COMPORTAMENTUL FAȚĂ DE PERSONALITĂȚI DIFICILE ÎN MEDIUL EDUCAȚIONAL
Înevitabil în viață ne vom confruta cu personalități dificile, pentru a le înțelege mai bine și a le face față, suntem instruiți și beneficiem de ora de Psihologie. Am enunțat aceste tipuri de personalități în vederea atingerii unui scop bine precizat care, se referă la modalitatea de desfășurare și ameliorare a acțiunilor și optimizarea fenomenelor educaționale.
,,Principala sarcină din viața unui om este să se nască,să devină ceea ce îi permite potențialul, cel mai important produs al efortului său este propria personalitate”.(Erik Fromm, 1900-1980).
Împortanța și semnificația orei de psihologie
Ora de Psihologie, ne ajută în a ne descoperi pe noi și pe cei din jurul nostru, contribuie la modificarea comportamentului adecvat, schimbarea mentalității .
Termenul, ca atare de, psihologie a fost introdus de învățatul german ,,Rodolphe Goglenius”, în secolul XVI-lea. Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = suflet, λόγος logos = știință) este portal de educație și formare, știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca: inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente.
Primului laborator experimental de psihologie a fost înființat de către Wilhelm Wundt în 1879 la Universitatea din Lipsca (Leipzig). Afirmaţia “psihologia este o profesie care implică acordarea ajutorului” este utilă pentru că acoperă mai mult decât strict domeniul terapiei. Această știință conturează și în instituțiile de învățământ, ca îndrumător în privința de a face față, și depista mai bine personele cu personalități dificile cu care vă veți confrunta,inevitabil,în viață.
Pentru a ne comporta adegvat cu personalitățiile dificiele , avem nevoie de a le cunoaște. Prin recomandări extrase din experiența psihoterapeuților, vă ajută să înțelegeți și să girați mai bine aceste personalități dificile.
Am exemplificat câteva tipuri de personalități dificile: anxiosul; paranoicul; histrionicul; obsesionalul; narcisicul; schizoidul; depresivul; dependentul; evitantul.
Personalitatea anxioasă:
Griji mult prea intense și frecvente, raportat la riscurile cotidiene, tensiune fizică adesea excesivă.
Permanentă atenție la riscuri: vigilență față de tot ce ar putea lua o turnură neplăcută, pentru a controla chiar și situații cu risc redus, dificultăți de concentrare, neliniște, iritabilitate,
tendințe de oboseală.
• Cum ne comportăm față de personalitățile anxioase?
Recomandabil:
Inspirați-i încredere: că se poate baza pe dumneavoastră; să-l ajutați să relativizeze, să practicați un umor binevoitor, determinați-i să se trateze (F.Lelord,C.andre,1996,p.31).
• Cum să nu ne comportăm față de personalitățile anxioase?
Nerecomandabil:
Să vă lăsati subjugați, să-i luați prin surprindere, să-i împărtășiți propriile voastre griji, evitați subiectele de conversație penibile (F.Lelord,C.andre,1996,p.31). Colegii sau colaboratorii anxioși previn și prevăd totul, ne putem folosi de această calitate a lor.
Personalitatea paranoică
O identificăm prin: o stimă de sine foarte ridicată, gândire rigidă, persone foarte orgolioase, protestează , face tot timpul reclamații, neîncrezătoare, suspicioasă, geloasă, deloc empatică, nu are simțul umorului, este rece în raporturi emoționale cu ceilalți, fascinantă de norme, reguli, legi.
• Cum ne comportăm față de personalitățile paranoice?
Recomandabil
Să vă exprimați limpede și clar fără ambiguitate motivele și intențile, fără loc de interpretare, să respectăți conveniențele cu scrupulozitate (F.Lelord,C.andre,1996,p.52)., au nevoie de apreciere, să menținem un contact regulat, să facem referiri la legi și regulamente ceea ce face să imbunătățească raportul, să-i lăsați unele mici victorii, dar gânditi-vă bine care,să vă căutați aliați în altă parte, să ne adresăm politicos. Criticăm doar comportamentul nu și persoana.
• Cum nu ne comportăm față de personalitățile paranoice?
Nerecomandabil:
Să renunțăm la a lămuri neînțelegerile, să le atacați punctele de vedere, să comiteți greșeli, să-l bârfiți că va afla, să discutați politică, sau contradictoriu, să nu-i lezăm stima de sine, nu o evităm, nu avem o exprimare echivocă(DSM IV,2003)
Personalitățile histrionice
O personalitate histrionică se recunoaște într-un cuvânt spus,, actorul”. Caută să atragă atenția celorlalți, nu agrează situațiile în care nu este obiectul atenției generale, caută stăruitor afecțiunea propriului anturaj, ținuta va fi întotdeauna remarcabilă prin ceva, vorbește tare zgomotos, teatral desigur și face gesturi ample, dramatizează exprimarea propriilor emoții, care sunt adesea schimbătoare, stilul discursului său este mai degrabă emoțional, trece de la râs la plâns, căci evocă impresii și este lipsit de precizie și detaliu, are tendința de a idealiza sau dimpotrivă, de a deprecia excesiv persoanele din anturajul său. Este o persoană teatrală, dramatizează ceea ce povestește, exagerează fără granițe, manifestându-și excesiv emoțiile în detrimentul informațiilor propriu-zise , se folosește de aspectul fizic pentru a îi manipula pe ceilalți, este dependent de ceilalți.
• Cum ne comportăm față de personalitățile histrionice?
Recomandabil
Să-I lăsăm să se manifeste, stabilind niște limite și încurajand și arătând interes atunci când comportamentul este normal, să vă așteptați la tot felul de exagerări și dramatizări, să-i lăsați din când în când spațiu de acțiune stabilind totuși unele limite, așteptați-vă să treceți de la statutul unui erou la cel al unui infam, și invers.
• Cum să nu ne comportăm cu personalitățile histrionice?
Nerecomandabil
Să vă amuzați pe seama ei, să vă lăsați impresionați de tentativele de seducție care sunt adesea factice, să vă lăsați prea tare înduioșați.
Personalitățile obsesionale
Perfecționism, exagerat de atent la respectarea detaliilor, la respectarea regulilor rezervate în relațiile cu ceilalți, exterorizează greu emoțiile pozitive: adesea formal glacial, timiditate, nehotărâre, rigoare, mental este extrem de conștiincioasă și scrupuloasă, nu reușește să fie operativ și își susține până în pânzele albe convingerile, este încăpăținat atunci când i se trage atenția din cauza meticulozității exagerate, stabil , urăște schimbările exigent cu sine dar și cu ceilalți, rezervat în relațiile cu ceilalți, formal cu o conduită ireproșabilă.
• Cum ne comportăm cu personalitățile obsesionale?
Recomandabil
Să-i arătați că îi apreciați simțul ordinii și al rigorii,să-i respectați nevoia de a prevedea și de a organiza totul, când merge mai departe aduceți-i critici precise și motivate, să-i arătați că sunteți previzibili și că se poate bizui pe voi, să-l faceți să descopere bucuriile destinderii, să-I încredințați sarcini pe măsura sa în care defectele lui să fie tot atâtea calități, îi arătăm aprobarea față de spiritual său de ordine, îi lăsăm plăcerea să organizeze anumite evenimente proiecte situații satisfăcându-i astfel trebuința lui de control, criticile pe care i le aducem vizează comportamentul concret în niciun caz generat și sunt foarte bine argumentate, îi explicăm toate punctele unui proiect înainte de a trece la acțiune, și încercăm să fim constanți în cerințe, orice schimbare este trăită negativ de către cel cu personalitate obsesională și il va determina să fie mai tipicar, îi dăm tipicarului sarcini care necesită precizie, foarte multă răbdare, stilul său metodic se potrivește perfect cu aceste sarcini migăloase. (F.Lelord,C.andre,1996,p.107)
• Cum să nu ne comportăm cu personalitățile obsesionale?
Nerecomandabil
Să-l ironizați pe tema mâniilor lui, să vă lăsați antrenat prea departe în sistemul lor, să-i copleșiți cu prea multă afecțiune, recunoștință sau cu daruri, ar putea chiar să se supere, să glumim pe tema fixațiilor lui, mai ales când nu suntem în relații apropiate, sa va simți nedrteptățit, să-l presăm in realizarea activitățiilor sale să-i spunem să se grăbească fără să oferim o soluție concretă de scurtare a algoritmilor ai procesului.
Personalitățile narcisice
Are sentimentul că este excepțională, deasupra oamenilor de rând și că i se cuvine mai mult decât celorlalți. Stăpînită de ambiții, de succese răsunătoare, atât pe plan profesional,cât și în viața personală. Adesea extrem de preocupată de propria aparență fizică și vestimentară, în relație cu ceilalți se așteaptă la atenție, privilegii, fără a se simți însă obligată la reciprocitate. Când nu i se acordă privilegiile pe care le așteaptă devine furibundă. Îi exploatează și manipulează pe ceilalți pentru a-și atinge scopurile, neimplinirea acestora ii provoacă furie, vădește destul de puțină empatie, iar emoțiile celuilalt nu o prea mișcă.
• Cum ne comportăm cu personalitățile narcisice?
Recomandabil
De câte ori este sinceră arătați-vă acordul,să-i explicați reacțiile celorlalți,să respectați cu scrupulozitate conveniențele, nu-i aduceți critici decât când este absolut necesar și atunci fiți extrem de preciși, criticile și complimentele se fac numai atunci când sunt justificate. Se critică doar comportamentul nu și persoana, să păstrați discreția asupra propriilor voastre reușite și privilegii ,respectăm ceea ce am stabilit,orice schimbare este percepută ca o lipsă de considerație, stabilim anumite limite în relație, adică ceea ce acceptăm să facem și nu ce nu acceptăm.
• Cum nu ne comportăm cu personalitățile narcisice?
Nerecomandabil
Să vă opuneți sistematic, fiți atenți la tentativele de manipulare, să vă așteptați la recunoștință din partea personalităților narcisice, să le vorbim de propriile succese, având în vedere că invidia la indivizii cu personalitate narcisistă nu are granițe, să vă asteptați la reciprocitate în raporturile cu aceste persoane, la empatie.
Personalitățile schizoide
Preferă activități solitare, indiferentă la elogiile sau criticile celorlalți,impasibilă detașată, greu de deslușit.
• Cum ne comportăm cu personalitățile schizoide?
Să-i respectați nevoia de singurătate, să-l puneți in situați pe măsura lui,ascultați-i lumea interioară, să-i apreciați felul de a fi.
• Cum nu ne comportăm cu personalitățile schizoide?
Nerecomandabil
Să-i cereți să manifeste emoții puternice, să-i sufocați cu prea multă conversație să-i lăsați să se izoleze complect.
Personalitățile depresive
Pesimism, dispoziție tristă, ahedonie, autodeprciere. În orice situație o personalitate depresviă vede numai aspectul negative al acesteia.
• Cum ne comportăm cu personalitățile depresive?
Recomandabil
Să-i atrageți prin întrebări atenția asupra laturii pozitive a oricarei situații, complimentați-i de câte ori gândește pozitiv, antrenați-o în activități agreabile care să fie pe măsura sa, să vă arătați considerația într-un mod adecvat. Îndemnați-o să consulte un specialist.
• Cum nu ne comportăm cu personalitățile depresive?
Nerecomandabil
Să-i spuneți să se zgâlțăie, să-i faceți morală să vă lăsați târât în marasmul ei.
Personalitățile dependente
Nevoia de a fi ajutată și susținută de ceilalți: este reticentă când este nevoie să ia singură decizii, de multe ori îi lasă pe ceilalți să ia în numele ei decizii importante, preferă să-i urmeze pe ceilalți decât să vină cu unele inițiative, nu-i place să fie singură, ori să facă singură unele lucruri,teama de a nu strica relațiile cu alți.
• Cum ne comportăm cu persoanalitățile dependente?
Recomandabil
Să-i lăudați mai mult inițiativele decât izbânzile, să-i ajutați să banalizeze eșecurile, dacă vă cere sfatul, înainte de a răspunde, chestionați-l în privința punctului său de vedere.Vorbiți de îndoielile și slăbiciunile voastre, nu șovăiți să-i cereți voi înșivă sfatul și ajutorul, ajutați-l să-și multiplice activitățile, faceți-l să înțeleagă că sunt o serie de lucruri pe care le puteți face fără el, dar că aceasta nu înseamnă că îl respingeți.
• Cum nu ne comportăm cu personalitățile dependente?
Nerecomandabil.
Să luați decizii în locul lui, chiar dacă v-o cere; nu-i alergați în ajutor de câte ori este într-un impas. Să-i criticați inițiativele, chiar dacă sunt ratate, să-l abandonați cu desăvârșire pentru a-l ,,învăța să se descurce singur”. Să-i îngăduiți să plătească prețul dependenței sale (să vă ofere cadouri și să facă,,munci murdare”). Să-l lăsați să vă,, invadeze”.
Personalitățile evitante
Hipersensibilitate: criticile și ironiile o înspăimântă, îi e teamă de ridicol,evită să intre în relații cu ceilalți câtă vreme nu e sigură de bunăvoința necondiționată a acestora, evită situațiile în care i se pare că ar putea fi jignită sau s-ar simți stingheră: noi cunoștințe,un post important,o relație intimă, autodeprecierea: are o stimă de sine redusă și de cele mai multe ori își subestimează capacitățile și reușitele.De teamă de eșec, optează deseori pentru un rol mărunt sau pentru posturi mult sub capacitățile sale.
• Cum ne comportăm cu personalitătile evitante?
Recomandabil
Să-i propuneți obiective de dificultate progresivă, să-i arătați că vă interesează opinia lui, arătați-i că acceptați contradicția , dacă vreți să o criticați: începeți printr-un elogiu mai general și apoi aduceți critici unui comportament anume, să o asigurați de sprijinul vostru constant, să-i îndemnați să consulte un specialist.
• Cum nu ne comportăm cu personalitățile evitante?
Nerecomandabil
Să o ironizați, să o enervați, să o lăsați să se supună tuturor corvezilor, să-o speriați.
CONCLUZII
Descoperirea personalităților dificile, atribuie pentru o mai bună colaborare, relaționare socială in mediul educațional,cât și in viața de zi cu zi, așa reușind să evoluam pe culmiile succesului ,în mod pașnic. Descoperim în noi înșine ceea ce ascund ceilalți și recunoaștem în ceilalți ceea ce ne ascundem nouă înșine.
BIBLIOGRAFIE
Miron Ionescu, (2007), Instrucție și educație-Ed. A 3-a rev Vasile Goldiș University Press.
Francois Lelord,Cristophe Andre (1998)Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile,Editura Trei.
Asociația Psihiatrilor Liberi din România, (2003) ,DSM- IV- TR Manual de diagnostică și statistică a tulburărilor mentale,ediția a patra revizuită.
Maier Roxana,(2011) Arad,Lucrări practice în domeniul psihologiei, Editura Metropolis,Oradeaa
Psiholog . Lavinia Gabriela Moholea,
Cabinet individual de Psihologie Lavinia Gabriela Moholea
Publicat de Radu Leca
Citit si editat de Radu Leca
Aprobat de Moriel Sibenstain
Reeditat de Rodica Stan
Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching
Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.
psiholog,mediator,coach