Psiholog Adina Dumitrescu

Dna Psiholog Adina Dumitrescu, isi lanseaza expertiza in PARENTING alaturi KINETOBEBE.RO. UltraPsihologie.ro sustine proiectul de PARENTING KinetoBebe.ro.

In fiecare zi de Luni, ADINA DUMITRESCU este la RadioFxnet.ro in cadrul emisiunii Psihologia Succesului.

logo kinetobebe.ro
Plictiseala copiilor are efecte benefice
Sunt momente cand copilul tau se plictiseste. Plictiseala copiilor este perceputa ca un motiv de ingrijorare pentru parinti.
Tu care gandesti programul in detaliu, cauti jucarii si jocuri tematice, ii umpli timpul copilului tau cu tot felul de activitati specifice varstei lui, te trezesti ca ai in fata un copil plictisit.
Efecte ale plictiselii copilului
Il vezi cum sta pe canapea cu o privire „pierduta”, soptind un cantec sau ceva care suna ca un dialog cu o persoana imaginara;trece pe langa toate jucariile si cartile lui si se duce glont la bucatarie deschizand un raft plin cu oale din care isi confectioneaza tobe spre disperarea ta si a vecinilor sau si mai bine gasesti cada plina de spuma de la detergent si copilul mandru de experimentul lui.
Felicitari! Ai in fata ta un copil care se plictiseste si care isi foloseste creativitatea pentru a umple aceste momente goale. Pentru ca asta face plictiseala- sporeste creativitatea si imaginatia. Acesti timpi „morti” il ajuta pe copil sa se descopere, sa aleaga singur ce vrea sa faca si sa-si regizeze propriul act ludic. Ii acorda intimitate si ragaz copilului. Nu mai este conditionat de regulile scrise pe spatele cutiei de joc, nu mai este atent la ce buton trebuie sa apese pentru a porni respectiva jucarie, nu trebuie sa tina cont de doleantele partenerului de joc etc., este in sfarsit liberul arbitru al timpului sau si calitatii acestuia.
Cum reactioneaza parintele la plictiseala copilului?
Tot ce poti face cand observi ca se plictiseste este sa nu intervii cu sugestii de umplere a timpului ci sa-l lasi sa descopere singur ce ar vrea sa faca. Daca este prea mic si nu-si constientizeaza starea s-ar putea sa para obosit sau ca plange fara motiv- atunci poti interveni ajutandu-l sa-si inteleaga starea- „Nu iti mai place nici un joc? Nu stii ce sa faci si asta te deranjeaza? E posibil sa te plictisesti in acest moment, daca vrei te ajut sa inventezi un joc nou”. Astfel ii arati ca e normal ce simte si ca are libertatea de a face ce vrea in timpul acela.
Totusi trebuie diferentiata plictiseala descrisa mai sus de efectul suprastimularii sau de deficitul de atentie. In aceste situatii manifestarile copiilor sunt diferite- trec brusc de la o activitate la alta fara a o incheia pe cea initiala, nu se implica total in activitati, au o atitudine refractara sau chiar opozanta fata de acesti timpi goi, avand nevoie in permanenta de stimulare etc.
In oricare din situatii pentru parinti poate fi dificil sa incadreze aceste manifestari, dar daca ele exista si isi pun amprenta pe personalitatea copilului este recomandat sa apeleze la sfatul unui specialist, cum ar fi un psiholog, care in urma unei evaluari psihologice va face recomandarile ce se impun si va concepe un plan de interventie.

Adina Dumitru

despre ADINA DUMITRU 2

despre ADINA DUMITRU