Disponibil dar nu suficient de bun

Perfect dar indisponibil si/ sau Disponibil dar nu suficient de bun

Astazi pentru ca suntem in data 24 februarie, cand sarbatorim romaneste iubirea, o sa va scriu despre dragostea unilaterala. Atunci cand, ne indragostim de cineva avem impresia ca Universul este al nostru si este intru-totul de accord cu tot ceea ce noi simtim, traim, experimentam, dar atunci cand suferim o pierdere, o dezamagire revenim la Univers si il invinovatim de tot ceea ce se intampla mai putin bine in viata noastra. Daca incercam sa ajungem la o concluzie , de fapt ceea ce se intampla este faptul ca noi suntem ceea ce gandim, avem ceea ce gandim, suntem energie cum am mai spus in articolele precedente , plecam in energie si extragem energie din tot ceea ce intalnim si din toate relatiile noastre.

by-wlodek-428549_640In acest caz cred ca ar fi mult mai benefic pentru fiecare dintre noi , care am experimentat cel putin odata situatia ca traim intr-o relatie unde dragostea este si in acelasi timp nu este , sa examinam modul in care noi suntem mai degraba indisponibili si nu dragostea in sine. Iar asta pentru ca asa cum spuneam mai sus investim in cei de langa noi energie psihica, iar gradul de energie psihica pe care il investim in oamenii indisponibili este egal cu gradul de energie psihica pe care il investim in a evita oamenii disponibili. Altfel spus trebuie sa fim mult mai precauti la ceea ce daruim pentru a primi ceea ce de fapt ne dorim in adancul inconstientului.

“Perfect , dar indisponibil” sunt dese situatiile acestea, cand mai toata lumea se gandeste la perechea potrivita, la jumatatea de mult asteptata, dar dezamagirea provine din faptul ca aceea persoana “perfecta” este defapt deloc perfecta pentru ca este indisponibila, fiind indisponibila pentru ca nu reusim de fapt sa ne dam seama cu adevarat ceea ce ne dorim de la aceea relatie, de la acel partener/ partenera- care e de fapt obiectivul final al acelei relatii. “Ceea ce simt , gandesc, spun si vreau este de fapt doar jumatate din poveste, cealalta jumatate se afla in consecinta interpersonal cu ceea ce fac.

Astfel isi fac simtita prezenta si nu de putine ori partenerii care vorbesc despre relatile poliamoroase , unde daca stam sa ne gandim bine se vorbeste tot despre dragostea unilaterala, cand de fapt cel indisponibil este lasat undeva in umbra , dar nu renuntam cu totul la el si ne implicam intr-o alta relatie unde simtim ca am intalnit partenerul/ partenera disponibil/ disponibila, dar nereusind sa gasim obiectivul final al nici uneia din relatile in care suntem implicati. Relatiile poliamoroase find acelea in care toti partenerii sunt in cunoștinta de cauză și își exprimă acceptul.

Cand ne indragostim uitam in primele etape ale relatiei ca e bine sa acordam atentie si ratiunii, chiar daca este oarecum scufundata undeva in departare si sa incercam sa fim noi in echilibru cu propria persoana, pentru a reusi sa fim in echilibru cu relatile viitoare si astfel partenerul perfect, dar indisponibil si cel disponibil , dar totusi nu suficient de bun sa nu mai apara in viata noastra ca o enigma si sa constientizam ca perfectiunea este data de ceea ce se regaseste in sufletul fiecaruia si ca fiecare are propriul tipar, nu exista un tipar pe care sa-l preluam din lume si acela sa ni se potriveasca. Suntem unici ca enitate fizica si de aceea si sufletul fiecaruia este unic.

In final inchei prin a propune ceea ce mie mi s-a parut o buna o tema de introspectie preluata dintr-un articol numit “Alte forme de iubire- Paulo Coleho”:
Grecii au folosit trei cuvinte pentru a vorbi despre iubire : Eros, Philos si Agape
Eros : este atractia fireasca si necesara pe care un om o simte pentru cineva.
Philos: E dragostea sub forma prieteniei . E ceea ce simt eu pentru tine si pentru alti.
Cand flacara lui Eros nu mai arde, Philos ii tine pe soti alaturi.
Agape: E iubirea totala , iubirea care-l devoreaza pe cel ce o experimenteaza . Cine cunoaste si experimenteaza Agape vede ca nimic altceva nu are importanta in afara iubirii. Aceasta a fost dragostea pe care a simtit-o Isus pentru omenire, si atat de mare a fost , ca a zguduit stele si a schimbat cursul istoriei omului.”
Se regasesc aceste trei modele si in relatia ta de iubire?…

Va imbratisez cu drag.

Autor Psiholog Alexandra Ababi

Citit si editat de Radu Leca

Publicat de Psiholog Radu Leca

Drepturi de autor Psiholog Alexandra Ababi

Credit Photo: Pixabay.com

Astazi pentru ca suntem in data 24 februarie, cand sarbatorim romaneste iubirea, o sa va scriu despre dragostea unilaterala. Atunci cand, ne indragostim de cineva avem impresia ca Universul este al nostru si este intru-totul de accord cu tot ceea ce noi simtim, traim, experimentam, dar atunci cand suferim o pierdere, o dezamagire revenim la Univers si il invinovatim de tot ceea ce se intampla mai putin bine in viata noastra.Publicat de Psiholog Radu Leca. Drepturi de autor Psiholog Alexandra Ababi.

Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching

Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.

psiholog,mediator,coach

dragobete,sarbatoare romaneasca,publicat de psiholog radu leca,drepturi de autor psiholog alexandra ababi