In echipa de Psihoterapeuti din cadrul Revistei de Psihologie UltraPsihologie.ro si-a integrat expertiza doamna Psihoterapeut Elena Carmen Tuca. In cele ce urmeaza publicam prima parte a interviului realizat impreuna cu Radu Leca. Mentionam faptul ca doamna psihoterapeut dezvolta in cadrul revistei de psihologie Proiectul: Alphabet Psychology.
1. Ce anume te-a atras la Psihoterapia Integrativa?
Atunci cand eram in perioada de a alege ce formare in psihoterapie vreau sa fac, cercetand, am dat peste psihoterapia integrativa. Primul aspect care m-a atras la ea este ca acest tip de psihoterapie se adapteaza in functie de particularitaile fiecarui pacient in parte. Nu adapteaza pacietul la tehnici, ci tehnicile la pacient. Tinandu-se cont de unicitatea persoanei, se intervine eficient, raspunzandu-se adecvat la necesitatile psihologice, cognitiv-comportamentale, emotionale si spirituale ale persoanei.
Al doilea aspect care m-a atras la psihoterapia integrative este ca are o viziunea sistemică asupra fiinţei umane, plecand de la conceptul corp-minte-spirit. Atunci cand exista un dezechilibru in unul dintre aceste trei paliere, acesta se resimte si in celelalte doua. De cele mai multe ori, afectiunile la nivelul corpului, au un mesaj din partea sufletului, Ficatul, de exemplu, este cel mai voluminos organ din corp si este implicat in procesul de digestie, in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor, in coagularea sangelui si are rol antitoxic. La nivel corporal, daca una dintre aceste functii este deranjata, atunci apar disfunctii ale ficatului.
La nivel emotional, , ficatul este locul in care se acumuleaza furia reprimta. Altfel zis, persoana cu probleme de ficat face tot posibilul sa nu se vada nimic din furia pe care o simte, ceea ce arata la exterior fiind tristete. Iar pentru a se descarca, in loc sa faca o criza de nervi, face o criza de fiere.
La nivel mental, in cazul unei persoane care are dereglari ale ficatului, aceasta, in loc sa se adapteze noilor evenimente, le judeca, vrea sa le schimbe si sa aiba mereu dreptate. Si astfel, se blocheaza in interior si asculta prea mult de ce ii spune mintea
Psihoterapia integrative are multe atuuri, insa aceste doua aspecte sunt cele care m-au cucerit.
2. Cum ai aplicat cu succes psihoterapia integrativa in viata ta?
Psihoterapia integrativa face parte din viata, aplicand multe dintre princiipile ei zi de zi. Inca din timpul formarii, am invatat sa traiesc in prezent si sa fiu atenta la tot ce mi se intampla aici si acum. Am devenit buna prietena cu corpul meu acordand atentie la toate semnalele prin care vrea sa imi comunice ceva.
Insa darul cel mai de prêt pe care psihoterapia integrativa mi l-a dat este empatia. Gratie ei, pot sa relationez cu oamenii dincolo de cuvinte, putand intelege exact ceea ce simt atunci cand sunt in contact cu ei. Astfel, comunicarea inseamna acum pentru mine nu doar cuvinte, ci si emotii puse in cuvinte.
3. Cum evolueaza Comunicarea şi abilităţile sociale prin aplicarea PI?
Inainte de toate, psihoterapie integrative este o psihoterapie relationala. De cele mai multe ori, oamenii care ajung in terapie au unele dificultati in a comunica si a relationa.
Pe langa lucrul propiu zis pe imbunatatirea abilitatilor sociale si de comunicare, relatia terapeutica are rol reparator in sine. Astfel, pacientul invata din relatia terapeutica pe care o are cu psihoterapeutrul lui cum sa relationeze. Invata ca a relationa inseamna sa tii cont de anumite reguli, inseama sa ti se acorde atentie 100% atunci cand vorbesti, inseamna sa fii privit, iar persoana cu care intercationezi sa fie interesata de ceea ce vrei sa comunici, dar si de emotiile pe care le traiesti. Clinetul descopera ca a comunica nu inseamna ca doar unul dintre participanti sa vorbeasca si celalat sa asculte, ci ambele parti sunt implicate in mod activ.
Invatand cum sa comunice si sa relationeze corect de la terapeutul lui, treptat, pacientul va aplica toate acestea si in viata lui de zi cu zi,
4. Exemplu de Rezolvare creativa a unei probleme prin PI.
A fi psihoterapuiet integrativ implica si a fi creativ. De multe ori, psihoterapia narativa implica rationalul ceea ce poate duce implicit la rezistente si blocaje ale pacientului. Pentru a iesi din impas, solutia salvatoare vine din activarea creativitatii tale ca psihoterapeut.
De exemplu, atunci cand pacientului ii este greu sa se vorbeasca despre el, poti invita clientul sa aleaga un simbol care crede ca il reprezinta si sa creeze o poveste despre acel simbol.
Astfel, povestea simbolului va vorbi in locul pacientului despre cum este, despre ce ii place, despre cum relationeaza si, in acest mod ceea ce parea a fi un blocaj, devine acum o usa deschisa in procesul terapeutic.
4. Enumera te rog 5 Tehnici de dezvoltare personală.
Dintre tehnicile de dezvoltare personala, amintesc: Povestea cescutei, Desenarea eului din prezent si desenarea eului ideal, Cercul subpersonalitatilor , Testul nonfigurativ al familiei si Lucru pe povestea preferata din copilarie.
5. Ce este Psihoterapie Corporala Relationala ?
Psihoterapia corporal relationala se refera la a lucra cu corpul in psihoterapie, pornind de la ceea ce iti transmite pacientul la nivel nonverbal. Felul in care arata, in care merge, in care se misca , in care sta, in care respire si gesticuleaza, postura pe care o are ofera multe informatii despre trecutul pacientului,
Pe de alta parte, pentru ca este o psihoterapie relationala, si terapeutul “vorbeste” la nivel corporal, prin miscarile pe care le face, prin inclinarea in fata sau in spate, prin felul in care sta.
Astfel, atat pacientul, cat si terapeurul “vorbesc” unul altuia prin corp, cu conditia ca psihoterapeutul sa se acordeze corporal la limbajul relational al clientului, fiind totodata atent la ceea ce ii transmite propriul corp cu privire la pacient.
6. Care sunt Procedurile de interventie in psihoterapia relationala de cuplu ?
In terapia de cuplu, pacientul este relatia.. Relatia de cuplu din perspectiva psihoterapiei, si nu numai, este o constructie. Este ceea ce el şi ea construiesc împreuna. Intr-o casnicie, prietenie, intr-un cuplu, de fapt avem de-a face cu o „ea“, cu un „el“ si cu ceea ce rezulta din intalnirea lor – relatia de cuplu.
Dimensiunea relatională reprezinta un aspect foarte important ce trebuie observat in terapie. Maniera in care cei doi intra in cabinet, strategiile prin care isi stabilesc locurile, ordinea in care acestia vorbesc sau reacsiile pe care un unul le are fata de actiunile sau enunturile celuilalt, sunt toate surse bogate de informatii pentru terapeut. Toate aceste aspecte relationale il ajută pe terapeut sa construiască primele ipoteze despre aspectele functionale și cele disfunctionale ale cuplului cu care lucreaza.
Un alt aspect important este reprezentat de asigurarea nevoilor emotionale de bază din partea terapeutului de a păstra un cadru securizant și optim, pentru deschidere a cuplului venit in terapie,
Problemele cu care poate veni un cuplu la psihoterapeut pot fi diverse: probleme de comunicare, incompatibilitate sau chiar diverse afectiuni si tulburari psihologice, cum ar fi alcoolismul, violenta domestica, depresia, anxietatea.
Si pentru ca fiecare cuplu este diferit, nu se poate vorbi despre o reteta psihoterapeutica. Astfel, dupa evaluarea relatiei de cuplu, dupa evaluarea viziunii in care fiecare in parte vede relatia de cuplu, mergand totodata si pe istoricul familial al celor care formeaza cuplul, se stabilesc obiectivele.
Apoi, in timp si cu multa rabdare, se merge spre implinirea scopului terapiei.