Mama de baiat!

Nu-i usor sa fii mama de baiat!
Multe mame si-au pus problema cum sa-si creasca fiul pentru ca mai tarziu acesta sa faca fata exigentelor lumii reale. De aceea o mama de baiat se afla in dilema: sa fie o mama prezenta, iubitoare si calda, sau discreta, aflata in retragere si reprimand o relatie fireasca, de dragoste?

Studiile au aratat (contrar prejudecatilor existente la ora actuala) ca dragostea unei mame e o binefacere pentru fiul ei, il face mai puternic si nu il impiedica sa devina un barbat adevarat, cu conditia sa nu fie sufocanta si fuzionala.

Comunicarea cu fiul e foarte importanta, pentru ca poate sa-i dea incredere in el sau, dimpotriva sa creasca timid, sa aiba nevoie totdeauna de sfatul mamei ca sa reuseasca in ce-si propune.Un baiat isi interiorizeaza mai bine informatiile daca i se vorbeste despre un comportament pe care l-a asimilat, de un efort pe care a putut sa-l faca sau de un eveniment in cadrul caruia s-a dovedit a fi la inaltime. El e mai apt sa asculte cuvinte care-i ofera o imagine a ceea ce face decat a ceea ce este. Astfel, daca are un comportament indezirabil, poate fi criticat comportamentul, pentru a fi imbunatatit sau schimbat in viitor, dar nu el ca persoana, pentru ca altfel , se obtine rezultatul contrar a ceea ce ne asteptam.Se poate comunica privitor la succesul sau esecul actiunilor sale, incurajandu-l tot timpul sa persevereze cand nu-i reuseste ceva, dar nu-l ajutam creandu-i o imagine defavorabila despre sine, sau comparandu-l cu altcineva.

baby-499976_1280Un baiat se poate simti jenat, daca parintii sustin ca e mai bun decat e in realitate, chiar daca el vrea sa dea aceasta impresie, isi doreste ca parintele sa-l perceapa asa cum este.Inducandu-i o calitate pe care nu o are, isi internalizeaza anumiti parametri de comportament la un nivel ce il depaseste si-n momentul in care nu-i poate atinge apare o anumita frustrare, care-i creaza furie, nervozitate.Fiecare afirmatie cu privire la el, trebuie insotita de imaginea unui comportament care sa justifice afirmatia. Nu-l laudam ca e cel mai bun daca el nu e bun decat la fotbal, dar putem sa-i spunem punctual ca avem incredere in el ca poate mai mult si daca se va concentra si la scoala asa cum o face pe terenul de sport, poate obtine rezultate bune si acolo.

A-i spune tot timpul “sunt mandra de tine, ca ai facut asta” ii creaza impresia ca tot ce face e pentru parinti, e preferabil sa i se spuna “sa fii mandru de tine”, care-l face sa-si insuseasca mai bine aceasta judecata si cu timpul sa-i dea o motivatie sa aiba anumite comportamente.

O mama de baiat trebuie sa stie ca desi se spune ca barbatul e sexul puternic, el este mult mai sensibil decat pare.El este sensibil atat la critici cat si la sprijin. Din acest punct de vedere, fetele se descurca mai bine, pentru ca stiu sa-si exprime sensibilitatea.

pozăBaietii sunt mai agresivi in comportamente, dar si in ceea ce priveste emotiile, de aceea critica unui comportament este perceputa de multe ori ca o agresiune. Se obtin rezultate mai bune, spunandu-i de ex.daca si-a uitat jucaria preferata acasa cand merge in parc: astazi ne vom juca cu altceva si maine iti vei lua jucaria, decat sa-i spunem:de ce-ai uitat-o? Ai vazut ca X nu-si uita niciodata…

Daca manifesta agresivitate, se poate diminua cu ajutorul unui sport, sau daca acesta nu da rezultate, cu ajutorul unui psiholog, care identifica factorii contextuali ce determina aparitia comportamentului agresiv si particularitatile sarcinilor pe care le executa copilul, pentru a elimina factorii determinanti si de mentinere a vechilor comportamente. Tot psihologul identifica comportamentele specifice ce se doreste a fi modificate, operationalizarea lor in comportamente simple, usor de observat si masurat, pentru ca a acţiona direct asupra impulsivitatii sau agresivitatii nu este posibil.Pentru reusita se recurge la monitorizarea atenta a indicatorilor de comportament: frecventa, intensitate, durata. Numai facand o analiza functionala a acestor manifestari putem determina schimbarea comportamentala.

Furia ar putea fi un comportament adaptativ care permite depasirea a ceea ce impiedica atingerea unui scop. Pe la 2-4 luni acest sentiment este descoperit de copii indiferent de sex, dar pana la 5 ani, baietii devin treptat de doua ori mai furiosi decat fetele.
Oricat de mult un parinte ar incerca sa nu faca diferente intre fata si baiat in ceea ce priveste cresterea, sunt construiti diferit nu numai ca fizic, dar si emotional. Doua cercetatoare Virginia Paley si Deborah Tannen, studiind jocurile copiilor mici americani, au ajuns la concluzia ca fetele se straduiesc sa creeze si sa mentina legaturile, valorizeaza calitatile colegelor si insista asupra propriilor imperfectiuni, in timp ce baietii isi aleg jocuri in care valorizeaza competitia si autopromovarea.

Baietii care stau mai mult in preajma barbatilor isi cultiva agresivitatea, fara sa se imbogateasca cu emotii pozitive. De aceea pledez ca pentru a-si forma o personalitate armonioasa, copilul e bine sa creasca intr-o familie cu doi parinti:mama si tata, copiii de ambe sexe sa fie asociati la diverse jocuri, sa invete in clase mixte.Descoperirea naturala a celuilalt sex de-abia la adolescenta, poate face ca sexualitatea sa urmeze o cale diferita de tandrete si dragoste.

Baietii se infurie usor si brusc, sunt mai agresivi decat fetele,dar o mama responsabila ii poate ajuta sa devina constienti de propriile emotii si sa si le explice inainte de a actiona(ex. Te-ai suparat pe X, cu care ieri te-ai jucat asa frumos…ce-a facut asa de rau azi incat sa vrei sa-l bati…Ti-ar place ca pe tine sa te bata cineva cand gresesti…..Oricine poate gresi..). E gresit sa-i spui unui copil : “te spun tatalui tau”, sau “sa vezi ce-ti face tatal tau” pentru ca atunci mama apare in ochii copilului ca o mama care nu poate lua decizii, iar pe tatal lui il transforma intr-un “babau”, cel “puternic, care ia masuri”,nu-si internalizeaza un comportament dezirabil, ci invata doar in ce imprejurari sa-si manifeste anumite comportamente. Comportamentul dezirabil se poate obtine insistand pe anumite detalii. Ex.a doua zi cei doi se joaca frumos si mama poate sa-i admire ca se joaca frumos si cat de bine le sta cand nu sunt dispute.

Recompensele pot ajuta la schimbarea comportamentului daca sunt corecte.Astfel, pentru schimbarile pozitive copilul poate primi puncte, care adunate pot fi schimbate intr-o anumită recompensa, care sa-l motiveze sa-si doreasca schimbarea.

Pentru disciplinarea copilului, regula de aur este consecventa. Ambii parinti trebuie să aiba o atitudine constanta, atragandu-i atentia copilului cand repeta un comportament gresit si sa i se arate comportamentul corect.Daca va exista inconsecventa din partea acestora, copilul va sesiza o slabiciune si va fi mai greu sa se exercite un control asupra lui.

Ignorarea comportamentelor inadecvate si sustragerea atentiei copilului de la acestea si redirectionarea lui catre activitati care-i fac placere, poate fi de asemenea o recomandare utila care sa obţina rezultatele dorite.

Copilul mai poate fi obisnuit sa se observe cu atentie dupa ce a avut un anumit comportament si sa se intrebe: oare am procedat bine? Ce am reusit să fac bine? Ce nu am reusit sa fac bine?

Feed-back-ul dat copilului poate produce schimbarile dorite, daca:
– este focalizat pe aspectele pozitive;
– il sustine pe copil, nu-l evalueaza sau judeca;
– este focalizat pe un comportament specific, nu pe unul general;
– să fie oferit imediat, pentru comportamente si atitudini care pot fi schimbate, pentru a evita starile de conflict şi trairi emotionale.
De obicei se obtin rezultate bune nu spunandu-i copilului ce să faca, pentru ca ar exista si posibilitatea sa se comporte contrar asteptarilor, ci prezentandu-i un esantion de comportamente, cu scopul de a-l antrena in producerea unora asemanatoare.

Este necesar sa se faca distinctie intre pedepsele aplicate pentru greseli minore si pedepsele aplicate in cazul unor incalcari grave de comportament. O greşeală ce s-ar putea face este aplicarea inconsecventa a pedepselor:uneori anunţate, dar nu sunt aplicate, alteori sunt date pedepse inutile si greu de aplicat.
Nu toate pedepsele sunt educative, unele de ex. nu ofera posibilitatea de a invata ceva din ele(ex.tipete,jigniri,batai cu cureaua).

N-am sa fiu niciodata de acord cu pedeapsa corporala, pentru ca nu are eficienta: prin ea este atacat copilul, nu comportamentul, nu duce la identificarea cauzelor unui asemenea comportament,scade stima de sine a copilului, crescand frecventa comportamentelor disruptive.In plus, creaza o adevarata bariera intre mama si copil, ii accentuează agresivitatea, ii provoaca tulburari emotionale ca: frica, iritabilitate, izolare, il indeamna sa ascunda adevarul despre actiunile sale, invata acest comportament si-l foloseste ca metoda de rezolvare a situatiilor cu care se confrunta.

Personal recomand disciplinarea pozitivă, care, are un rol important pentru ca prin metodele si tehnicile acesteia poate contura un comportament adecvat si impune anumite norme pentru a stabili limite si a educa. Spre deosebire de pedeapsa fizica, ce elimina doar pe moment un comportament nedorit, disciplinarea pozitiva este non-violentă si-l invata cum sa realizeze constant un comportament pozitiv.In plus, disciplinarea pozitiva il ajută pe copil sa se dezvolte intr-un mod echilibrat si sanatos din punct de vedere emotional si social, il ajuta sa devina responsabil, autonom si independent, sa capete incredere in fortele proprii si sa fie multumit sine.

Autor: Niculina Ciuperca , consilier psihologic specialist familie-cuplu –
Psiholog clinician specialist
Cabinet individual de psihologie Bucuresti, Sect.6
Str. Nicolae Oncescu nr.4, Bloc 100, Ap.14
Telefon 0724878966

Citit si editat de Radu Leca

Credit Photo: https://pixabay.com/

Revista online de Psihologie | Mediere | Coaching

Promovam GRATUIT, psihologi, mediatori, coachi. Articole de psihologie, mediere si coaching in format text si audio. Contact: 0741.101.881. Radu Leca.

psiholog,mediator,coach