Avortul si Drogurile

Loc pentru iertare toti trebuie sa avem in inima. Sa va dau un exemplu? In ultimii 9 ani am vazut cum un tata biologic ii distruge sistematic viata propriului copil. Rugaciunea si vorba buna, a tatalui vitreg a echilibrat copilul. Astazi copilul ii spune pe nume tatalui biologic(ALEX), iar tatal vitreg a devenit “TATA”.

Radu Leca

Cat ne costa un “Iarta-ma”? Se spune ca nu trebuie sa mergem sa dormim inainte de a termina ceea ce am gresit sau am lasat nerezolvat pe ziua respectiva. Insa cati dintre noi suntem dispusi sa lasam de la noi, sa facem o analiza interioara si sa ne recunoastem greselile? Suntem in stare sa ne asuman responsabilitatea faptelor noastre? Ei, bine multi dintre noi fugim si evitam sa cerem iertare, asta pentru ca fugim de conflictele noastre interioare. Pentru ca de fapt atunci cand gresim cu o vorba, cu fapta noi avem ceva de rezolvat, noi cu noi si fugim de aceasta raspundere. A gresi este omeneste, dar a recunoaste ca ai gresit si sa repari ce se mai poate este dumnezeieste. In loc sa suportam consecintele faptelor noastre si sa cerem iertare, preferam sa ramanem cu orgoliul nostru si nu avem decat de pierdut pentru ca nu vom face altceva decat sa ne incarcam sufleteste si linistea noastra interioara sa nu mai existe. Iertarea si dragostea sunt singurele emotii umane care se daruie si in lipsa lor isi face locul prapastia in care ne adancim tot mai tare.
Iertati pana la capat daca iubiti cu adevarat, lasati orgoliul si nu pierdeti sansa de a fi impliniti sufleteste. Indiferent de raspunsul celuilalt, iti vei reda demnitatea si simtul propriei valori.
Bucurati-va de libertatea pe care v-o ofera iertarea. Cu cat iertati mai multe, cu atat va veti simti mai bine, in propria piele si in fatza restului lumii si, pe masura ce renuntati la durere, sufletul vi se umple cu dragoste si impacare.
Iertarea este darul suprem, dandu-i dragoste si celui care iarta si celui care e iertat.

Iubiti-va mult!

Avortul

Avortul de cele mai multe ori nu este o solutie. In primul rand trebuie sa ne gandim la consecinte, fizice si mai ales psihice. Ai decis sa faci un avort. Pregateste-te pentru aceasta experienta cu cap! Ia in considerare toate riscurile la care te supui: medicale, emotionale, in cuplu, dar si in fata Bisericii.
Desi sunteti un cuplu solid, iar decizia intreruperii de sarcina ati luat-o de comun acord, e posibil sa nu mai fiti aceeasi pereche fericita o bună perioadă de timp. Experienta unui avort schimbă dinamica unui cuplu.
E posibil sa-i reprosezi partenerului ca nu inţelege prin ce treci pentru ca el nu este fizic implicat în situatie, in timp ce incearca sa te ajute cum stie mai bine. Nu lasati trauma acestei experiente sa creeze certuri si reprosuri intre voi. Personal nu am trecut prin aceasta experienta si multumesc lui Dumnezeu ca nu am fost nevoita sa cunosc aceste trairi. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce este in sufletul unei femei si toate aceste trairi interioare.
Situatia se complica atunci cand nu va puneti de acord în legatura cu decizia de a intrerupe sarcina. Daca tu vrei sa pastrezi copilul, in timp ce el iti spune ca nu-si va asuma vreo responsabilitate, fii fermă pe pozitii. Nu renunta la sarcina pentru binele lui sau al relatiei. Sunt sanse mari sa-l invinovatesti. O astfel de ranchiuna vă va afecta relatia mai devreme sau mai tarziu.
La polul opus, daca el insista sa pastrati copilul, dar tu nu te vezi pregatită pentru rolul de mama, ai de făcut o alegere dificila. Incearca sa-i justifici în detaliu alegerea ta, dar cantareste cu atentie si argumentele lui. Tine cont de faptul ca el este pregatit sa intemeieze o familie cu tine.

Ganditi-va bine inainte de a lua o decizie. Consultati-va cu partenerul de viata.

Depresia

Totul incepe cam asa: ” Adica eu daca ma duc la psiholog trebuie obligatoriu sa am o problema. Adica nu`s normal, trebuie sa sufar cu capul, trebuie sa fac ceva”. Multi oameni confunda usor psihologul cu psihiatrul. Romanii nu stiu ce face unul si ce face celalalt si, drept urmare, nu stiu cand este cazul sa li se adreseze. Psihologul se ocupa de tulburarile usoare, cum ar fi depresia, atacurile de panică şi anxietatea socială, psihiatrul se ocupă de tulburările grave, care necesita medicamentatie, cum ar fi psihozele, depresiile majore sau schizofrenia. Oricine poate fi psiholog, poate asculta pe cineva, isi poate asculta aproapele si sa aiba discutii constructive cu el, numai ca multi dintre noi nu stim sa ascultam si de aici intervin tot felul de conflicte, neintelegeri. In momentul cand persoana in cauza considera ca lucrurile scapa de sub control este recomandat sa mearga la psiholog numai ca majoritatea au multe prejudecati, ele ne opresc, de cele mai multe ori, sa ne facem o programare pentru o simpla discutie. La noi, mersul la psiholog este privit cu neincredere. Este bine sa discuti despre probleme cu cineva din afara pentru ca iti va da un sfat obiectiv si nefiind implicat direct va privi intr-o alta lumina problema.
Nu ezitati sa cereri ajutor atunci cand aveti nevoie de el, fie unui prieten, fie unui specialist.
Cand ai ras ultima data? Simtul umorului poate juca un rol major in sanatatea noastra fizica si psihica. Unul dintre cele mai sigure leacuri de vindecat ranile spirituale este rasul.

Drogurile

Drogurile modifica sentimentele, dispozitia, gandirea si dauneaza grav sanatatii. Viata este mult mai frumoasa pentru a fi pierduta intr-un moment de teribilism. Consumatorii de stupefiante nu au nevoie sa fie pusi la zid, ci intelesi. Ca la orice boala mai intai trebuie sa gasim cauza ce determina aparitia bolii, odata eliminata cauza, facem un prim pas in eliminarea bolii. Suntem invatati sa punem etichete, dar nu vedem dincolo de aparente si anume ce l-a determinat sa ajunga la acest stadiu. Judecam omul la prima vedere dar nu stam sa analizam si sa intelegem, pentru ca este mult mai usor sa dam o “caracterizare” dupa aparente. Tinerii dependenti de droguri se inmultesc pe zi ce trece, greseala societatii fata de ei este ca ii considera delincventi, desi sunt oameni bolnavi, care au mare nevoie de ajutorul celor din jur, au nevoie sa fie integrati, intelesi si nu pusi la zid, asa cum se intampla. Motivele pentru care un tanar ajunge sa se drogheze sunt nenumarate. Unii se drogheaza din curiozitate, altii din mandrie, altii din deznadejde, sau din dorinta de a experimenta ceva nou. Ingrijorător este faptul ca, indiferent pe ce cale, odată ajunsi la consumul de droguri, drum de întoarcere nu prea mai exista. Cei mai multi dintre tineri apeleaza la droguri pentru a se simti liberi, insa este o libertate falsa, aparenta. Placerea de moment, va aduce consecinte grave mai tarziu fara sa-si dea seama de gravitatea situatiei.
Oare tinem atat de putin la viata noastra incat sa ne oprim la aceasta tentatie care face atat de mult rau, atat consumatorului, cat si familiei si celor din jur?

Autor Rodica Stan

Articolul a fost citit, optimizat seo si publicat in cadrul www.ultrapsihologie.ro de Radu Leca.

Articolul a primit aprobare de publicare.

Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching

Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.

psiholog,mediator,coach