala. Aici intervine alterarea constiintei.

Alti factori de risc ai consumului de extasy:
Diabet, epilespie, glaucom, boli cardiace, hipertiroidism, hipertensiune, hipoglicemie, anemie, astm. Manifestari ce apar dupa trecerea efectului: epuizarea, oboseala, greata, senzaţia de întepenire a mainilor, picioarelor sau fetei.

Tratamentul dependenţei de extasy.

În cazul dependenţei de “Malcolm X” startul tratamentului poate să însemne parcurgerea unor etape: spitalizare/dezintoxicare, consilierea psihologică, recuperare psihologică şi comportamentală într-un cabinet de psihologie, clinică sau într-un centru staţionar. In toate cazurile, participarea la grupuri de suport pentru neconsumatori/abstinenţi este obligatorie.

Dezintoxicarea este alintata de consumator ca HappyDetox.
Dezintoxicarea în cazul consumului de droguri şi a altor substanţe legale sau ilegale implică de regulă spitalizarea şi reprezintă un set de intervenţii medicale în mod special administrarea de medicamente cu scopul de a controla efectele intoxicaţiei acute şi de a diminua simptomele de sevraj, în sens larg stare de rău fizic şi psihic). Daca subiectul isi doreste FOARTE TARE, poate sari peste asimilarea altor medicamente, pastrandu-si cu greutate echilibrul amestecand in programul rutinic zilnic vizitele la psiholog, sportul, sexul si hrana sanatoasa.

Dezintoxicarea are ca scop eliminarea din organism a substanţei faţă de care pacientul este dependent şi ameliorarea stărilor neplacute de ordin fizic şi psihic ce sunt cauzate uneori de abuzul de substanţă sau alteori de sevraj.

Cele mai eficiente tratamente curente pentru pacienții cu tulburari de utilizare a MDMA sunt “intervențiile comportamentale cognitive” care sunt proiectate pentru a ajuta la modificarea gândirii, speranțelor și comportamentelor pacientului și pentru a crește abilitățile naturale de lupta impotriva stresului. Grupurile de sprijin pentru recuperare pot fi eficiente în combinație cu intervențiile comportamentale pentru a sprijini recuperarea pe termen lung.

O provocare continuă, pentru psiholog este menținerea pacienților în tratament suficient de lung pentru ca aceștia să atingă obiective pozitive. De aceea: găsirea unui tratament psihologic adecvat pentru nevoile specifice ale unei persoane este primordiala. Nu exista doi consumatori de ecstasy la fel.
Rezultatele tratamentului psihologic depind de: amploarea și natura problemelor persoanei; adecvarea tratamentului;
disponibilitatea serviciilor suplimentare; și
calitatea interacțiunii dintre persoană și furnizorii săi de tratament.

Familia și prietenii pot juca un rolul vietii lor, în motivarea persoanelor care au probleme cu drogurile, să intre, să rămână în tratament si sa il inteleaga. Cu toate acestea, încercarea de a identifica programele de tratament potrivite pentru cei dragi poate fi un proces dificil. Atat consumatorul, cat si familia acestuia trebuie sa se incarce cu rabdare.

Persoanele care doresc să pună stop consumului acceseaza din PROPRIE VOINTA un psiholog.

Psihologul are rol de consilier. Consilierul poate oferi răspunsuri la variate întrebări despre: cauzele dependentei(iar aici avem in majoritatea cazurilor prezenta depresie si/sau anxietatii), factori favorizanţi, efecte, consecinţe, tratament psihologic cu îndrumare, recomandare şi sprijin pentru găsirea soluţiei perfecte sau a metodei potrivite agreate de sonsumator pentru startul unui program de Recuperare.

Pentru mai multe informatii acesati https://www.drugabuse.gov/