Consumul de droguri și interacțiunea cu societatea constituie subiectul despre care romanii afirmă că nu poate fi stopat din extindere.
Politica actuală purtată de autorități în “războiul împotriva drogurilor” destinat eradicării consumului de droguri, a eșuat în mare măsură în acest sens și a accentuat discriminarea bazată pe rasă și clasă socială.
Sumele uriașe de bani utilizate în îmbunătățirea imaginii consumului de marijuana, în spatiul online s-au extins și către drogurile de mare risc. Adolescenții sunt cuceriți de două trenduri: marijuana(verde, verde la paie și cocaină).
Nimeni nu mai vorbește liber despre generarea de schizofrenie afectivă la capătul consumului de canabis. Tăcerea are pretul ei.
Se poate merge pe ideea ca politicile punitive de stigmatizarea și alienare psiho-emotională a consumatorilor de stupefiante, în raport cu restul societății nu doar că îi plasează pe consumatori la marginea societății, dar și perpetuează cercul veninos în care toxicomanii ajung să se confrunte cu dificultăți crunte în recăpătarea unei vieți normale datorită discriminării la care sunt supuși.
Știm că drogurile au fost folosite întotdeauna în societate în scopuri recreative, în direcția auto-medicație sau în cadrul ceremoniilor mistice, dar în prezent ele ucid copii.
În urmă cu 5 ani se mergea pe ideea că anumite grupuri socio-economice sunt mult mai vulnerabile la utilizarea stupefiantelor. Ideea era susținută de argumente socio-eco-psihologice de la sărăcie, lipsa educației,la traumele din copilărie și tulburările de sănătate mintală care includeau cu usurintă un individ în această categorie. Astăzi persoane care trăiesc în opulența, având fabrici de diplome și mii de vacante realizate, uita tot pentu droguri. Iar acest lucru se întâmplă fiindcă spațiul virtual a fuzionat cu realitatea. Din interiorul jocurilor online și cel bogat și cel sarac extrag aceiași tulburare de comportament si/sau personalitate alegând drogurile.
Este absolut normal și de asteptat ca societatea modernă românească să ofere asistență,ciclică psiho-socială/psihologică simplă și psihoterapeutică pentru prevenirea numeroșilor factori de risc, ce apar în urma consumului de stupefiante.
Adevăr: astăzi oricine își poate prepara droguri sintetice în casă.
Consumul de droguri reprezintă principală problemă de sănatate publică, la nivel teritorial românesc.
În mare ea cauzează impunerea defavorizării economice și marginalizare socială, a unor anumite clase sociale, generând oportunitatea impunerii de soluții, ce evident că sunt într-o deplină contradicție cu politica internă.
Închisoarea nu este un mediu sigur pentru dezintoxicare și reabilitare, permițând astfel dependenței să evolueze, la infinit, iar toxicomanul la final de pedeapsa o să știe mult mai multe lucruri tehnice despre traficul de droguri, decât stiacând a fost încarcerat spre disperarea autorităților neputincioase.
Implementarea de politici de prevenției a consumului de droguri, se poate îndrepta către validarea elementelor structurale tehnice, dinamice și cognitive.
Consumul de droguri și interacțiunea cu societatea reprezintă o problemă multivers ce necesită o abordare multidimensională. Se impune, în formatul obligatoriu, accesul la paradigma de analiză care combină sănătatea publică, justiția, societatea și serviciile sociale pentru a aborda, complet și cu adevărat acest fenomen ce generează genocid.
Depășim limitările actuale ale sistemului exclusiv prin antrenarea angajaților structurilor de prevenție și combatere a traficului și consumului de droguri, în timp real atât timp cat cursurile se realizeaz in Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.
Am selectat câteva probleme ce apar în urma consumului de droguri:
1. Dependenta fizica și mentala
2. Probleme de sănătate mintală
3. Boli organice, cum ar fi hepatita și HIV
4. Probleme de angajare și de păstrare a unui loc de muncă
5. Abuz fizic și emoțional
6. Pierderea autonomiei personale
7. Moartea prematura sau sinuciderea
8. Pierderea valorilor și a principiilor personale
9. Paranoie sau delir
10. Riscul unei supradoze
11. Probleme cu gândirea și cu concentrarea
12. Probleme comportamentale serioase
13. Alienarea socială
14. Predispoziția la comportamentul
autodistructiv
15. Pierderea aspirațiilor și a obiectivelor personale
16. Ruptura legăturilor cu prietenii și cu familia
17. Leziuni cerebrale
Extinderea traficului de droguri, prin intermediul spațiului on-line, poate fi combatut doar prin realizarea la nivelul Guvernului a unei autoritătii noi denumite: Organismul de Protectie și Combatere a spațiului virtual.
Cu prietenie
Radu Leca