Atenţia ta şi importanţa ei

Atenţia ta şi importanţa ei

A fi atent pare un lucru comun. Însă puţini dintre noi realizăm că direcţionarea atenţiei proprii este o artă. Indiferent de capacitatea atenţiei tale, modul în care o poţi orienta şi locurile către care o orientezi îţi dirijează viaţa. Pentru că e o mare diferenţă să fii creator, să fii proactiv, să fii productiv, şi să obţii performanţe reale, pe toate planurile, sau să stai în fotoliu şi să urmăreşti unul după altul câteva filme. În ambele cazuri tu eşti atent la ceva, însă rezultatele tale diferă radical.
Mai ales acum, în epoca informaţiei, atenţia ta este extrem de solicitată, şi ai o gamă extrem de largă de opţiuni. Şi tu decizi cărui stimul să îi oferi o parte, sau chiar întreaga ta atenţie.
Această alegere este a ta în totalitate, şi va avea un impact major asupra întregii tale vieţi personale, sociale şi profesionale. Tot ce ai de făcut pentru a schimba ceva în viaţa ta este să alegi, conştient, cui acorzi atenţie. Succesul este, în mod evident, atenţie focusată spre un scop. Succesul în tenis presupune în primul rând să acorzi o mare parte din timp atenţie antrenamentelor de tenis La fel, succesul în afaceri înseamnă atenţie orientată spre procesul funcţionării unor afaceri, şi nicidecum muncă epuizantă la firma altcuiva.
Problema zilelor noastre constă în faptul că avem extrem de multe variante de ales, că suntem bombardaţi din toate părţile cu prea mulţi stimuli, şi că am redus mult capacitatea de a selecta dintre ei pe cei utili. De a filtra ceva care îmi poate fi de real folos, şi a neglija ceva care doar îmi încarcă neuronii cu balast.
Acest proces de filtrare, de selecţie, de alegere optimă este cheia unei vieţi armonioase. Indiferent de domeniul în care funcţionezi, capacitatea ta de a alege conştient, şi de a te concentra asupra propriilor tale interese, este factorul care te va duce spre succes.
La fel, identificarea unor piedici majore, a unor factori care te distrag din activitate, te va ajuta să dai la o parte distragerile atenţiei tale. Pentru că oricât de bine pregătit ai fi, concentrarea pe scopurile tale te va putea păstra pe drumul tău. Iar deturnarea atenţiei te va scoate din starea de concentrare, şi te va opri din drum.
Adevărul e că noi funcţionăm corecpunzător mai ales în starea alfa. Cea de focusare activă. În care timpul pare că s-a oprit, şi întreaga noastră atenţie pare a fi concentrată la drum. Efortul făcut în astfel de momente pare uşor, senzaţia că faci ceva dispare, şi pluteşti. E starea experimentată atunci când conduci pe autostradă ore în şir. Sau când citeşti un roman captivant. Sau joci un joc solicitant pe calculator, care îţi place, şi care te determină să obţii un punctaj cât mai mare. Odată intrat în starea ALFA, eşti deja concentrat, atenţia ta este deja focusată, şi dai tot ce ai mai bun din tine. Iar una din caracteristicile acestei stări este capacitatea de a ignora complet ceea ce se întâmplă în jurul tău. Este semnul cel mai relevant al faptului că eşti focusat la maximum.
Totuşi, chiar şi în starea de concentrare maximă, atenţia ta se poate uşor deturna. Un incident, un strigăt, insistenţa cuiva, soneria uşii sau a telefonului, toate au tendinţa de a te scoate din această stare. În care vei reintra mai târziu, sau nu vei mai reuşi să intri prea uşor. De la caz la caz. Iar aceasta atenţie focusată se obţine treptat, şi doar într-un anumit mediu.
De fapt, simplul fapt că lucrezi într-un birou aglomerat, că sună telefoanele, sau intră clienţii sau diverse persoane în încăpere sunt deja factori de distragere destul de importanţi. Având în vedere că orice lucru care necesită atenţie se poate crea doar în stare alfa, poţi acum să realizezi cât este de important mediul în care funcţionezi, atitudinea persoanelor din jurul tău, şi factorii care te pot distrage!
Deloc întâmplător, atmosfera de la cam toate instituţiile de stat este toxică, mediul e impropriu desfăşurării unei activităţi productive, şi comportamentul funcţionarilor de la stat este necorespunzător. Ghişeele fiind exemplul cel mai clar!
În mod normal, pentru a putea purta o discuţie coerentă, ar fi nevoie de un birou confortabil, de scaune pentru ambii interlocutori, atât funcţionar cât şi client din exterior. Şi de un mediu securizat, fără telefoane, întreruperi sau alte persoane care pot distrage atenţia celor care vorbesc. Astfel, fiecare din părţi ar putea să se concentreze asupra a ceea ce spune interlocutorul, şi să se focuseze la soluţionarea problemei aflate în discuţie. Orice altă variantă – client ţinut în picioare, geam între interlocutori, factori care distrag atenţia funcţionarului, telefoane care sună, alte persoane – duce la pierderi de concentrare a atenţiei, şi la grave distorsiuni în percepţia mesajului, şi a capacităţii de empatie a tuturor. Reţeta ideală pentru conflicte.
Ca şi life coach, antrenez clientul să devină capabil să filtreze mesajele, persoanele, mediile care îi afectează capacitatea de a fi atent la lucrurile importante. Şi învăţăm, împreună, să ne concentrăm pe scopuri, pe proiecte concrete, pe planuri. Accesăm stările productive, şi prin antrenamente, le păstrăm chiar dacă există tendinţe exterioare de distragere.
La fel cum spectatorii unui meci de tenis au obligaţia să stea în linişte, pentru a nu distrage atenţia jucătorilor, ar fi chestiune de respect faptul de a nu deranja interlocutorii unei discuţii, a le oferi posibilitatea de a se concentra unii asupra altora, şi a limita la maximum întreruperile.
Şi da, astfel de medii sunt rare în cultura românească, astfel că e mai bine ca fiecare persoană să se antreneze pentru a fi capabilă să acceseze mai uşor focusarea, şi a rezista la frecventele distrageri din mediu. Şi prin antrenament se poate câştiga şi abilitatea de a reintra rapid în starea de concentrare, după o întrerupere!
În special managerii de top, agenţii de vânzări şi persoanele de la relaţii cu publicul au resursele de atenţie suprasolicitate, şi pentru ei aceste abilităţi, de focusare a lor, filtrare a distragerilor şi revenire rapidă la starea de concentrare sunt inestimabile.

Autor Coach Daniel Moiş
Telefon 0745-866.222
E-mail: danimois@yahoo.com
www.invingestresul.com

Publicistica Coach Radu Leca